Bazı insanlar soğuk içecek ve yiyecek tüketmenin boğaz ağrısına veya soğuğa neden olabileceğini iddia eder . Ancak, bu iddiayı destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
Bitki çayları ve sıvı tüketimi soğuk algınlığının tedavisinde yardımcı olur. Su içmek aynı zamanda vücutta bulunan toksinlerin atımında detoks etkisi gösterir" dedi. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonun da birbiriyle sıkça karıştığını vurgulayan Dr.
Özçelik, soğuk içeceklerin genelde kişinin vücut direncini düşürerek daha önce boğazda var olan virüs ve bakterilerin enfeksiyona yol açmasına neden olduğunu belirtiyor. Dr. Özçelik, bazı kişilerin ise hafif soğuk içeceklerden bile olumsuz etkilenebildiğine dikkat çekerek uyarıyor.
Soğuk su içmek, vücuttaki mukus miktarının artmasına neden olabilir. Bu durum bağışıklık sistemi için adeta bir tehlikedir ve zamanla daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Soğuk su tüketimi kalp atış hızını düşürür. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
"Bir kase sıcak suyu koyup çıkardığı buharı solursanız, mukusu inceltebilir ve biraz daha iyi akmasına yardımcı olabilirsiniz" dedi. Duşta veya banyoda sıcak su aynı zamanda kan akışını artırır, bu da kaslarınızı rahatlatır ve yatıştırır.
İlgili 29 soru bulundu
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Önemli olan hiç hasta olmamak değil, enfeksiyon dönemlerini en hasarsız şekilde atlatmaktır. Çocuğunuz hasta dahi olsa banyo rutinini aksatmayın, hatta daha sık suyla temas ettirin. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.
Griple savaşmada bol bol su tüketmek de şarttır. Grip hastalığı oluşum açısından incelendiğinde, mikropların vücuttan atılması ve vücutta çoğalmaması için en doğal ve en pratik çözümün su içmek olduğu görülür. Bitkisel çaylar, zencefil, ada çayı ve yeşilbiber de tüketilebilir.
İnsan vücudunun çok terli ve hararetli olduğu sırada, aşırı soğuk şeylerin alınmasıyla hastalığa yakalanmasının daha kolay olur. Bu sebeple akciğer, sindirim sistemi, böbrek, merkezi sinir sistemi, menenjit gibi hastalıkları olabilir. Bir bardak soğuk suyun dikkatsizce alınması ile insan zatürree bile olabilir.
Soğuk su içmek sadece ses kısıklığına yol açmıyor, aynı zamanda sindirim sistemine zarar veriyor, kalp atış hızını düşürüyor, migren ağrılarını tetikleyebiliyor.
Sıcak su solunum yollarınızın açılmasını sağlar. *Bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığını önler.
Tüketilen içeceğin çok sıcak ya da çok soğuk olması boğaz ağrısına iyi gelmez. Bu bağlamda tüketilecek içeceklerin ılık olması önemlidir. Bol su tüketilmelidir. Bal tüketmek boğaz tahrişini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Enerji ihtiyacının karşılanması için; protein, posa, vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Su tüketimi, olası sıvı kaybı nedeniyle 2,5-3 lt.
Gripliyken öpüşmek serbestmiş!
Araştırmaya göre, gripliyken öpüşmek, hastalığın bulaşacağı anlamına gelmiyor. Hatta Britanyalı araştırmacılar "öpüşmenin iyileşme süreci için de oldukça faydalı" olduğunu ileri sürüyor. Bu bilimsel verilere itimat edip etmemek herkesin kendi bileceği iş.
GRİP HASTALIĞININ BELİRTİ VE BULGULARI
Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Yapılan bilimsel çalışmalara göre kolonyanın antibakteriyel özellik taşıdığı kanıtlamıştır. Kolonya, mikrop öldürücü özelliğe sahip olmasının yanı sıra, grip bakterisinin yayılmasının da önüne geçer. Uzmanlar grip gibi mikropların yayılmaması için günde birkaç defa kolonya kullanılmasını tavsiye ediyor.
Şekerli sıvılar yerine su içmek, içtiğiniz su daha soğuk olsa bile sindirim açısından daha sağlıklıdır ve sağlıklı kiloda kalmaya yardımcı olur. Soğuk su içmek vücudun doğal ısısını korumak için fazladan birkaç kalori yakmanıza yardımcı olabilir.
Şöyle de bir durum var ki; insanlara "soğukta kaldıklarında" hasta olacakları küçük yaşlardan itibaren öğretiliyor. Bu nedenle soğukta yahut "cereyanda" kalındığında bağışıklık sistemi mekanizması otomatikman çalışmaya başlıyor ve halsizlik, ateş gibi belirtiler ortaya çıkıyor.
En iyi, en az zararlı ateş düşürücü parasetamol grubu ilaçlardır. Günde 3-4 kez düzenli aralıklarla kullanılması önerilir. Bu ilaçlar 72-96 saat kullanılabilir.
Sıvı tüketimini artırmak için ise siyah çay ve kahve gibi vücutta di-üretik etkisi olan içecekler yerine bitki çayları tercih etmelisiniz. Özellikle ıhlamur, rezene, adaçayı, nane, zencefil, kuşburnu gibi gribe karşı destekleyici olan bitki çaylarını, kış boyunca bardaklarınızdan eksik etmeyin.
Gripte terlemek ateş düşmesine yardımcı olur. Ancak terledikten sonra ılık duş almakta ve pamuklu ince kıyafetler tercih etmekte fayda var. Terli terli oturmak ya da terin üzerinizde kuruması vücut ısımızı negatif etkiliyor, hastalığın şiddetlenmesine neden oluyor.
2- Çok kalın giyinmeyin. Üşütmeyelim diye kat kat giyindiğimiz kalın kıyafetler ve yünlü kazaklar, yaygın inanışın aksine hasta eder. Önemli olan aşırı terlemeye yol açacak ya da üşütecek giysiler giymemek. Vücut ısısını koruyan ve teri emen pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, mutlaka atlet giyilmeli.
Nezle, grip ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etkisi olan soğuk duş, bakteri, virüs ve toksinlerin ortadan kaldırılmasında çok önemli bir role sahiptir. Bu yüzden düzenli olarak soğuk duş alanlarda nezle, grip ve hatta bazı kanser türleri riski azalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri