Tropik meyvelerden biri olan greyfurt, portakal ve pomelonun melezidir.
Greyfurt 1750'li yıllarda Jamaika'da ortaya çıkmış doğal hibrid bir türdür zira Jamaika'nın yerli tatlı portakalının yanında yetiştirilmek üzere Kaptan Shaddock tarafından Güney Asya'dan getirilen yine bir turunç cinsi olan pomelo türü bu adada dikildiğinde bu iki türün birbiriyle tozlaşmaya girdiği ve bunun sonunca 3. ...
Greyfurt pek çoğumuzun ekşi tadı nedeniyle kaçmasına neden olan yarı tropik bir meyvedir. Aslında acı-tatlıdan ekşiye kadar farklı lezzette çeşitleri olan bir narenciyedir. Amerika'ya ait tek narenciye meyvesi greyfurtun ABD'de 20 çeşidi yetişir.
Greyfurt suyu içtiğiniz ilaçların barsaklardan emilmesi ve karaciğerinizde parçalanması aşamalarında görev alan bazı enzimlerin çalışmasını etkiler. İlaç ve greyfurt suyunu birlikte kullanan kişilerde ilacın metabolizması bozulur. Enzimler tarafından parçalanamayan ilaç miktarı artar ve kanınızda çok fazla ilaç olur.
Diş minesi erozyonu olan kişilerin de greyfurt tüketmemesi gerekmektedir. Greyfurt içerisinde yüksek oranda sitrik asit bulunmaktadır. Sitrik asit içeren besinlerin ise diş minesi erozyonuna yol açabileceği söylenebilir. Reflü hastalığı olan kişilerin de greyfurt yememesi gerektiği söylenebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Statin dediğimiz bu ilaçlardan simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), lovastatin ve atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) kullanan kişilerde greyfurt suyu içilince kan düzeyleri 2-16 kat artmakta ve zararlı olmaktadır. Bu nedenle bu tür kolesterol düşürücü ilaç kullananların greyfurt suyu içmemeleri gerekir.
Özellikle hassas diş sorunu yaşayan kişilerde greyfurt tüketimi diş minesinin daha çok aşınmasına neden olabilir. Narenciye meyvelerinin pek çoğunda bulunan sitrik asit, doğrudan diş minesinde erozyona neden olmaktadır. Mideyle ilgili reflü hastalığı olan kişilerin de greyfurt tüketirken dikkatli olması gerekir.
İçeriğindeki C vitamini, potasyum, likopen ve lifli yapısı ile kalp ve damar sağlığını korumaya katkıda bulunan greyfurt, kalp krizi ve artrit sorunlarının yaşanma olasılığını azaltıyor. Kan basıncını düşürerek tansiyonu ve kan akışını iyileştiren greyfurtun ideal düzeyde tüketimi, adeta sağlığa sağlık katıyor.
Greyfurtla beraber olumsuz etkiler yaratan ilaçlar arasında tansiyon, kanser ilaçları, kolesterol düşürücü statinler ve organ naklinden sonra bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlar yer alıyor. Greyfurtun içindeki furanokumarin adlı kimyasal madde ilaçları çözen enzimleri öldürüyor.
Antioksidan C vitamini, dokulardaki oksidatif stresin önlenmesi nedeniyle çok fazla tiroid hormonu üretiminden kaynaklanan travmayı tedavi eder. En iyi vitamin C vitamini kaynakları; dolmalık biber, çilek, limon, brokoli, lahana, greyfurt, portakal ve kividir.
Bazı ilaçların zehirleyici etkisi vücuttan atılır. Ancak CYP23A4 enzimi bu zararlıların birikmesine neden olur ve ilaç zehirlenmesi vakaları yaşanır. Mide ve bağırsak kanamaları, ani ölümler ve solunum sorunlarına yol açabilecek olan bu sonuçlar greyfurtun zararları arasındadır.
Ancak greyfurt çok başka bir yerde. Acı tadıyla yemesi zor bir meyve olsa da içerdiği vitaminler, lifler ve bileşenler ile sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur. Uzmanların ısrarla önerdiği greyfurtu tek başına tüketemeyenleriniz varsa, karışık meyve suları ya da meyve salataların içinde tüketebilirsiniz.
Greyfurt nasıl bir meyvedir? Greyfurt aslında portakalla pomelo denen bir başka bitkinin tozlaşmasıyla ortaya çıkan bir ara formdur. İçerik portakala göre daha az tatlı, ekşiye yakın ve buruktur. Ama besin değerine bakıldığında A vitamini ve C vitamini açısından zenginleşmiş bir biçimi oluşturur.
Öneri: Greyfurt meyvesi acı olsa da bu acı lezzeti veren diğer etken de içindeki beyaz zarlardır. Greyfurtun dış kabuğunu soyduktan sonra bu zararları dikkatli bir şekilde temizleyip meyvenin acılık derecesini azaltmış olursunuz.
Dünyanın Her Yerinden Farklı Greyfurt Türleri (Resim ve İsimlerle) Greyfurt, kırmızı, pembe, sarı ve beyaz renklerde gelen bir narenciye türüdür. Greyfurt türleri hakkında konuşurken, renkleri genellikle kabuk rengine değil, turunçgil etine atıfta bulunur.
Pomelo aynı zamanda turunçgiller içinde en büyük meyvelere sahip olan türdür. Meyvelerinin çapı 15–25 cm'i bulabileceği gibi. Ağırlıkları 2 kilograma kadar çıkabilir.
Greyfurtun en çok yenilme şekli kabuklarını soyarak tüketmektir. Kabukları soyulduktan sonra dilimlere ayrılır ve portakal gibi tüketilir. Tadı acımsı olduğu için üzerine şeker dökerek yiyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Greyfurt tarçınla birlikte ızgarada sotelenerek de tüketilebilir.
kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünen greyfurt, bıçağın deymiş olduğu yüzeyler üzerine tuz dökülerek afiyetle yenilir... yerken ağzı fazla açmamak lazım, malum güzel yırtıklar açabilir.
C vitamini ve diyet lifleri açısından oldukça zengindir. Günde bir tane tüketilen greyfurt tüm gün gerekli olan C vitamini ihtiyacını sağlar. Glisemik indeksi düşük olan bu meyve, kandaki insülin düzeyini düşürerek vücudun yağ depolamasına engel olur. Greyfurtun bilinen bir zararı yoktur.
Greyfurt potasyum bakımından çok zengin bir meyvedir. Bu yüzden böbrek yetmezliği ya da böbreklerde işlev kaybı gibi sorunu olan kimselerin greyfurt tüketimi tavsiye edilmemektedir.
Greyfurdun kabuğunun iç kısmında yer alan beyaz zar, acımsı bir tada sahiptir ve çoğu zaman kabukla beraber atılır. Ancak artık atmamanızda fayda var. Çünkü uzmanlar bu zarın çok yararlı olduğunu ve mümkün olduğunca kişilerin bunu yemesi gerektiğini vurguluyor.
Bailey'e göre greyfurt yendikten ya da suyu içildikten uzun süre sonra bile etkileşime giren bazı ilaçlar mide-bağırsak kanaması, solunum durması ve ani ölüme yol açabiliyor. Uzman, hastaların doktor ya da eczacılarına ilaç kullanırken greyfurt tüketmenin zararlı olup olmayacağını sormalarını tavsiye ediyor.
Greyfurt, kaçınılması gereken en yaygın besin öğelerinden biridir; greyfurtta CYP3A'yı bloke eden (inhibe eden) bir madde vardır. Ancak bu madde çeşitli yoğunluklarda diğer meyvelerde de bulunur. Kanser tedavisi sırasında bu meyveleri düzenli tüketmekten, özellikle bunların suyunu sıkıp içmekten kaçınmak gerekir.
Yapılan araştırmalara göre sindirim süresini artıran lifler sayesinde greyfurt iştah kontrolü için etkili meyvelerden biridir. Düzenli greyfurt tüketimi kalbe de faydalıdır.
Özellikle sebze-meyveler karaciğer sağlığı için faydalı. Narenciye grubunda yer alan greyfurt, karaciğeri temizleme etkisine sahip bir besin. İçindeki acı maddeler yağ sindirimine yardımcı olan karaciğer enzimlerinin üretimini arttırır ve de detoksifikasyonunu destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri