İçerisine üretim aşamasında farklı maddeler ve kimyasallar karıştırılabildiği için tüketim esnasında bu zararlı bileşenlerin vücuda girmesi mümkün olur. Aynı zamanda granül kahveler yüksek miktarda acrylamide maddesi içermektedir ve bu madde sinir hücrelerinde hasara yol açabilir.
Sade kahvenin karaciğer üzerinde koruyucu ve iyileştirici etkisi olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, şurup ve krema katılan yeni nesil kahvelerin obezite ve obezite nedenli metabolik kronik hastalık (diyabet, kalp damar hastalıkları) riskini artırdığını açıkladı.
Granül kahve aslında suyunu kaybetmiş kahvedir. Yapımı sırasında kimyasal bir işleme maruz kalmaz, demlenmiş kahvenin kurutulmuş halidir. Kahve çekirdeğini kurutmanın da iki yöntemi vardır: Dondurarak kurutma ve sprey ile kurutma.
Filtre kahvenin kahve türleri arasındaki en sağlıklı seçenek olduğu fark edildi. Bilim insanları, filtre kahvenin hastalıkları ve erken ölümü ötelediğini ve hatta yaşam süremizi artırabildiğini bile söyledi.
Kahve çekirdekleri kavrulurken oluşan potansiyel olarak zararlı bir kimyasal olan akrilamid içerir. Hazır kahve, normal kahvenin iki katı kadar kimyasal içerebilir. Yüksek seviyelerde tüketilirse sinir sistemine zarar verme ve kanser riskini artırma potansiyeline sahiptir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu sebeple, granül kahve daha az kafein içerir. Günlük olarak birkaç bardak tüketildiği sürece granül kahve zararlarına yönelik endişe edecek bir durum bulunmamaktadır.
Hazır kahve olarak adlandırılan suda çözülen granül kahveler, taze kavrulmuş kahvenin iki katı kadar akrilamid içeriyor. Akrilamide aşırı maruz kalma sinir sistemine zarar verebiliyor ve buna bağlı olarak kanser riskini de artırıyor.
En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
Dünya Sağlık Örgütü, kahveyi 1991'den 2016'ya kadar potansiyel bir kanserojen olarak sınıflandırmıştır. Ancak sonraları yapılan çalışmalarda böyle bir etki kanıtlanamadığı gibi bazı kanser türlerinde azalma ile ilişkili sonuçların elde edilmesiyle, 2016 itibariyle temize çıkmış gözükmektedir.
Nescafe Gold, en masum ve en faydalı olan kahve türlerindendir. Bu kahveyi günün belirli saatlerinde içebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı Nescafe Gold, 3 kalori içermektedir. Gün içinde 2 fincan içtiğinizi düşünürseniz alacağınız kalori size zarar vermeyecektir.
Bu da aslında bize, iki kahveden birinin tercih edilebilmesi için en önemli kriteri verir. Eğer daha fazla kafein tüketmek istiyorsanız filtre kahveyi tercih etmeli, kafein toleransınız yüksekse granül kahve içmelisiniz.
Uykusuzluk yapabilen granül kahve, gün içinde 1-2 fincan ölçüde içilebilir. Gebelik döneminde çok fazla tüketmeniz önerilmez. Emzirme döneminde annede ve bebekte uykusuzluğa neden olacağı için; çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
Türk kahvesi genellikle granül kahveden daha fazla kafein içerir, çünkü tüm telveler suda kaynatılır ve çekirdeklerden daha fazla kafein çıkarılır. Granül kahve genellikle daha az kafein içerir. Türk kahvesine göre daha az kafein çıkarmasının sebebi ise sıcak suya sadece toz eklenmesidir.
Filtre kahveler elde edilen kahve çekirdeklerinin uygun makineler yardımıyla belirli incelikte öğütülmesiyle elde edilir. Granül ya da bilinen diğer adı ile hazır kahveler ise kahve çekirdeklerinin toplanarak toz haline getirilmesiyle kurutulur ve kristalleştirilerek oluşturulur.
Bir kupa filtre kahve -çekirdeğine göre değişmekle birlikte- yaklaşık 70-140 mg arası kafein içerir. Bir kupa granül kahve ise 3-90 mg arası kafein içermektedir. Genel anlamda eğer kafein duyarlılığınız varsa granül kahve tüketmek daha mantıklı olacaktır diyebiliriz.
Granül, zerrecik anlamına gelir. Granül kahve yapımı, kahve aromasının ve tadının suya aktarıldıktan sonra kristal zerreciklerle dönüştürülmesi işlemidir. Öncelikle taze kahve çekirdekleri kavrularak aroması ve tadı canlandırılır. Çekirdekler su ile demlenerek konsantre kahve elde edilir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de 2016 yılında kahveyi 'olası kanserojenler' listesinden çıkarmıştı. DSÖ'ye göre kahve göğüs, prostat ve pankreas kanserine yol açmıyor ayrıca karaciğer ve rahim kanseri riskini azaltıyor.
Endonezya'nın ünlü Bali adası, ziyaretçilerine dünyanın en pahalı kahvesini deneyimleme imkanı sunuyor. Misk kedisinin midesinde fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinden elde edilen "Luwak kahvesi" bin dolara kadar alıcı buluyor.
Sağlık için zararlı bir kahve çeşidi olan granül kahve yerine filtre veya Türk kahvesi tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Sıcak su veya süt yardımıyla açılarak tüketilen granül kahvenin bir diğer yapım şekli ise sprey kurutma yöntemidir. Bu yöntem yine kahvenin kimyasal işlemlerden geçtiği anlamına gelmektedir.
Orta-koyu kavrulan çekirdeklerin yalnızca suyla filtrelenmesinden ortaya çıkan yoğun aromalı içecekler ilk yudumdan itibaren kullanıcıları canlandırır. Yalnızca bir fincan sıcak suya bir tatlı kaşığı Nescafe Classic granül kahve karıştırarak tazelenebilirsiniz.
Örneğin, fazla Nescafe tüketimi, kan basıncını artırır. Aşırı kafein tüketimi, kalbin daha hızlı atmasına neden olarak kalp ritmini bozar. Tansiyon değerlerini yükselten aşırı Nescafe tüketimi, tansiyona bağlı birçok rahatsızlığı tetikleyebilir. Nescafe'yi fazla tüketmek, doğurganlığa zarar verebilir.
Kahve tesirini tam gösteremez ve vücut birçok yapay-zararlı madde almış olur. Bu yüzden sabah kahvesi tercih ederken çekirdekten çekilmiş doğal kahveler tercih edilmelidir. Filtre kahve, espresso gibi kahve türleri makine yahut french press gibi aletler yardımıyla demleme yöntemiyle hazırlanır.
Kahve telvesi, kafeinin en fazla bulunduğu yerdir. Bu nedenle çok sık kahve telvesi yemek mide hastalıklarından, uykusuzluğa kadar pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Ayrıca kahve telvesi, kalp çarpıntılarının da artmasına neden olur. Bu sebeple, kahve içildikten sonra telvenin bırakılması gerekir.
Kahve, Sultan Ahmet I zamanında (1606-1611) yılları arasında üçüncü defa yasaklandı. Kahvenin son defa yasaklanması ise Sultan IV Murat zamanında olmuştur. 1633 yılında kahveyle birlikte tütün de yasaklandı. Gerekçe olarak İstanbul'daki büyük yangınlara kahvehanelerin sebep olması gösterildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri