Baba, annenin o zorlu dönemlerinde onun en büyük yardımcısı olmalı; o hassas dönemde eşine daha çok ilgi, sevgi ve yakınlık göstermelidir. Böylece doğacak çocukla olan münasebet, o daha dünyaya gelmeden kurulmuş olur.
Bir baba kızına nasıl davranmalı? Baba kız ilişkisinde, çocuğun görüşlerine saygı duymak ve kendi potansiyelini keşfetmesini teşvik etmek oldukça önemlidir. Özgüvenin gelişmesini desteklerken, başkalarıyla iletişimde kendi kendine yetme ve kendini ifade etme becerilerini öğretmek de önem taşır.
Öğrenmeye ve yeniliğe açık olmalıdır. Baba sevgisini hem sözel hem de davranışsal olarak çocuğa hissettirmelidir. "Seni seviyorum", "Benim için değerlisin" demek, sarılmak, ilgi ve yakınlık göstermek çocuğa kabul gördüğünü anlatır ve öz güvenini destekler.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Büluğ çağına gelmiş bir erkeğin kendi irade beyanı ile evlenebileceği, velisinin onu rızası dışında birisiyle evlendirme hakkına sahip bulunmadığı hususu ittifakla kabul edilmiştir.
٠ "Babanın çocuğuna karşı görevleri! Çocuğuna güzel isim koymak, terbiye etmek, okuyup yazmayı, ok atmayı, yüzmeyi ve zamanın silahlarını kullanmayı öğretmek, ona helal, temiz rızk elde etmesini sağlamak ve yetişince evlendirmektir.
Aklını, gücünü, irade, bilgi ve tecrübesini, âilesinin terbiye, refâh ve kemâline hasretmiş bir baba; elbette kendisine hürmet, itaat, sevgi ve saygıyı fazlasıyla hak etmektedir. Ona karşı itaatsizlik, isyan, nankörlük ve kötü sözler aslâ yakışık almaz.
İslam'a göre her çocuk, tabiatı gereği masum doğar. Ayrıca anne-babalarının hatalarından sorumlu değillerdir. Buna karşın anne-babalar reşit olmayan çocuklarının tüm sorumluluklarını taşımak durumundadır. Bu, onların bakımını ve iyi şekilde yetiştirilmesini de içerir.
el Cevab: Anne babanın evlatlarının malından istifade etmeleri caizdir. Hadisi şerifte; ''sen ve senin mülkün babanındır'' buyrulmuştur. ''Evlatlarınız sizlere Allah'ın hibeleridir. Onlardan ve mallarından ihtiyaç duyduğunuzda faydalanırsınız.
Peygamber'de (s) anne sevgisi çok kuvvetli idi. Allah (c) Kur'an'da kendine ibadet edilmesi ve şirk koşulmaması yanında anne-babaya iyiliği emretmiştir. Ayrıca anne-babaya iyi davranılması, onlarla iyi geçinilmesi, onlara güzel söz söylenmesi, öf bile denmemesi ve azarlanmamaları emredilmiştir.
Baba, tıpkı anne gibi çocuğun hem psikosoyal hem psikoseksüel hem de zihinsel gelişiminde rol oynar. Psikoseksüel kurama göre kız çocukları 3-4 yaş civarı babaya yakın olmak isterler. Buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık beslerler ve daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatırlar.
(Ömer Nasuhi Bilmen, Hukuku İslamiye, II/93) Bu yaşa gelinceye kadar bakması ise haram değildir. Bu yönüyle bir babanın kız çocuğunun bezini değiştirmesi ve onu üzerinde hiçbir şey yokken yıkaması caizdir, haram değildir.
2. çocukluk evresinden itibaren, çocuğun gelişimine göre 8 yaşa kadar yalnız banyo yapmayı öğrenmiş olması gerekir. babası annesi yok. Kızı artık kendi yıkanabilecek bir yaşa gelene kadar yaptırabilir tabii.
el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.
Kız Çocuklar İçin Baba
Baba, gücün sembolüdür, ki o güç hayatı boyunca çocuğa güven verir. Özgüveni, geliştirir. Özüne güvenmek, hayata güvenmek, aile içinde önce babadan gelen sevgi ve kucaklanma ile olur.
Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır. Ancak anne baba hakkı daha büyüktür. Bu bakımdan hiç bir evlat anne babasına hakkını helal edememe gibi bir tavırda bulunamaz.
Baba bir işin yapılmasına cesaretlendirirken, aynı zamanda nerede durulması gerektiğini de hatırlatan kişidir. Çocuğa cesareti ve kendi sınırlarını aynı anda öğretebilendir. Babalık işlevi zorunludur, baba, anne-çocuk ilişkisinin dışında 'üçüncü kişi' olarak rolü üstlenir.
İslam'a göre çocuklar, Allah'ın anne babalara hatta topluma verdiği bir nimet ve hayatın süsü olmasının yanında, onların aynı zamanda sınavlarıdır. Hiçbir şey bilmeden dünyaya gelen çocukları hayata hazırlamak ve dinini öğretmek anne babanın görevidir.
Babasıyla kurduğu duygusal bağ dış dünyayı algılayışını yaratır. Kendi değeri hakkındaki düşünceleri öncelikle aileden sonra sosyal çevre tarafından beslenir. Babanın bu nokta çok kritik bir rolü vardır. Babanın çocuğu onay ve kabulü dış dünyanın onayını temsil eder.
Buradaki hıtbe kavramı kaynaklarda evlenme teklifi olarak geçmektedir. dinen bir engel yoktur.
Babanın ve annenin birisiyle evlenmene karşı çıkmalarının meşru ve makul bir gerekçesi varsa, onlara itaat etmek gerekir. İtaat etmez de kötü (günah, olumsuz sonuçlara gebe) bir evlilik yaparsan, ana babayı incitme günahı işlemiş olursun.
Evet, çocuk yapmayacak isen evlenmenin de bir mantığı yoktur. Aile & Toplum konusunda 360 cevap paylaştı. Çocuğunuz okusun veya okumasın ona her yaşta gelecek hazırlayabilecekseniz sorun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri