Altın sertifikalarından elde edeceğim kazançlardan vergi/stopaj alınacak mı? Hayır, kazançlardan herhangi bir vergi ya da stopaj alınmayacaktır.
Altın mevduat hesaplarından elde edilen faiz geliri tüm vadeler için %15 stopaja tabidir.
Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Vadeli hesaplarda vade sonunda kazandığınız faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj kesintisi yapılır. Vadesiz hesaplardan ise stopaj vergisi alınmaz.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Vadeli Altın Hesabı işlemlerinden vade sonunda kazandığınız faiz tutarı üzerinden %15 oranında MSİGV (Stopaj) kesintisi yapılır.
Gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan ve kaynağından kesilen vergiye stopaj adı verilir. Kısaca özetlemek gerekirse gelir elde eden şahıslar veya kişiler, geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan adına vergi dairelerine yatırılır.
Faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj (MSİGV) kesintisine tabidir.
Vadeli altın hesabı bankalarda genel olarak asgari 10 gr altın olmak koşuluyla açılabilir. Ayrıca vade sonunda kazanılan faiz tutarı üzerinden %15 stopaj kesintisi yapılır.
Vadesiz Altın Mevduat Hesabı ile 1 gramdan az olmamak kaydıyla, gelir vergisi ya da herhangi bir masraf ödemeden altın alım / satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Söz konusu hesaplar için alım satımı yapılan altınlar, 1000/1000 saflıktadır.
1.GİRİŞ: Kuyumculuk faaliyetinde bulunan işletmelerin mükellef ve sorumlu sıfatıyla vergi kanunları karşısında yükümlülükleri bulunmaktadır. Vergi sistemimiz gelir üzerinden alınan vergileri, dolaysız vergi olarak tanımlanmaktadır.
Konu ile ilgili olarak yayınlanan 9 Seri No'lu KDV Genel Tebliğinin15 2/a bölümünde; “Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17.maddesinin 4.fıkrasının (g) bendi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV'den istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Altın hesabı para kazandırır mı? Evet, tüm yatırım araçlarında olduğu gibi altın hesabı ile de güzel kazançlar elde edilebilir. Vadesiz altın hesabı ile gram bazında ufak yatırımlar yapabilmek mümkündür.
Ücret stopajı oranı maaşın girdiği vergi dilimine göre yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişiklik gösterir. Ücret stopaj kesintisi çalışanın brüt ücretinden SGK ve istisnalar çıkarıldıktan sonra kalan tutar üzerinden hesaplanır.
Özellikle yüksek meblağlarda ve uzun vadelerde yatırım yapmak isteyen kullanıcılar, vadeli altın hesabı seçeneğinden yararlanabilirler. Vadesiz altın hesabında herhangi bir faiz getirisi bulunmazken, vadeli altın hesabı sahipleri gram altın oranından faiz geliri kazanabilirler.
Genellikle, bankalar %2 ila %5 arasında bir komisyon oranı uygular. Örneğin, kredi kartı ile 1000 TL'lik bir altın alışverişi yapılırsa, 1020 TL ila 1050 TL arasında bir ödeme yapılması gerekir. Komisyon oranları, bankaların hizmetler ve ücretler bölümünden öğrenilebilir.
Altın Transferi, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) tarafından geliştirilen ve sisteme üye bankalar arasında gram altına dayalı transfer işlemi yapmanızı mümkün kılan bir aktarım sistemidir. Sistem aracılığıyla gerçekleştirilen her bir işlemden işlem ücreti tahsil edilir.
İşçilik maliyeti ödemeniz gerekmez. Çalınma riski olmadan, hesabınızda güvenle altın biriktirirsiniz. Vadesiz Altın Hesabı'nızdan hesap işletim ücreti alınmamaktadır.
Bu Karar ile 2006/10731 sayılı Kararın 1 inci maddesinde yer alan döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden yapılacak stopajın oranı %25'e çıkarılmış ve geçici 2, 3, 4 ve 5 inci maddelerinde yer alan stopaj oranlarının uygulama süreleri 30/06/2023 tarihinden 31/12/2023 tarihine uzatılmıştır.
Vadeli mevduatın faiz gelir vergisi “stopaj” olarak adlandırılır. Stopajı sizin adınıza bankalar faiz ödemenizi yaparken faiz gelirinizin içinden düşerler ve devlet kurumlarına aktarırlar. Vadeli mevduat stopaj oranları vadeli mevduatınızın döviz cinsine (TL, USD, EUR vb.) ve vadesine göre devlet tarafından belirlenir.
Stopaj Nasıl Ödenir? Çalışanların ücretleri üzerinden belirlenen Stopaj Vergisi, işveren tarafından vergi dairesine ödenir. İş yeri kiralarına ait olan kira stopajı, iş yerini kiralayan kiracı tarafından beyan edilir ve vergi dairesine ödenir.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
Gelir henüz sahibine geçmeden yapılan vergi kesintisine 'stopaj' adı verilir. Bir işveren, işçisine maaş ödemesi yaparken stopaj kesintisi yapabilir. İşveren stopaj kesintisi yapmasa dahi işçinin gelir vergisi adı altında gelirinin bir kısmını vergi dairesine ödemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri