İlaç endüstrisinde granülasyon; genel kimya endüstrisinin aksine, küçük taneciklerin bir araya getirilerek daha büyük ve daha dişli yapılar oluşturma işlemi anlamında kullanılır. Bağlar, fiziki baskı veya sıvı bir bağlayıcı kullanılarak oluşturulur. Tablet ve pellet üretiminde granülasyon yaygın olarak kullanılır.
5. PİLÜL : Toz şeklindeki ilaçların bal ya da koyu şurup gibi maddelerle karıştırılarak yassı veya küçük küreler şeklinde sunulmasıdır. 6. SUPOZİTUAR (FİTİL) : Vucüt ısısında eriyen ve rektum yada vaginaya uygun şekillendirilmiş ilaçlardır.
Pilül: Toz hâlindeki ilacın bal gibi yapıştırıcı maddelerle yoğrulduktan sonra yassı ya da yuvarlak şekle getirilmiş biçimine denir.
Tablet (Komprime): Toz hâlindeki ilaçların bağlayıcı maddelerle karıştırıp makinelerde sıkıştırılmasıyla elde edilir. Tabletler yarım silindir, yuvarlak vb. şekillerde olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
TEHLİKELİ İLAÇ TANIMI Ulusal tehlike iletişim standardı ( HCS ) tehlikeli kimyasalı ( ilacı ) fiziksel veya sağlık açısından tehlikesi olan herhangi bir kimyasal ( ilaç) olarak tanımlar.
Bu genel sınıflandırmanın yanı sıra ilaçlar içerdikleri etken madde sayısına göre iki gruba ayrılır: a)Yalın (Simple) ilaç şekilleri: Tek etken madde içeren. b)Karışım (Compose) ilaç şekilleri: Birden çok etken madde içerenler.
Öz: Prospektüsler, reçeteli veya reçetesiz ilaçlar hakkında hastaya gerekli bilgileri sağlayan ve günümüzde kısmen internet üzerinden erişilebilir olsa da halen çoğunlukla ilaç kutuları içinde basılı halde sağlanan belgelerdir.
Yuvarlak biçimde hazırlanmış, ağız yoluyla kullanılabilen ağırlığı 50 mg'a kadar olan yumuşak kıvamda ilaç biçimi.
Tabletleri ezerek toz haline getirebilmek için havan ve havan elini kullanın, ilaç kaybına engel olmak için tabletleri dikkatlice ezin. Oluşan süspansiyonu dikkatlice bir kaba boşaltın ve için. Havanda ve kapta kalan kalıntıları birkaç çay kaşığı su ile karıştırarak ilacın tamamının kullanılmasını sağlayın.
Genel olarak, bir hapın vücudu etkilemeye başlaması için geçen süre, hapın yapısına ve kimyasal bileşenlerine bağlı olarak tipik olarak 15 dakika ile bir saat arasında değişiyor. -- Hap içtikten sonra sağ tarafa doğru dönerek uzanmak hapın 10 dakikada çözünmesini sağladı.
Bilekliğin kullanımı oldukça pratik. Beyaz bilekliğin üzerine birkaç damla içki damlatmak yeterli oluyor. Bileklik içerisinde işaretli nokta 2 dakika içerisinde maviye dönerse, içkiye ilaç katıldı anlamına geliyor.
Anestezi sırasında intravenöz ilaçların kazara intraarteriyel verilmesi istenmeyen ve ekstremite kaybı ile sonuçlanabilen bir durumdur. İlaçların intravenöz formlarının intraarteriyel verilmesi sonrası arterde lokal iskemi ve takiben doku nekrozu gelişebilir.
emilmeyen ve sindirim kanalına safrayla salgılanan ilaçlar dışkı ile atılır. •Gaz ve buharlar akciğerler ile atılır. Süt, ter, tükürük, deri de ilaçların atılma yollarındandır. •İdrar pH'sı ilaçların iyonizasyon durumunu önemli ölçüde etkiler.
İlacın dilaltı yoldan emilimi, oral yoldan 3 ila 10 kat daha fazladır. Dilaltı absorpsiyon çoğunlukla hızlıdır, fakat aynı zamanda süresi de kısadır. Karaciğerden ilk geçiş etkisi ve ayrıca gastrik bozulma da önlenir, böylece biyoyararlanım artar.
Uzatılmış salınım, tablet ya da kapsüllerin yavaşça çözülmesi ve içerdikleri etken maddeyi belli bir zamanda salıvermeleridir. Uzatılmış salınımlı tablet/kapsüllerin avantajı hızlı salınımlılara göre doz sıklığının daha düşük olması ve kanda ilaç düzeyinin daha sabit kalabilmesidir.
Granülün kullanım alanları oldukça geniştir. Kullanılan alanlar şu şekilde sıralanabilir; otomotiv sanayi, mutfak eşyaları, elektrik malzemeleri, inşaat sektörü, şamandıralar, plastik oyuncak sektörü, mobilya sektörü, plastik boru sektörü ve ambalaj sektörü, levha ve doğalgaz boruları.
Yaraların içinde oluşan ve onların iyileşmesini sağlayan ufak, yuvarlak, kabarcıklardan oluşan bağ doku üremesi. Yangı sonucu oluşan küçük, yuvarlak, kitle biçimindeki patolojik oluşum, yaraların içinde oluşan ve onların birleşmesini sağlayan küçük tanecikler. Granulation.
Granül üretimi için ilk olarak hurda hale gelen plastik maddeler çapak haline getirilmektedir. Bu işlemin ardından ise plastik hammaddenin ilave edildiği makine aracılığı ile çapaklar eritilme işlemine tabi tutulmaktadır. Böylelikle granül şeklinde tekrardan geri dönüşüm prosesi tamamlanmış olur.
Plasebo, gerçek ilaca benzeyen fakat gerçek bir ilaç olmayan, dolayısıyla herhangi bir hastalığı tedavi etmeye yarayamayacak maddelerdir.
Pillbox kelimesinin Türkçe karşılığı hap kutusu veya ilaç kutusu olarak tanımlanabilir.
Sert kapsüller jelatinden imal edilen ve içerisinde kuru toz halinde ilaç içeren kapsüller. İçine ilaç doldurulan bir alt kapak ve üzerine kapatılan daha geniş bir üst kapaktan oluşur. Yumuşak kapsüller, yumuşak bir çeper içerisinde yağ veya yağda çözünmüş maddeler içeren kapsüllerdir.
Avrupa ülkelerinde 2. kuşak antibiyotik kullanılırken, ülkemizde 4. kuşak antibiyotikler kullanılıyor.
B grubu ilaçlar:hayvan deneylerinde risk görülmemiştir, ancak insanlarda çalışma yapılmamış ilaçlar veya hayvan çalışmalarında risk saptanmış ancak insanlarda herhangi bir risk izlenmemiş ilaçlardır.
Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri