Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
1 çay bardağı beyaz veya normal sirke (mümkünse evde hazırlanan) içine bir kaç damla limon suyu damlatılarak, mikrofiber bez ile yüzeye hafif baskı kuvvetiyle uygulanır. Lekenin çıkarılması ardından her ihtimale karşı hızlıca yüzeyin durulaması yapılır.
Tüm yapmanız gereken, ev dekorasyon resimleri gibi granitin kenarları etrafındaki kalabalığı bir maket bıçağı veya küçük, salınan bir el testeresiyle kesmek ve ardından tezgahı ve kontrplakı birlikte kaldırmak için bağlantı elemanlarını taban dolaplarından sökmek.
Granit mutfak tezgahı temizliği için bulaşık parlatıcısını deneyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise oldukça basit: Bulaşık parlatıcısını temiz bir bulaşık süngerine dökün ve bu sünger ile tezgahı silin. Saniyeler içinde tezgahın temizlendiğini, kalmış lekelerin silindiğini fark edeceksiniz!
Temiz, yumuşak bir paspas ile bütün yüzeyi hafif ve narin hareketlerle silin. Daha sonra kovayı boşaltıp yerine sadece soğuk su koyun. Yerleri soğuk suyla tekrar paspaslayıp kalan deterjan artıklarını silin. Son olarak, kuru ve temiz bir mikrofiber bezle zemini silerek döşemelerinizin parıltısını ortaya çıkarın!
İlgili 34 soru bulundu
Bulaşık makinesi yıkamasına uygun bir yapıya sahiptir. Bazı durumlarda güçlü lekeler de olabilir. Bu durumda bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile lekeyi kaldırabilirsiniz. Eğer granit tava dışı nasıl temizlenir diyecek olursanız, bulaşık süngerine karbonat döküp dışını silebilirsiniz.
Granit mutfak tezgahı nasıl temizlenir sorusuna verilebilecek en etkili çözüm yöntemi bulaşık parlatıcısıdır. Bulaşık parlatıcısı hem lekelerin temizlenmesini sağlarken hem de sağladığı ekstra parlaklık ile mutfak tezgahının daha güzel ve parlak görünmesini sağlayacaktır.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Öncelikle bir bardak suyun içerisine karbonat eklenmesi gerekmektedir. Daha sonra bir bez yardımı ile bu karışım mermere sürülere silinme işlemi gerçekleştirilmektedir. Çok bastırılmaması gerekmektedir. Özellikle lekeli kısımlar üzerinde daha uzun durulması gerekmektedir.
Granit yüzeylerde çizik giderme ve cilalama uygulamasında ilk aşama olan çiziklerin giderilmesi işleminde, yüzey üzerindeki hasar durumuna bağlı olarak kuru ped ile zımparalama işlemi yapılır. Hafif çizik var ise; 200 numaralı grid ped kullanılır. Eğer tam pürüzsüzlük sağlanmaz ise; 100 numarali grid ped kullanılır.
Sirke, limon, kireç gibi asidik temizleyiciler; veya amonyak veya çamaşır suyu içeren herhangi bir temizlik ürünü tezgahınızın yapısına zarar verebilir. Bu kimyasalların sık kullanımı, dolgu macunu zamanla donuklaşır ve zayıflatır. Bazı çok amaçlı yüzey temizleyiciler ayrıca granit için güvenli olduklarını belirtir.
Granit mermerlerde su izi kolayca kalabileceği için temizlerken mutlaka mikrofiber bez kullanarak doğal deterjanla uygulama yapmalısınız. Mermer tezgah temizliği yaparken tel kullanmadan, yumuşak sünger ve bezle doğal içerikli deterjanla uygulama yapmanız önerilir.
Mutfak tezgahları, mermer zeminler veya mermer lavabolar gibi farklı alanlarda inatçı lekeleri ortadan çıkarmak için hiçbir zaman asidik malzemeler kullanmamak gerekir. Özellikle porçöz gibi ürünler direkt olarak daha fazla leke oluşmasına, hatta mermerin çatlamasına dahi neden olabilir.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Granit mermer lekesini çıkarmak için bir çay bardağı sirke içerisine birkaç damla limon suyu damlatınız. Sonrasında ise mümkünse bir mikrofiber bez ile yüzeyi temizleyiniz. Lekenin çıkması halinde direkt olarak temiz bir su ile bölgeyi durulayın. Ardından da kurulama işlemi yapınız.
Granit tezgâh için özel olarak yapılan ürünleri tercih edin
Buna göre; günlük rutin temizlikte yalnızca su, detaylı temizlikte ise granit temizleyici, parlatma işlemi içinse granit cilası kullanmalısınız.
Bu kapsamda uygulayacağınız en ideal yöntem evde karbonatlı solüsyon hazırlamaktır. 1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır.
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
Temizlenmeleri de oldukça basittir. Sabunlu bir bez ya da fırça ile dairesel hareketlerle ovalamak, genelde işinizi görecektir. Temizlikten sonra kalmış olabilecek sabun artıklarını iyice durulayarak temizlemeyi unutmayınız.
Kimi zaman kireç çözücü kimi zaman leke giderici özelliklere sahip olan çamaşır suyu, mermer zeminler üzerinde kullanılmaması gereken bir malzemedir.
Çizikler çok derinse, kaba taşlamadan ince taşlamaya kadar işlenmeleri gerekir ve yerel derin çizikler de yerel taşlama ile giderilebilir. Mermer üzerindeki küçük çizikler mermer parlatma tozu ile parlatılabilir. Granit (granit) veya ana bileşeni silisli taş, granit parlatma tozu ile cilalanabilir.
Eğer doğal taş temizleyici kullanmak istemiyorsanız, bir parça beyaz sirkeyi veya limon suyunu biraz suyla seyrelterek de kullanabilirsiniz. Yüzeyi Temizleme: Hazırladığınız temizlik solüsyonunu mezar taşının yüzeyine uygulayın. Yumuşak bir fırça veya diş fırçası kullanarak dairesel hareketlerle yavaşça ovalayın.
Bir miktar karbonatı suyla karıştırın. Karışımı lekeli bölgeye uygulayın. Bir süre bekledikten sonra ılık su ile durulayın. Karbonat kuvvetli bir aşındırıcı olmadığından mermer yüzeylerinizde güvenle kullanabilirsiniz.
Geniş bir kabın içerisinde yumuşak formüllü bir bulaşık deterjanı ile ılık suyu iyice karıştırın. Yumuşak bir bezi bu suda ıslattıktan sonra nazik hareketlerle tezgâhınızın üzerindeki kırıntı ve atıkları temizleyin. Ardından mikrofiber bez ya da yumuşak bir havlu ile iyice kurulayın.
Kullanılan asitli ve çamaşır suyu içeren temizlik malzemeleri mermerin içerisindeki kirecin okside olmasına ve mermerin sararmasına yol açar. Aynı zamanda, uzun süreli suya temas da mermerin sararmasına yol açan nedenler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri