Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Herhangi bir yazım yanlışı olmaması için sen de olarak yazılmalıdır. Sen de, TDK sözlüğe göre ayrı yazılmaktadır. Her ne kadar birçok kişi tarafından sende olarak yanlış yazılsa da doğrusunun sen de şeklinde olması gerektiği bilinmelidir.
TDK'nin bu konuda üç de uyarısı var: “1. Ayrı yazılan da / de hiçbir zaman ta / te biçiminde yazılmaz: Gidip de gelmemek var, gelip de görmemek var ('Gidip te gelmemek var, gelip te görmemek var' değil).
“de”nin Yazımını Kolaylıkla Nasıl Ayırt Edebiliriz? “de”nin yazımını ayırt etmenizi sağlayacak pratik yöntem şudur; Eğer cümle içinde yer alan “de”yi çıkardığınızda cümlede bir anlam bozukluğu oluşmuyorsa bağlaç olan “de”dir ve ayrı yazılır. Eğer anlam bozukluğu oluşuyorsa hal eki olan “de”dir ve bitişik yazılır.
İlgili 32 soru bulundu
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Alıntı: Da, de bağlacı ayrı mı bitişik mi yazılır? Da, de bağlacı ayrı yazılır; ancak, kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar ve da, de biçimini alır: Kızı da geldi gelini de.
Yukarıdaki "TDK" örneğinin sonuna "-den" ekinin gelmesi kısaltmanın sonundaki "K"nin "ke" olarak okunmasındandır. "TeDeKa" değil, "TeDeKe"dir bu kısaltmanın okunuşu.
Ünsüz uyumu nedeniyle “14.00'de” değil, “14.00'te” olmalıydı. Saat ve dakikayı gösteren sayılar ise noktayla ayrılır, iki nokta yanlıştır.
Doğru yazımı saat 13.00'te olarak belirtilmiştir. Ancak bu çift sıfırlı zaman dilimlerinde geçerlidir. Diğer zaman dilimlerinde verilen dakika bilgisine göre okunur. Söz gelimi: saat13.46'te değil, saat 13.46'da olmalıdır doğrusu.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Senin de' biçimindedir ve, 'de' bağlacı ayrı olarak yazılmalıdır.
Ben de kelimesinin TDK verilerine göre doğru yazım şekli ben de şeklindedir. Ayrı olarak yazılması gerekiyor. Birleşik olarak yazılan kelime yanlış olarak kabul ediliyor. Bende şeklindeki yazımı yanlış olarak biliniyor.
Bu kelime genellikle sende mi, sendemi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sen de mi şeklinde olmalıdır.
Dimi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Sıkı dokunmuş bir tür pamuklu kumaş
Mi, mı, mu, mü soru edatı eklendiği sözcükten her zaman ayrı yazılır, kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitişik yazılır.
onaylanmayı bekleyen kişinin, cümlesinin sonuna eklediği soru öbeği. aslı değil midir. kisi onaylaniyorsa "di", onaylanmiyorsa "didn't" denir.
"Saat on dört otuzda Taksim'de buluşalım" cümlesindeki saat ifadesi "14.30'da" şeklinde yani kesme imi kullanarak yazılır.
Sözgelimi, “Saat 21.00” yazımından sonra gelen “-de”, “-da” ekleri, “çift sıfır”ın okunuşuna göre değil, eklerin okunuşuna göre seslendirilir. Buna göre, “Saat 21.00'da” yazımı yanlıştır, “21.00'de” diye yazmak gerekir.
13:00'da Nasıl Yazılır Saatler tüm rakamları okunuyormuş gibi yazılır. - 13.00'te (Onüç'te) yanlıştır. - 13.00'da (Onüç sıfır sıfır'da) yazımı doğrudur.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Tedenni TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Gerileme, düşme.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
➩ Ahmet'te doğru, Ahmet de doğru bir şekilde yazılmıştır. Yani cümlenin kuralına göre değişir. Mesela; Ahmet'te yemek yiyecek. Ahmet de bu oyunu oynamak istiyor.
Dil bilgisinde yer alan bazı istisnai durumlar sebebiyle Türkiye'de bitişik mi yazılır sorusu oldukça merak edilir. Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım)
Bu yüzden ek, "1'de, Bir'de" şeklinde yazılır. Benzer örnekler: "9'da, Dokuz'da" "5'te, Beş'te"
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri