İçerisinde çiğ karabuğday dışında hiçbir şey bulunmamaktadır. Bu sayede hem siz hem de sevdikleriniz güvenle tüketebilirsiniz.
Peki, nedir bu karabuğday dersiniz? Kendisi, kuzukulağıgiller ailesinden, greçka olarak da anılan mini mini bir bitki. Ancak ne yazık ki Türkiye'de öyle pek yetiştirilemiyor çünkü daha çok kurak ve serin iklimlerde yetişebiliyor. Besin değerlerine gelince, içinde bolca B vitamini, magnezyum ve lif bulunuyor.
Marul, soğan ve dereotu gibi malzemelerle birlikte karabuğday salatası yapabilirsiniz. Yoğurdun içine ekleyerek besleyici ara öğün tarifleri deneyebileceğiniz gibi çeşitli malzemelerin yardımıyla mezeler çeşitleri de hazırlayabilirsiniz.
Özellikle çilek ve nane ekleyerek salata yapılınca şahane oluyor. Avrupa ve Amerika'da daha yaygın olan karabuğday ise yeşil renkli, sert yapılı, çiğ versiyonu. Kavrulmuş olanın topraksı kokusu ve tadı ağır gelir diyorsanız, çiğ olanından daha çok keyif alabilirsiniz.
Lezzetli olmasının yanı sıra besleyicilik oranı da oldukça yüksektir. Karabuğday haşlanarak tüketilen bir üründür. Ancak karabuğdayı haşlamadan önce biraz suda bekletmek hem daha yumuşak hem de kolay haşlanmasını sağlayacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Karabuğdayı tencereye aldıktan sonra birkaç dakika kavurun. Ardından 2 su bardağı kaynar olmayan sıcak suyu karabuğdayların üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatın. Su kaynayana kadar orta ateşte, kaynayınca kısık ateşte karabuğday suyunu çekene kadar pişirin.
Bir diğer adı Greçka olan karabuğday, kuzukulağıgiller familyasından, yaprakları pazıya benzeyen bir bitkinin tohumu.
Yüksek kalorili bir besin olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir. Karabuğday alerjisi olanların tüketmemesi gerekir.
Karabuğday glutensiz bir besindir. Hem buğday alerjilerinde hem de glutensiz diyetlerde rahatlıkla tüketilebilir. Karabuğday ayıklanır ve kalan tohumlar un haline getirilir. Unu genellikle ekmek, krep veya diğer tahıllı ürünlerin yapımında tek başına veya diğer tahıl taneleri ile karıştırılarak kullanılır.
Duru Karabuğdayın Özellikleri
Kolay bir şekilde yemek haline getirilerek tüketim imkanı bulunan ürün, pilav olarak hazırlandığı gibi sadece haşlama yöntemiyle de tüketime hazır hale gelir. Yoğurt ya da süt gibi gıdalar ile karıştırılarak lezzetlendirilen karabuğday, farklı bir kahvaltı seçeneği olabilir.
Karabuğday adlandırması, Kuzey Avrupa ve Asya'da oldukça yaygın tüketilen greçka adlı bir bitkinin tohumları için kullanılıyor. Adı buğday olmasına karşılık buğdaygiller familyasına ait olmayan bu tohum çeşidi, tadı ve görünümü itibarıyla tahıldan farksız bir izlenim veriyor.
Magnezyum oranı yüksek olan karabuğday kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı bir maddedir. Diyabet hastalarının beslenme listesinde rahatlıkla yer alabilir. Lif oranı yüksek olan karabuğday sindirim sisteminin de dostudur.
Sağlıklı beslenerek, aç kalmadan kilo vermek için 7 ya da 1 günlük karabuğday diyeti ile yola çıkabilirsiniz.
Karabuğday: Hem düşük glisemik indeksli hem de posa açısından zengin olan karabuğday, bulgurun aksine gaz yapma özelliği olmadığı için emziren annelerin günlük beslenme programına çok rahat girebilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Karabuğday kahvaltıda nasıl tüketilir? Sebze ve et yemeklerine taneleriyle veya blender'dan geçirilmiş haliyle ekleyebilirsiniz. Su veya süt ile haşlayarak lapa şeklinde kahvaltılarda veya ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
Karabuğday, glisemik indeksi düşük besinler arasında yer alır. Kan şeker seviyesini yavaş yavaş düşürerek kontrol altına alır. İçerisinde bulunan bileşenler ve antioksidanlar sayesinde kolon kanseri, göğüs kanseri gibi hastalıklara karşı koruyucu görev üstlenir.
Karabuğdayı iyice yıkadıktan sonra tencereye ekleyip, soğanla birlikte 1-2 dakika kavurun. Sıcak suyu ya da tercihinize göre et-tavuk suyunu ekleyin. Tuzu, kuru naneyi, kırmızı pul biberi de ekleyip bir iki kez karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı en kısık duruma getirerek pilav suyunu çekene kadar pişirin.
Karabuğday, kan şekerini kontrol etmede etkidir. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür.
bulgur pilavı ve pirinç pilavı yerine tüketilmesi gereken, glütensiz müthiş bir besin kaynağıdır. rusya, ukrayna, kazakistan gibi doğu bloku ve asya ülkelerinde yetişir. rus mutfağının vazgeçilmezi greçka, yani karabuğday, bircok faydalı özelliklere sahip.
Karabuğday yüksek kan basıncını önler. Karabuğday bitkisi, bağırsak için faydalıdır. Düşük yağ oranı ve glutensiz protein içeriği bağırsak dolaşımını düzenler.
Ciltte kızarıklık, iltihaplanma ve kaşıntı yaygın olarak görülür. Derinin daha derin katmanlarının şişmesiyle ilgili kurdeşenler de yaygındır. Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar yaygındır.
Mucize besin karabuğdayın faydaları
İçeriğindeki; magnezyum, potasyum, fosfor ve demir sayesinde yüksek tansiyon, kansızlık ve kalp hastaları için çok faydalıdır. Uzun süre tok tutar. İçeriğindeki bileşenler ve antioksidanlar sayesinde kolon, göğüs kanseri gibi hastalıklara karşı önleyicidir.
Badem unu, susam unu, karnıyarık otu tohumu unu, keten tohumu unu özellikle de bir tahıl unu olmayan glütensiz Karabuğday Unu yani Greçka Unu ile üretilmiş ekmekler ketojenik diyette öne çıkan besinlerden.
6.Gluten İçermez ve Alerjik Değildir
Çölyak veya gluten hassasiyetine sahip bireylerin hiç tüketemediği gluten içerek, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi besinlerden farklıdır. Bu sebeple karabuğday diyeti sağlıklı olabilir.
Gluten içermeyen bir ürün olan Karabuğday (Greçka) Unu, özellikle çölyak hastaları veya diğer gluten intoleransları ve alerjileri olan kişiler için iyi bir gıda seçeneğidir. Ayrıca doymuş yağ, kolesterol ve sodyum konusunda endişe duyan herkes için mükemmel bir alternatiftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri