Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır.
Çizelge 1'de görüldüğü gibi grizu patlaması riskini kaynağında önleyecek en önemli tedbir metan gazı drenajıdır. Drenaj yeterli şekilde yapılamadığı zaman ise havalandırma ile metan oranını, patlama konsantrasyonunun altında tutulmasını sağlamak en önemli çözümdür.
Grizu, metanla havanın karışımını ifade etmektedir. Metan (grizu) patlaması, maden havasında % 4 – 15 metan bulunduğu durumlarda gerçekleşebilir; en güçlü patlama ise % 9,5 metan ihtivası ile meydana gelir. % 15'in üzerinde metan ihtiva eden ortamlar ise, yanıcı ve parlayıcı özellik taşımaktadır.
Metan patlaması yeterli miktarda oksijenin, patlayıcı gazın CH4 bir araya gelmesi ve bir tutuşturucu kaynağı ile teması sonucunda gerçekleşiyor. Uzmanlara göre en güçlü patlama metan oranı yüzde 9 seviyesini aştığında meydana geliyor.
Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek. Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Metan Gazı Nasıl Oluşur? Metan gazı karbon ve 4 hidrojenin birleşmesi ile oluşmaktadır. Bunlar dışında metan gazı üretimi de söz konusudur. Hayvan atıklarının hammadde hale getirilip anaerobik çürütücü bakteriler ile dermantöre sokulur ve metan gazı ortaya çıkar.
Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır.
Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Zehirli değildir ve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Metan gazı topraktan ve vücudumuzdan çıkar. Zehirli değildirve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Ancak çok patlayıcıdır veasfiksasyonla (oksijensiz kalma) ölüme yol açabilir.
Normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunan metan, kokusuzdur. Doğal gazın bir bileşenidir ve önemli bir yakıttır. Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir.
Grizu patlaması kimyasal bir olay olarak ifade edilmektedir. Çeşitli gazların havada bulunan başka gazlarla tepkimesi sonucu ortaya çıkan bir patlama olarak belirtilmektedir.
1992 Kozlu grizu faciası: Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden birinde, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.
Bizim indiğimiz yer yerden 480 metre aşağıdaydı. Madenciler ise kömür çıkartmaya, daha aşağıya doğru yürüyorlar ve çalıştıkları yer 700 metre derine kadar ulaşıyor.
Zeminden birkaç metre derinde olan terfi merkezlerinde yeterli havalandırılmanın yapılmaması metan, H2S ve merkaptanlar gibi gazların birikmesine neden olur. Havalandırması yapılmayan fosseptik çukurlarda anaerobik şartlar oluşması sonucu H2S gibi gazlar birikir.
sanayi (doğal gaz, petrol ve kömür), atık arıtma, jeolojik kaynaklar, doğal gaz sızıntısından, jeotermal / volkanik CH4 ve jeolojik kaynaklardan da metan üretimi söz konusudur (Şekil 2). [6;7;8].
Tipik bir osuruğun %59'u nitrojen, %21'i hidrojen, %9'u karbondiyoksit, %7'si metan ve yalnızca %4'ü oksijendir. Osuruk sesi aslında gazın hapsolduğu yerden kurtulmasıyla, rektumda yani kalın bağırsağın son kısmında yarattığı titreşimdir.
Öz. Metan, evsel atıkların çürümesi esnasında metanojen isimli arke bakteriler tarafından üretilen, rengi ve kokusu olmayan bir gazdır. Doğal gazın da ana bileşenlerinden biri olan metan gazı iyi bir yakıttır ve belirli koşullarda patlayıcı özellik gösterebilmektedir.
Metan, esas itibariyle zehirli bir gaz değildir. Dokular üzerinde bir etkisi yoktur. Ancak, fazla miktarda metan bulunan havada oksijen oranı düşük olacağından, konsantrasyonun %10'u geçmesi durumunda oksijen yüzdesi %16'nın altına düşeceğinden, havasız (oksijensiz) kalma sonucu ölüm meydana gelebilir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
2010 yılından bu yana maden kazalarındaki ölümlerin yaklaşık yüzde 70'i grizu patlamaları nedeniyle gerçekleşti. Grizu, resmi olarak hava ve metan gazının karışımı olarak tarif ediliyor.
Grizu, maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen yanıcı gaz. Bu gaz çoğunlukla kömür madeni metanıdır. %4-15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650 °C'de 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir.
Hem havada asılı halde olan bu kömür tozları patlayıcı gazlar gibi patlama özelliğine sahiptir, hem de yerde biriken kömür tozları herhangi bir nedenle girdaplaşırsa ve bu anda kömür tozu bulutunun ateşlenmesi için yeterli bir ısı kaynağı varsa kömür tozu patlaması meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri