Gri göz: Çok ender rastlanır. Gümüşî gri olabildiği gibi hafif yeşil desenleri bulunabilir.
4. İnsanların %1'inden daha azı gri göz rengine sahiptir. Göz rengini belirleyen, gri gibi bazı nadir ve benzersiz tonlar üretebilen yaklaşık 16 gen vardır.
3. Gri gözler: Çok ender olarak rastlanan gri gözler aslında mavi rengin bir türüne ait. İki farklı karakteri bünyesinde taşıyan gri renk gözlere sahip insanlar hakkında söylenebilecek en önemli şey, herkesten sakladıkları bir yönlerinin olduğu.
Gri Gözler Çok Nadirdir
Nüfusun sadece %1'inin gri gözleri var ve o zaman bile gri gözlere sahip olmak için temel olarak Avrupa kökenli olmanız gerekiyor. Avrupa içinde bile, gri gözleri olan Kuzey ve Doğu Avrupa'dan insanlar olma olasılığı daha yüksektir.
Gri Göz ( Gümüşi ) Rengi
Gümüş göz rengi, Doğu Avrupa ülkelerinde en yaygın olanıdır ve dünya çapındaki en nadir göz renklerinden biridir.
İlgili 40 soru bulundu
Göz Rengine Dair Bilgiler
İnsan gözünün rengi üç gen ile ortaya çıkar ve bu genler en yaygın renklerden; yeşil, kahverengi ve maviden sorumludur. Gri, ela ve çoklu kombinasyonlar gibi diğer renkler şu anda tam olarak anlaşılamamıştır. Küçük yaşlarda göz rengi değişebilir.
Yeşilden daha az yaygın olan başka bir renk olduğu ortaya çıktı. Eskiden mavinin bir tonu olarak görülüyordu ama artık ayrı bir göz rengi olarak belirlendi ve bu değişiklik nedeniyle gri, en nadir göz rengi olarak listenin başında yer alıyor.
Peygamber Efendimizin (sav) mübarek yüzlerinin rengi kırmızıya çalar şekilde beyaz; gözleri siyah ve gözlerinin beyazı da bembeyazdı. Aydın yüzlü ve güzel yaradılışlı idi; zayıf ve ince de değildi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı. Saçı ile kirpik ve bıyıkları gümrahtı (bol, gür).
Kahverengi gözlerin faydaları
Kahverengi gözlü insanlar, belirli hastalıklara karşı daha az savunmasızdır. Örneğin, kahverengi gözlü insanların açık renkli gözleri olan insanlara kıyasla yaşa bağlı makula dejenerasyonu geçirme ihtimalleri daha düşük görünmektedir.
Gözün renkli kısmı iristir. İris rengi, melanin pigmentasyon miktarı ile belirlenir. Ne kadar fazla melanin varsa, iris o kadar koyu olur. İrisin içinde daha az melanin olduğu için mavi, gri ve yeşil gözler daha açık renklidir.
Tüm insanların gözleri aslında kahverengidir
Gözlerimiz mavi, yeşil ve ela gibi çeşitli renklere sahip olabilir, ancak bu pigmentler insan gözünde asla bulunmaz. Her şey iriste (göz bebeğinin etrafındaki halka) bulunan melanin miktarına bağlıdır.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Türkiye'de kaç yeşil gözlü insan var? Araştırmadan ortaya çıkan sonuca göre yeşil gözlü insan sayısı oldukça azdır. Türkiye'de nüfusun sadece %12'lik bir kısmı yeşil ve mavi göz renkli insanlardan oluşmaktadır. En çok rastlanan renk ise %70 ile kahverengidir.
Sonuçlar, mavinin erkeklerde en çekici göz rengi olduğunu ve toplam 173 eşleşmeden 47'sini ya da yüzde 27.17'sini elde ettiğini buldu. Bir sonraki en popüler renk, yüzde 21,97 oyla kahverengi, ardından yüzde 16,76 ile yeşil, yüzde 15,03 ile ela ve yüzde 10,98 ile siyah oldu.
Yeşil, mavi veya kahverengi tonlarının bir karışımı olan göz rengine sahip kişilere çakır gözlü denir. Çakır gözün rengi genellikle yeşil, mavi veya kahverengi tonlarının bir karışımıdır. Ancak bu renklerin oranı ve tonu her insanda farklılık gösterebilir. Ayrıca, bazen gri beneklerde içerebilir.
Efendimiz (SAV)'in safranla boyanmış sarı renk elbiseyi kâfirlerin giydiğini belirtmesi ve dinimizde haram olan kadının erkeğe, erkeğin kadına benzemesine sahip olmamalarından dolayı olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde sarı ve kırmızı renkli kıyafetlerin bazı kaynaklarda mekruh olduğu görülmüştür.
Bilimsel akademik dergi General Certificate of Secondary Education'da (GCSE) yayınlanan güncel bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 8 ila 10'unu oluşturduğu bilinen mavi gözlü insanlar aynı ortak atanın soyundan geliyor.
Yeşil gözler, iki ayrı genin birleşmesi sonucu meydana gelir. Bu genler, hem mavi hem de kahverengi gözlerin genlerini kodlayan genlerle birleşir. Yeşil gözlerin ortaya çıkma olasılığı düşüktür, bu nedenle yeşil gözlü insanlar nispeten nadirdir.
Kahverengi gözleri olan ya da koyu renk göz ile dünyaya gelen bebeklerin hiçbir zaman göz rengi değişmez. Genetik anlamda ön görülen pigment oranı zaten mevcuttur. Gri ya da mavi göz ile dünyaya gelen bebeklerde ise pigment oranı düşük olduğu için, doğumdan ilk altı aya kadar pigment koyulaşmaya devam edebilir.
Mor göz rengi: Albinizm hastalığı olanlarda ortaya çıkan bir göz rengidir. Bunun dışında bu renk görülmez. Gözde bulunan renk pigmenti eksikliği olarak adlandırılan Albinizm; iris hücrelerinde melanin eksikliği nedeni ile mor göz görülür.
Fahriye Evcen ise koyu olan göz rengini iki ton açtırmış. Hatta doktora bu operasyon için giden arkadaşıma örnek olarak kendisini vermişler.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri