Green Card, resmi adıyla Alien Registration Card (Daimi Oturma İzni) kişinin göçmenlik statüsünü gösterir. Green Card, Türk vatandaşlığınızı devam ettirmekle birlikte, Amerikan vatandaşlık haklarının bir çoğuna sahip olmanızı sağlar.
Amerikan vatandaşlığı için kişinin bir Amerikan vatandaşının çocuğu, eşi olması ya da çalışma ve yatırım gibi Green Card sponsorluğu sunan bir seçenekle ülkeye geldikten sonra 5 yıl yaşaması gerekir. Ayrıca evlilik yoluyla da 3 yıl içinde vatandaşlık başvurusu yapılabilir.
Amerika doğum yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden biridir. Amerika'da doğum yoluyla vatandaşlık almak isteyen anne adayları, bebeğini Amerika'da doğurmak istemektedir. Bu sayede Amerika'da doğan çocuk, otomatik olarak Amerikan vatandaşlığı alarak çifte vatandaşlık statüsüne geçebilir.
Amerika Birleşik Devletleri yasalarına göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde doğan herhangi bir kişiye otomatik olarak ABD vatandaşlığı verilir.
Green Card üzerinden Amerikan pasaportu alamazsınız. Green Card sahibi olmak size sınır dışı edilme konusunda %100 bir garanti sunmaz. Yine de yasada olacak bir değişimle sınır dışı edilmeye karşı güvence altında olursunuz. Green Card her 10 yılda bir yenilenmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Green Card, Türk vatandaşlığınızı devam ettirmekle birlikte, Amerikan vatandaşlık haklarının bir çoğuna sahip olmanızı sağlar. Dileyen Yeşil Kart sahibi 3 veya 5 yıl sonra (yeşil kartı alma statüsüne göre) T.C. vatandaşlığını kaybetmeden ABD vatandaşı olabilir.
Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında "çifte vatandaşlık" anlaşması bulunduğu için, bir Türk'ün hem TC hem de ABD vatandaşlığını sürdürmesi mümkün. Ancak bazı durumlarda ABD vatandaşlığı kaybedilebilir. Bunların en başında "vatana ihanet" suçundan hüküm giymek geliyor.
Amerika EB-5 Yatırımcı Vizesi Başvuru Koşulları
⦁ Amerika EB 5 yatırımcı vizesine başvuru yaparak Green Card sahibi olmak ve Amerika vatandaşlığına adım atmak için, Amerika'da $ 500,000 değerinde bir yatırım yapmanız gerekmektedir.
İhtiyaç olması durumunda USCIS ilave kanıtlar da talep edebilmektedir ve işlem süresi genellikle 6 ile 15 ay arasında sürmektedir. I-130 Formu onaylandıktan sonra green card başvurusu yapabilirsiniz. Süreç ABD'den ya da ABD dışından başvuru yapıp yapmamanıza göre değişmektedir.
Nasıl Amerikan Vatandaşı olabilirim? Bir göçmen, ABD'de belirli bir süre (ABD vatandaşı ile evli ise genellikle beş yıl, üç yıl) yaşayarak ve vatandaşlık sınavını geçerek vatandaşlığa geçme yoluyla Birleşik Devletler vatandaşı olabilir.
Normal doğum hastane ve doktor ücreti, sezaryen doğuma göre bir miktar daha azdır. New York, Boston gibi büyük metropollerde ücretler 15000-25000 dolar arasında değişmekte iken, daha orta ve küçük ölçekli şehirlerde 8000-12000 dolar arasındadır.
Amerikan vatandaşı birisiyle evli olmanız durumunda sizin de Amerikan vatandaşı olabilmenizin yolu açılmaktadır. Ancak bunun için bir süre beklemeniz gerekir. Öncelikle belirtmek gerekiyor ki evlilik yoluyla vatandaşlık, doğrudan mümkün değildir.
Green Card çekiliş başvurusunu dikkatli yapmalı ve yazdığınız bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız. Sistem sadece 1 defa giriş izni vermektedir. Tekrardan düzenleme şansınız olmamaktadır. Hatalı bilgiler sebebiyle Türkiye'de yapılan yaklaşık 100 bin başvurudan sadece 20 bin kadarı kabul edilmektedir.
Green Card Çıktıktan Sonra Amerika'ya Giriş
Amerika'ya asıl başvuru sahibi olarak siz ve bağlı aile üyeleriniz aynı zamanda giriş yapmalıdır. Size verilen mühürlü paket ve vizesi basılı pasaport ile Gümrük ve Sınır koruma yetkililerinin kontrolünden sonra ülkeye giriş yapmış olacaksınız.
Green Card başvuru ücreti var mıdır? Green Card başvuruları Amerika Dışişleri Bakanlığı Göçmenlik Bürosu'nun resmi internet sitesinden online olarak yapılır ve bunun için bir ücret ödenmez.
ABD resmi olarak çifte vatandaşlığı tanımamaktadır. Ancak yasal olarak ya da politikal olarak karşıtı hiç bir eylemde de bulunmamaktadır. ABD hükümeti, başka bir ülke pasaportu ile seyahat eden, yabancı bir ülkede oy kullanan, askerlik görevini yerine getiren bireylere karşı cezai bir kaide uygulamamaktadır.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Bir ada devleti olan Dominik Cumhuriyeti en ucuz vatandaşlık veren ülkeler arasında yer alıyor. Dominik Cumhuriyeti tek kişi için 100 bin ABD Doları, çift kişi için 150 bin ABD Doları karşılığında vatandaşlık veriyor. Üç kişi ve daha yukarısı için ise 175 bin ABD Doları ve üstü fiyatlar söz konusu.
İngilizce bilmeniz kesinlikle şart değildir. Çekilişe katılmak veya çekilişi kazanmak için mesleğinizin, yaşınızın, yüksek lisansın, üniversite mezunu olmanızın veya sertifikalarınızın hiç bir etkisi yoktur. Amerika Birleşik Devletleri her yıl dünya çapında yaklaşık 55,000 adet Yeşil Kart (Green Card) dağıtmaktadır.
Amerikan Vatandaşlığına Başvuru İçin Hazırlığınızı Yapın
Bu yazımızda Green Card aldıktan sonra yapmanız gerekenleri adım adım açıklayacağız. Öncelikle Green Card aldığınızda Amerika'da değilseniz Amerika'ya giriş için vize başvurusunda bulunmanız zorunludur.
Türkiye'den Green Card (Yeşil Kart) başvurusunda seçilme oranı 2017 ve 2019 yıllarında ise seçilme oranı binde 13'e kadar düşmüştü. Vize alan kişiler ABD'ye yerleşmeleri durumunda belirli bir süre yaşadıktan sonra vatandaş olarak Amerikan pasaportu almaya hak kazanıyor.
Amerikan vatandaşı veya daimi ikametgah hakkına sahip kişilerin aile üyeleri, işveren sponsorluğunda çalışacak kişiler, çekilişte hak kazananlar ve mülteci veya sığınmacı statüsüne sahip kişiler Green Card başvurusu yapabilir.
Amerika'ya gidecek olan kişinin orada hayatını devam ettirebilecek kadar parasının olduğunu kanıtlaması gerekir. Bu miktar da aşağı yukarı 15 bin dolar ile 40 bin dolar arasında seyreder. Bunun için banka hesabındaki parayı göstermelidir. Ayrıca bu paranın kendine ait olup olmadığı da sorulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri