Mobil faz kompozisyonunu her zaman sabit kalmayabilir. Ayırma işlemi sırasında mobil faz kompozisyonunun değiştirildiği bir ayırma, gradyan elüsyon denir.
Kromatografi işlemi ile, bir maddeyi, durgun ve hareketli sıvı fazlar arasındaki dağılma farkına dayanarak adım adım yürüterek başka maddelerden ayırma işlemi.
Bir deney esnasında, pompa değişmeyen, sabit bir akış sağlıyorsa bu sisteme isokratik sistem denir. Fakat hareketli fazda analiz esnasında değişimler gerçekleşirse çalışılan sisteme gradient sistem adı verilir.
İzokratik elüsyon, tek pompa kullanılarak bileşimi değişmeyen bir hareketli fazla yapılan ayrımlardır. Dereceli elüsyonda ise en az 2 ayrı pompa kullanılarak polariteleri farklı birden fazla hareketli fazla yapılan ayrımlardır.
5-Rezolusyon (Rs):
Rezolusyon pikler arası ayrımın bir ölçüsüdür ve bir kolonun ilgili pikleri ayırma kapasitesini ifade eder. Böylelikle rezolusyon ne kadar yüksek olursa iki pik arasındaki taban çizgilerinin ayrımı o kadar iyi olur.
İlgili 28 soru bulundu
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC yaygın adıyla bilinir) bir analitik kimya yöntemidir. Karışımlardaki bileşenlerin, ayrıştırılmasında, nitelik ve niceliklerinin belirlenmesinde kullanılan bir analiz tekniğidir.
Elüsyon: Hareketli fazın ilerlemesiyle çözünen maddelerin durgun faz üzerinden yıkanarak taşınmalarına denir. Elüent: Maddelerin faz üzerinden bir karışımdaki bileşenleri taşımakta kullanılan çözücüye denir. Analitin durgun faz içinde geçirdiği zamanın hareketli faz içinde geçirdiği zamana göreceli olarak ölçümüdür.
GC, sıvılara ve çözünmüş katılara ek olarak gazları da analiz edebilir. GC numunelerinin moleküler ağırlıkları daha düşüktür, HPLC ise yüksek moleküler ağırlıklı polimerlerden büyük biyo moleküllere kadar çeşitli numuneleri kapsayan yüksek moleküler ağırlıklı bileşikleri analiz etmek için kullanılabilir.
HPLC analizi genellikle tıbbı alanlarda kullanılır. Aynı zamanda idrar örnekleri alınarak zararlı ve uyuşturucu madde tespitlerinde de HPLC analizleri kullanılır. Genellikle sıvı maddelerde yapılan bu test hareketli ortamdan hareketsiz ortama doğru geçiş yaptırılarak hızın tespit edilmesine dayanır.
HPLC; bir karışımdaki bileşenlerin ayrılmasında sıvı hareketli fazı kullanır. Bu bileşenler ilk olarak çözgende çözünürleştirilirler ve daha sonra yüksek basınç altında kromatografi kolonundan geçmeye zorlanırlar. Kromatografik ayırmada maddeler birbiriyle karışmayan iki faz arasında dağılırlar.
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (daha önce yüksek basınçlı sıvı kromatografisi olarak adlandırılan HPLC), bir karışımdaki her bileşenin ayrılması, tanımlanması ve nicelenmesi için kullanılan analitik kimyada kullanılan bir tekniktir.
Gaz kromatografisi (GC) numunenin buharlaştırılarak kromatografi kolonuna enjekte edildiği ve hareketli gaz fazı yardımıyla taşıma işleminin yapıldığı kromatografi türüdür. Gaz kromatografi, diğer kromatografik tekniklerin aksine taşıyıcı gaz ile analitik molekülleri etkileşime girmez.
HPLC, sıvı bir numunede çözünen bileşikleri ayırır ve numunede hangi bileşenlerin ve her bir bileşenin ne kadarının bulunduğunun kalitatif ve kantitatif analizine izin verir. HPLC analizi için bir sıvı numunedeki bileşenleri ayırmak için kullanılan çözücüye mobil faz denir.
Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (High Performance Liquid Chromatography) HPLC, en yaygın olarak kullanılan analitik tekniklerden bir tanesidir.
HPLC (High Performance Liquid Chromatography) Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi kısaca HPLC olarak adlandırılır.
Gaz kromatografisi (GC), bir numune karışımının kimyasal bileşenlerini ayırmak ve daha sonra bunların varlığını veya yokluğunu ve/veya ne kadar olduğunu belirlemek için tespit etmek için kullanılan analitik bir tekniktir .
GC, kromatografik bir ayrım yöntemidir. Sabit bir fazdan mobil faz olarak gaz akımı (He, Azot, vb.) geçirilerek uçucu bileşiklerin adsorbsiyon ve dağılım farkına göre birbirlerinden ayrılmasını sağlayan yöntemdir. Gaz kromatografik ayırımı sağlayan alet gaz kromatograf olarak adlandırılır.
Sitozin/guanin baz eşleşmesi adenin/timin baz eşleşmesinden daha kuvvetli olduğu için, bir genomdaki sitozin ve guanin oranı (GC içeriği olarak adlandırılır), genomik DNA'nın ergime sıcaklığının ölçülmesiyle kestirilebilir. Yüksek sıcaklıklar yüksek GC oranına karşılık gelir.
Boyut dışlama veya moleküler eleme kromatografisi olarak da bilinen jel filtrasyon kromatografisi, proteinlerin ve diğer biyolojik makromoleküllerin boyutlarındaki farklılığa dayalı bir ayırma tekniğidir.
Saflaştırma ve ayrıştırma işlemleri, saf olarak elde edilmek istenen maddenin belirli tekniklerle, saf olmayan karışımdan elde edilmesi için kullanılır. Saflaştırmanın gıda mühendisliğinden farmasötiğe, petrol endüstrisinden suyun saflaştırılmasına kadar birçok alanda uygulaması vardır.
Birincisi, proteinler izoelektrik noktalarına göre ayrıştırılırlar, pH gradyanlı bir jel veya iyon değişim kolonu kullanılarak. İkincisi, proteinler boyları veya moleküler ağırlıklarına göre ayrıştırılırlar, boy dışlama kromatografisi veya SDS poliakrilamit jel elektroforezi (SDS-PAJE) ile.
Gradient, iki veya daha fazla rengi birlikte kullanmamızı sağlar. CSS3 ile gelen bir özelliktir. CSS'de renk geçişleri sıklıkla kullanılır.
1- HPLC'ye Genel Bakış;
HPLC, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisinin kısaltmasıdır.
Zodiac C18 Kolon;
Kolon, yaklaşık %24'lük yüksek karbon yüküne ve mükemmel çözünürlük, iyi tepe simetrisi ve yüksek performans elde etmek için benzersiz bağlama teknolojisine sahiptir. Bunlar, çok geniş pH aralığında en iyi sonuçları veren uzun ömürlü kolonlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri