Gri kutu sızma testi Gri kutu testleri, derinlik ve verimlilik arasında bir denge kurar ve içeriden gelen bir tehdidi veya ağ çevresini ihlal eden bir saldırıyı simüle etmek için kullanılabilir.
Grey/Gray Box Testing de denilen gri kutu testi, bir yazılım ürününü, uygulamanın dahili yapısının kısmi bilgisiyle(partial knowledge) test etmek için kullanılan bir yazılım test tekniğidir. GreyBox testinin amacı, yanlış kod yapısı veya uygulamaların yanlış kullanımından kaynaklanan kusurları aramak ve tanımlamaktır.
Kara kutu testi yazılımı testinde bir uygulamanın işlevselliğini iç yapısını veya işleyişini kontrol etmeden inceleyen bir yöntemdir. Bu test yöntemi hemen hemen her seviye yazılım testinde (birim, entegrasyon, sistem ve kabul testi) uygulanabilir.
Beyaz kutu, yazılımın iç yapısının ve tasarımının nasıl çalıştığını test etme yöntemlerini ifade eden bir yazılım testi kategorisidir. Yazılımın iç işleyişiyle ilgilenmeyen, bunun yerine yalnızca yazılımın dış çıktılarını test eden kara kutu testiyle zıtlık gösterir.
Beyaz kutu testi (cam kutu test etme, açık kutu test etme, transparan kutu test etme ve yapısal test etme olarak da bilinir) iç yapıları veya programın çalışmasını test eder, son kullanıcının maruz kaldığı fonksiyonelliği karşılar.
İlgili 32 soru bulundu
Beyaz Kutu Test Tekniği, yazılım testi sürecinde kullanılan bir test yöntemidir. Bu yöntem, bir yazılım sisteminin iç yapısını (kod, mantık akışı, veri yapıları vb.) ayrıntılı olarak inceleyerek test senaryoları oluşturmayı ve uygulamayı amaçlar.
Beyaz kutu sızma testi, mümkün olduğu kadar çok saldırı vektörü kullanarak belirli bir sisteme yönelik hedefli bir saldırıyı simüle etmek için kullanışlıdır. Kara kutu sızma testinde, test cihazına hiçbir bilgi verilmez.
Black Box penetrasyon testi, işletmelerin sistemlerini siber saldırılara karşı daha güvenli hale getirmek için kullanılan bir güvenlik değerlendirme yöntemidir. Bu test, saldırganların sisteminize hiçbir iç bilgiye sahip olmadan saldırmalarını taklit ederek gerçek bir saldırı senaryosunu simüle eder.
Yazılım test tekniklerinden biri olan Kara Kutu Testi; Sistemin, yazılımın iç yapısı hakkında bilgi sahibi olunmadan yani koda bakılmadan sistemin işlevselliğini ölçmeye yarayan test tekniğidir.
1- Kara Kutu (Black Box) Yaklaşımı
Test edici bir bilgisayar korsanı gibi sisteme sızmaya çalışır. Hedef sisteme sızmak için sistemle ilgili bilgi toplanır; zafiyetler ve açıklar taranır. Harici veya son kullanıcı bakış açısından test etmeyi içerir.
İfade Kapsamı (Statement Coverage) - Komut Testi
Satır kapsamı veya segment kapsamı olarak da bilinir. Kodun ne kadarının çalıştırılıp, çalıştırılmadığını ortaya koyar. Kodun her bir satırı çalıştırılmış olmalıdır. Koddaki ifadelerin çalıştırılma oranını bulmak için kullanılır.
Duman testi (veya duman deneyi) kanalizasyon sistemlerinin tıkanıklık veya hava sızıntısı gibi problemlerini tespit etmek amacıyla kullanılan bir test yöntemidir. Bu test, kanalizasyon sistemlerinde oluşan kaçaklar veya tıkanıklıkların belirlenmesine yardımcı olur.
Denklik paylarına ayırma test tekniği de denebilir. En basit tanımıyla aynı özelliği gösteren test koşullarının gruplandırılması ve belirlenen grupların her birinden seçilen kısıtlı veri seti ile uygulamaların test edilmesidir.
- Gri Kutu: Karışık belediye atıkları, süprüntü temizleme kalıntıları, ıslak havlu ve mendiller, seramik ve porselen gibi mutfak ve aksesuar eşya atıkları. - Kahrevengi Kutu: Meyve ve sebze atıkları, çay ve kahve posaları, her türlü yiyecek atığı, park ve bahçe bakımından kaynaklı yeşil çimen, yaprak, çiçek vb atıklar.
Kara kutu; her hava taşıtında bulunması zorunlu bir olan kayıt, uluslararası kullanılan şekli ile bir flight recorder ünitesidir. Uçuş ile ilgili bütün bilgiler kara kutunun içine belirli bir algoritma ile kaydedilir. Böylece ihtiyaç duyulan anlarda uçuş verilerini yetkililer için ulaşılabilir kılar.
Bir teoriye göre ise cihazın ilk modellerinin 'film' temelli olması ve bozulmamaları için, fotoğrafçıların 'karanlık odası' gibi hiçbir ışık almayacak şekilde karanlık olmasından dolayı bu şekilde adlandırıldılar.
Uçuşa dair her tür veriyi kaydeden kara kutular ayakkabı kutusu büyüklüğünde ve yaklaşık 5 kg kadardır. Çarpma etkisini asgariye indirmek için uçağın kuyruk kısmında yer alır. Kutudaki sinyal sistemi suyla temas halinde devreye girer ve kutunun bulunması için 90 gün boyunca ve 6000 metre derinliğe kadar sinyal verir.
Kara kutu testi; Sistemin iç yapısını ve kodları bilmeden, verilecek hizmetin hem olması gereken durumlarını hem de beklenmedik durumlarının (positive and negative test case) test edilmesidir. Davranışsal Test (Behavioral Testing) olarak da tanımlanıyor.
Box Teknik (Greftleme) İşlemleri
Genel olarak 3 boyutlu özellikte yeni bir kemiğin oluşturması için de uygulanan kutu tekniği, kemik tozu olarak da bilinmektedir. Bu kapsamda bu işlem, kemik greftlerinin polilaktik asitten yapılmış bariyer plakalar kullanılarak yerleştirilmesine dayanır.
Box teknik (kutu tekniği) nedir? Kutu tekniği olarak da anılabilen box teknik, son teknoloji ve bilimin rehberliğiyle, implant yapılamayacak ya da çene ve yüz estetiğini bozacak kadar büyük çene kemiği kayıplarının olduğu durumlarda yeniden kemik oluşturmaya yönelik olarak geliştirilmiş bir cerrahi tedavi yöntemidir.
iç düzeni ve işleyişi bilinmeyen araç, sistem veya karmaşık varlıklar (örn., insan zihni). Bu gibi sistemlerin iç düzen ve işleyişi dışsal faktörlerle (girdi) bunların etkileri (çıktı) arasındaki görgül ilişkilerden çıkarsanır.
Box (Kutu) Tekniği Nasıl Uygulanır? Box tekniği operasyon aşamasında ihtiyaç duyulan bakımlar yapılmadığı için kendi kendine yok olan, biyo uyumlu Poliaktik Asit plakaları özenle çene kemiğine yerleştirilir. Ardından kemik greftleriyle doldurularak kendi kendisini iyileşmeye bırakılır.
Bilgi sızdırmak yada zarar vermek amacıyla sızmaya çalışan bir hacker gibi davranılarak verilebilecek zararlar gözetilir ve raporlanır. White Box ile Black Box testlerini kapsayan yani hem içeriden hem dışarıdan olarak yapılan test diye tanımlayabiliriz.
Fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan testler arasındaki fark, neyi test ettikleridir. İşlevsel test, uygulamanın işlevlerini test eder ve beklendiği gibi çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Fonksiyonel olmayan testler, uygulamanın kullanıcı memnuniyetini ve uygulama kalitesini etkileyen diğer yönlerini test eder.
Karar Kapsama (Decision Coverage): Karar Kapsama, bir kontrol yapısının sonucunun hem “Doğru” hem de “Yanlış” olduğu durumları analiz eder. Gereksinim tabanlı testler ile bir “karar”ın hem “Doğru” hem de “Yanlış” akışının test edilmesi ve çalıştırılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri