GÜNDE iki kadehten fazla şarap içenlerin, içmeyenlere oranla soğuk algınlığına yüzde 44 daha az yakalandıkları saptandı. Bunun, şaraptaki antioksidan özelliklerinden kaynaklanabileceği bildiriliyor.
Yaygın kanıya göre, alkollü içki vücudun savunma mekanizmasını zayıflatır ve virüslerin saldırısına açık hale getirir. Doktorların bu konuda pek bir çalışması olmamakla birlikte, yapılan bazı bağımsız araştırmalar, düzenli (ama az) içki içenlerin soğuk algınlığına daha az yakalandığını göstermiştir.
Ayrıca gribe yakalananlar alkol ve kahve tüketiminden uzak durmalı.
Çakır keyif olacak kadar içersen iyi gelebiliyor. Ancak aşırı içersen vücut savunmasız kalıyor ve daha çok hasta olunuyor.
Biranın içeriğindeki sarhoş edici etanol güçlü bir antiseptik olmasına karşın, soğuk algınlığına karşı iyi bir çözüm değildi. Mikropların yok edilebilmesi için kandaki en uygun alkol içeriği düzeyi %60'ın üzerinde olmalıydı. Ne yazık ki, bu miktar sizi de öldürebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Boğazı sürekli nemli tutmak boğaz ağrılarının giderilmesinde önemli bir unsurdur. Bu nedenle sürekli ılık su içmek ve faydalı bitki çaylarından yararlanmak tedavi sürecinizde etkili yöntemlerden biri olacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki soğuk su, alkol ve kafein içerikli içerikler boğaz ağrısına iyi gelmemektedir.
GÜNDE iki kadehten fazla şarap içenlerin, içmeyenlere oranla soğuk algınlığına yüzde 44 daha az yakalandıkları saptandı. Bunun, şaraptaki antioksidan özelliklerinden kaynaklanabileceği bildiriliyor.
İtalyan bilim insanlarının araştırmasına göre, günde yaklaşık bir ya da iki bardak bira içmek sağlığa zarar vermiyor ve kalp krizi riskini de azaltıyor.
Susuz kalınca, balgamın vücudunuzdan atılması da zorlaşır. Alkol, kahve ve diğer kafeinli içecekler de dehidrasyona (vücuttaki sıvı kaybı) neden olduğu için vücuttaki nemi azaltır. Bu sebeple balgam sorununuz varsa bu içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Bunun yerine ılık ve kafeinsiz içecekler tüketin.
Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücüler sıklıkla kullanılır. Tedavide aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. Bol sıvı alınmalı ve yatak istirahati yapılmalıdır. Taze meyve ve sebzeler bol tüketilmelidir.
Gribin bir günde geçmesi için özellikle istirahat çok önemlidir. İstirahat etmeden grip hastalığının bir günde geçmesi olanaksız bir durumdur. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketmek vücudun grip virüsünden hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.
Yaklaşık 40 bin olayı içeren bir araştırmada da, az zarar görmüş genç hastaların vücutlarında alkol bulunmasının, beyinlerinde oluşabilecek kabarıklık ve iltihap yayılmalarını daha çok önlediği ortaya çıktı (alkol iltihaplanmayı engeller).
Gribe çözüm olarak gece uyumadan bu şifalı çaylardan içerseniz daha rahat bir uyku çekebilirsiniz. Adaçayı, yeşil çay, nane limon çayı, ekinezya çayı, ıhlamur, zencefil-bal-limon çayı, kuşburnu çayı tercih edebileceğiniz çaylar arasında yer alır.
Tekila shotlamanın da soğuk algınlığına, nezleye iyi geldiği rivayet edilir. Çünkü tekilayı tek başına shotladığınız zaman gözleriniz ve burnunuz sulanır. Daha fazla akıntı istiyorsanız, daha fazla tuz tüketimi yapabilirsiniz.
Alkol kullanımının vücut ısısını artırdığına dair yanlış bir inanış mevcuttur. Aksine, alkol vücut sıcaklığını düşürmektedir. Alkol kullanan kişinin cilt damarları genişlemekte ve vücudun yüzeyine daha fazla kan ulaşmaktadır. Bu durum vücutta ısı kaybına neden olmaktadır.
Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Aslında doktorların yaygın olarak reçete verdiği antibiyotiklerin çoğu alkolden etkilenmez. Fakat bazı istisnalar da var. Metronidazol ve tinidazol içeren antibiyotikleri kullanırken (bunlar etkin maddelerdir, ilacın ismi farklı olabilir) alkolden tamamen kaçınmak en doğrusudur.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
Viski damar tıkanıklığını ve pıhtı olasılığını önlemek ile kalmıyor, felç ve kalp krizi riskinide en aza indiriyor. İçerdiği antioksidanlar, kolesterolün damarlarınızı tıkamasını engelliyor, hatta iyi kolesterolünüze olumlu etkide bulunarak artmasını sağlıyor.
Grip ilaçları ile alkol...
- Grip ve soğukalgınlığı ilaçlarının içinde bazı antihistaminik (alerji giderici) maddeler vardır. Bunlar alkolle birleştiğinde ileri derecede uyuşukluk nedeni olabilir. Bu da otomobil de dahil olmak üzere her türlü araç gereç kullanımında kaza riskini ileri derecede arttırır.
Zencefil, ıhlamur, ekinezya ve yeşil çay, soğuk algınlığına iyi gelen bitki çayları arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapıya sahip olan kuşburnu çayı, adeta C vitamini deposu olarak bilinmektedir. Günde 2-3 bardak kuşburnu çayı tüketimi önerilmektedir.
Yapılan testlerin ardından, kırmızı şarabın, aynı oranda alkol ve pH seviyesine sahip olan bu solüsyona kıyasla antibakteriyel etkisinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı.
Avusturya'da yapılan bir araştırmada biranın iltihap önleyici özellikler taşıdığı belirlendi. Innsbruck Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli doktorlar tarafından yapılan araştırmaya göre, biranın içindeki "interferongamma" maddesi iltihap önleyen özeliğe sahip.
Bunun nedeni ise alkol ile kafeinin vücuttan su atılımına, bunun sonucunda da boğazın kuruyarak boğaz ağrısının artmasına neden olabilmesi. Ayrıca alkol ve kafein reflüyü tetikleyerek boğazdaki tahrişin daha da artmasına yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri