Ülkemizde Kars kaşarı olarak da bilinen Gravyer peyniri, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve ardından dinlendirilmesiyle lezzet kazanıyor. Yıllanmış emekle üretilen bu lezzetli peynir, içerisinde katkı maddesi bulundurmaması sebebiyle besin değerleri açısından diğer diğer peynirlerden daha yüksektir.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir.
Kars kaşarını yumurta içerisine rendeleyerek omletlerde, tost yaparak, çorbaların üzerine, pizzalarınızın üzerinde, poğaçalarınızın içerisine koyabilir, Kars kaşarıyla lezzetli bir kumpir yapabilir, tavada yalnızca kızartabilir veya kahvaltılarda pişmemiş haliyle tüketebilirsiniz.
Adını İsviçre Fribourg'daki Gruyères kasabasından alan gravyer, sert ve tatlı-tuzlu lezzete sahip olan bir peynirdir. Ancak tadı elbette peynirin yaşına göre de değişkenlik göstermektedir. Sıklıkla karıştırıldığı emmental peynirinden farklı olarak gözeneksiz bir yapıya sahiptir.
Gravyer peyniri, inek sütünden yapıldığı için Türkiye'ye de uyum göstermiştir ve günümüzde Kars'ta üretimi yapılmaktadır. Gravyer peynirinin Türkiye'ye geliş öyküsü 93 Harbi olarak da bilinen 1877 Osmanlı-Rus Savaşı ile başlar. O yıllardan I.
İlgili 25 soru bulundu
Yaklaşık 170,00 TL dir. Bir paket ağırlığı 400 ile 600 gr arasında değişebilir. Genellikle meze sofralarında tercih edilir. Tadı yoğun olduğundan kahvaltı sofralarında tercih edilmez.
Gravyer peyniri, gözlü ve sert peynir çeşitlerinden yalnız birisidir. Göz ve delikler, belirli mikroorganizmaların çıkardığı gazların peynir kitlesinde toplanmasıyla meydana gelir.
Kars böreğinde, tostta, çeşitli diğer hamur işlerinde, leziz sıcacık çorbaların üzerinde, pizzada, tavuk yemeğinin üzerine eritme veya rendeleme şeklinde tercih edip kolaylıkla tüketebilirsiniz. Aynı zamanda ek olarak bu peyniri tavada kızartıp da denemenizi öneririz.
Eşsiz lezzete sahip peynir çeşiti olan Kars Gravyer peynirini Çemen's Gurme Mağazalarından ve cemens.com.tr'den temin edebilirsiniz. Güven ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
aynı organizmayı ihtiva ettiklerindendir. rokfor peynirinin de ayak gibi kokmasıyla kombo yapar bu peynirgiller.
1 kilo gravyer peyniri 25 kilo sütten elde edilir.
Taze Kars Kaşarı kalıptan çıktığı anda beyazımsı renkte olur ama bir hafta içerisinde kabuk bağlar. Renk olarak ise sarımsı bir renk almaktadır. Taze Kars Kaşarının kesit yüzeyi beyazımsı bir renkte olur. Tadı ise hafif tuzlu yavan ve süt tadını andırmaktadır.
KARS BELEDİYE BAŞKANI MURTAZA KARAÇANTA
Kaşar ve ondan yapılan gravyer dendiği zaman Kars'tan başka yerde alternatifi olamaz. Çünkü bizim kaşarımız 'dünya markası' statüsüne girdi. Kaşarı bir numara olan ilin, gravyeri de bir numaradır.
En belirgin farkı isimlerinden de anlaşılacağı üzere üretildikleri yörelerdir. Eski Trakya Kaşar Peyniri, Kars Eski Kaşar Peynirine yakın olarak gösterilmesine rağmen kalite ve fiyat karşılaşması yapıldığında Eski Trakya Kaşar Peyniri Kars Eski Kaşar peynirine göre üstün özellikler göstermektedir.
Gravyer peyniri yağlı olduğu için kalori değeri yüksek peynirdir. Gravyer peyniri, sert ve sarı renklidir.
İyi bir gravyerin rengi sarı olur. İçerisinde oluşan gözeneklerin yuvarlak, kiraz büyüklüğünde ve gözeneklerin içi de parlak olmalıdır. Kokusu keskin, tadı da acı olmamalıdır. Gravyer, normalde kahvaltı peyniri olarak tüketilmez.
Bu peynir türü ülkemizde Kars'ta üretilmekte ve diğer peynirlerden tamamen farklı bir geçmişe sahip olması nedeniyle büyük ilgi görmektedir. Gravyer, delikli değil; emmental, delikli, ancak daha az tuz içerdiğinden daha tatlı; Gravyer tuzludur.
Kars gravyer peyniri eski kaşar olarak da nitelendirilebilir. Bunun nedeni ise taze kaşardan ayrılan özellikleridir. Bu peynir, birçok işlemden geçerek mayalandırılır ve dinlendirilir. Bu sebeple eski denir.
Yeterince gaz odacığı oluştuğuna karar verilirse gravyer kaşarı soğuk odaya alınır. Soğuk odada üç gün boyunca otuz defa temizlenerek, alt üst edilerek ve az miktarda tuzlanarak bekletilir. 90. Günden sonra soğuk hava depolarında olgunlaşması için bekletilir.
Gravyer peyniri açıkta saklanmaz. Buzluk ve derin dondurucularda saklanmaz. Genel özelliklerini kaybedebilir. Mümkün olduğunca rutubetli ortamlarda saklayınız.
Gravyer peyniri bozulduğu nasıl anlaşılır? Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur.
Kars gravyeri, 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıktı.
Kuflu kasar peyniri yenir mi? Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri