Sabahları greyfurt suyu içmek, kabızlık sorununun giderilmesi için iyi bir çaredir. Bağırsak hareketini indükleyerek, kolonu uyarır. Ayrıca, şişkinliği giderir ve mideyi rahatlatabilir.
Sindirim Sistemini Düzenler
Greyfurt yüksek miktarda su ve lif içerir. 200 gram ağırlığındaki bir greyfurt, 182 gram su ve 2.2 gram lif içerir. Lif ve su, hem kabızlığı önlemede hem de sindirim sisteminin düzgün çalışmasında oldukça etkilidir.
İçeriğindeki C vitamini, potasyum, likopen ve lifli yapısı ile kalp ve damar sağlığını korumaya katkıda bulunan greyfurt, kalp krizi ve artrit sorunlarının yaşanma olasılığını azaltıyor. Kan basıncını düşürerek tansiyonu ve kan akışını iyileştiren greyfurtun ideal düzeyde tüketimi, adeta sağlığa sağlık katıyor.
Greyfurt potasyum bakımından çok zengin bir meyvedir. Bu yüzden böbrek yetmezliği ya da böbreklerde işlev kaybı gibi sorunu olan kimselerin greyfurt tüketimi tavsiye edilmemektedir.
Greyfurt ya da diğer adıyla altıntop meyvesi, vücut için yararlı olmayan bakteriler ve virüslerle savaşan şifa deposu bir meyvedir. Greyfurt meyvesi faydaları arasında grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyon hastalıklarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmakta vardır.
İlgili 40 soru bulundu
Diş minesi erozyonu olan kişilerin greyfurt yememesi gerekmektedir. Reflü hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ve ilaç etkileşim riski olan kişiler tarafında da greyfurt tüketilmemelidir.
Greyfurtla beraber olumsuz etkiler yaratan ilaçlar arasında tansiyon, kanser ilaçları, kolesterol düşürücü statinler ve organ naklinden sonra bağışıklık sistemini bastırmak için kullanılan ilaçlar yer alıyor. Greyfurtun içindeki furanokumarin adlı kimyasal madde ilaçları çözen enzimleri öldürüyor.
Greyfurtun içerisinde potasyum oldukça fazladır. Bu sebeple, potasyum içeriği fazla olan greyfurtun, böbrekleri çok iyi çalışmayan bireyler tarafından tüketilmesi sakıncalıdır. Çünkü böbrekler aşırı şekilde yüklenen potasyumu kandan atamadığı sürece böbreklerde bazı komplikasyonlara neden olmaktadır.
Bailey'e göre greyfurt yendikten ya da suyu içildikten uzun süre sonra bile etkileşime giren bazı ilaçlar mide-bağırsak kanaması, solunum durması ve ani ölüme yol açabiliyor. Uzman, hastaların doktor ya da eczacılarına ilaç kullanırken greyfurt tüketmenin zararlı olup olmayacağını sormalarını tavsiye ediyor.
Bu nedenle tansiyon ilaçları, sara tedavisinde kullanılan ilaçlar, kolesterol düşürücü ilaçlar, alerji tedavi ilaçları, nezle-grip ilaçları, kalp ilaçları kullananlar dikkatli olmalıdır. -Antibiyotik alanlarda da benzer zararlı etkiler olabilir. Bu ilaç alımlarından ancak 12 saat sonra greyfurt tüketilmelidir.
Kabızlığı gidermede etkili. Greyfurt içerdiği C vitamini ile diş eti kanamalarını ciddi oranda azaltır ve yara iyileşmesini hızlandırır. Enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle içerdiği yüksek lif kabızlığa karşı en iyi ilaçlardan biridir.
Gün içinde aşırı miktarda içilen greyfurt suyu, bağırsaklarınızı hızlı çalıştıracağı için ishal etkisi oluşturabilir.
Sabah uyandıktan sonra içilen greyfurt suyu kabızlık için oldukça iyidir. Çünkü greyfurt suyu sabah aç karnına içildiği zaman sindirim sisteminin uyarılmasını sağlamaktadır. Greyfurt içerisinde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Bu nedenle soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları önlemektedir.
MİDEDE ASİTLENME TEDAVİSİ: her ne kadar greyfurt meyvesinin kendisinde meyve asitleri bulunsa de greyfurt suyu mide enzimleri ile reaksiyona geçtiğinde midenin asidik düzeyini düşürücü etki yapmaktadır.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR, DAMAR TIKANIKLIĞINI ÖNLER
Kanı temizleyerek kalp krizi riskini azaltmaktadır.
Beslenme uzmanların mümkünse her gün 1 greyfurt ya da 1 bardak greyfurt suyunun düzenli olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Greyfurt tüketimi böbreklerde atık maddelerin birikmesinden kaynaklanan böbrek taşı geliştirme riskini azaltabilir. En yaygın böbrek taşı tipi kalsiyum oksalat taşlarıdır. Greyfurtta bulunan sitrik asit, böbreklerdeki kalsiyum ile bağlanarak taş oluşumunu engelleyebilir.
Greyfurt'un yağ yakıcı özelliği sayesinde tüketilen et ve proteinli gıdaların bağırsaklarda yağa dönüşmeden yakılması ve vücut dışına atılması sağlanır.
2) C Vitaminli Meyveler. Portakal, limon, greyfurt, mandalina ve çilek gibi C vitamini açısından zengin meyveler; adetinizin daha rahat geçmesini sağlayabilir.
Statin dediğimiz bu ilaçlardan simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), lovastatin ve atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) kullanan kişilerde greyfurt suyu içilince kan düzeyleri 2-16 kat artmakta ve zararlı olmaktadır. Bu nedenle bu tür kolesterol düşürücü ilaç kullananların greyfurt suyu içmemeleri gerekir.
GREYFURT. Cinsel gücü artıran bir meyvedir.
Greyfurt mide asidini çok fazla arttıracağı için tüketildikten sonra mide yanması, ekşimesi ve mide ağrısı yapar. Yatmadan önce greyfurt ve diğer narenciyelerden uzak durarak uykusuzluğun önüne geçebilirsiniz. Fazla miktarda tüketilen kafein uykusuzluk için zemin hazırlar.
Greyfurt, günde en fazla 1 adet tüketilmesi gereken bir meyvedir. Greyfurt suyu ise, yetişkinler tarafından günde 1 bardağı geçmeyecek şekilde içilmelidir. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Greyfurt Aç Karnına Yenir Mi? Greyfurt ve greyfurt suyunun tok karna tüketilmesi önerilir.
Taze sıkılmış greyfurt suyu C vitamini zenginidir yani askorbik asit içerir. Doku bütünlüğünün korunmasından kolajen üretimine kadar pek çok faydası olan C vitamini zengini greyfurt yaraların iyileşmesine de fayda sağlar. Yeterli C vitamini almazsanız kan damarları zayıflar, yaralar iyileşmez ve dokular bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri