Bağışıklık Sistemi: Papatya çayı, kendine özgü antimikrobiyal ve anti-inflamatuvar etkileri sayesinde soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileştirici potansiyele sahiptir. Bu çayın soğuk algınlığı, nezle ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda faydalı olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
Ihlamur çayı
Boğazları yumuşatan, bağışıklık sistemini güçlendiren ıhlamur, kışın en çok sevilen bitki çaylarından biri. Sıcak sıcak tüketildiğinde boğazı yumuşatıyor ve doğal bir balgam söktürücü oluyor. Tane karabiber ile demleyip bir kaşık bal ilavesi ile içtiğinizde ise öksürüğü azaltmaya yardımcı oluyor.
Sakinleştirici etkiye sahip olan papatya çayı boğaz ağrısını da hafifletici özelliktedir. Uyku getiren bu bitkinin özellikle çalışırken içilmemesi gerekir. Soğuk bir şekilde yatmadan önce gargara yapmak iyi bir uyku sürecinin de yaşanmasını sağlar.
Sinirlerin yatışmasına yardımcı olması ile bilinen papatya çayı, aynı zamanda boğaz ağrısı için harika bir çözümdür. Uyku getiren bir çay olduğu için gün sonunda, yatmadan önce içerek ya da soğuk bir şekilde gargara yaparak boğaz ağrısı problemini yok edebilir, aynı zamanda güzel bir uyku uyuyabilirsiniz.
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Sıcak su, boğazın yumuşamasına ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Bitki çayları ise hem boğaz tahrişlerini azaltır, hem de balgam söktürücü bir etki verir. Kekik çayı, papatya çayı ve nane çayı balgam söktürücü etkisi en y ksek olan çay çeşitlerindendir.
Sinüzit, nezle ve soğuk algınlığına iyi gelen papatya çayı, boğaz ağrıları ve öksürüğün giderilmesine de yardımcıdır. Sinirlerin yatışmasına, sakinleşmeye ve uykusuzluğa karşı oldukça etkilidir.
3) Papatya Çayı
Alerjik faranjite ne iyi gelir diyorsanız en iyisi bir fincan papatya çayı demleyin. Papatya çayı strese karşı önerilen bir çay olsa da solunumu rahatlatma etkisi de unutulmamalıdır. Hücre yenileyici ve antioksidan özelliği ile ses kısıklığına, kuru öksürüklere ve boğaz ağrısına ilaç gibi gelecektir.
Papatya çayının vücut ısıtıcı etkisi bulunmaktadır. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda papatya çayının iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Papatya çayı, hazımsızlığı giderir, bağırsak gazlarını ve idrarı söktürür. Papatya çayının adet düzensizliklerini iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Papatya çayı sinüzit sonucunda oluşan burun tıkanıklığını da iyileştirmektedir.
Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir. İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir.
Bağışıklık Sistemi: Papatya çayı, kendine özgü antimikrobiyal ve anti-inflamatuvar etkileri sayesinde soğuk algınlığı gibi hastalıklarda iyileştirici potansiyele sahiptir. Bu çayın soğuk algınlığı, nezle ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda faydalı olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
Gribin bir günde geçmesi için özellikle istirahat çok önemlidir. İstirahat etmeden grip hastalığının bir günde geçmesi olanaksız bir durumdur. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketmek vücudun grip virüsünden hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.
Adaçayı, yeşil çay, nane limon çayı, ekinezya çayı, ıhlamur, zencefil-bal-limon çayı, kuşburnu çayı tercih edebileceğiniz çaylar arasında yer alır. Ayrıca hazırladığınız çayların içine, tarçın, karabiber, zerdeçal gibi faydalı baharatları da ekleyebilirsiniz.
Papatya çayı ne zaman içilmelidir? Papatya çayı kan şekeri regülasyonu için öğünlerle, sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla öğün sonrası veya rahat bir uyku için yatmadan 1-2 saat önce içilebilmektedir.
Ilık bitki çayları özellikle ıhlamur, adaçayı ve papatya boğaz kaşıntısının geçmesine yardımcı olur. Ancak bitki çaylarının ılık içilmesi tavsiye edilmektedir.
Papatya çayı özellikle yutkunurken boğaz ağrısı yaşıyorsanız, bu ağrıyı doğal olarak yatıştırır. Papatya zaten boğaz ağrısı için uzun zamandır tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır. Antienflamatuar ve antioksidan özellikleri bulunur. Papatya çayı ayrıca soğuk algınlığı semptomlarını da azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Banyo yapın: Banyo yapmak ağrıları azaltmaya yardımcı olur, vücut sıcaklığının düşmesini sağlar. Banyo suyu ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır, eğer su çok sıcak olursa vücut sıcaklığınız yükselebilir. En ideali suyun ılık olmasıdır.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Ihlamur çayı, ekinezya çayı ya da yeşil çay gibi doğal bitki kaynakları öksürüğe karşı iyi gelir. Ayva, bal ile Ihlamur karışımı, zencefil ve bal ile Karanfil karışımı gibi değişik karışımları da bu konuda kullanmak mümkün.
Papatya çayı yapımında ihtiyacınız olan malzemeler; yarım litre içme suyu ve 3 yemek kaşığı kurutulmuş papatyadır. İlk olarak suyu ocakta kaynatın. Daha sonra kurutulmuş papatyaları da suyun içerisine ekleyin. Çayı 3 dakika demlenmesi için bırakın.
Boğaz enfeksiyonuna iyi gelen çaylar arasında; zencefil, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, nane-limon, ekinezya, papatya bulunmaktadır. Bu çayları demleyerek ılık bir şekilde içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri