Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
İlk olarak laringoskopi yapılarak gırtlak ve çevresine bakılır. Eğer laringoskopi esnasında anormal bir durum görülürse küçük bir doku alınarak biyopsi yapılır. Laringoskopi ve biyopsi dışında kanserin yayılıp yayılmadığının görülmesi için ise bilgisayarlı tomografi veya MR gibi taramalardan da faydalanılabilir.
Boğaza yapışmış bir kırıntı hissi, yemekleri tamamen yutamamak, yutma sırasında ağrı veya yanma hissi, yemeğin boğaza yapışıyor gibi hissedilmesi yutma sorunları olarak tarif edilebilir. Yaşanan her yutma güçlüğü gırtlak kanserinin belirtisi değildir.
Hastalığın Belirtileri:
Bu nedenle iki haftadan uzun süren ve ilaç tedavisinden fayda görmeyen ses kısıklığı durumlarında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. İlerleyen hastalıkta öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı gibi belirtiler eşlik edebilir.
Gırtlak kanserin ilerleyişi çok hızlı olduğu için hastalığın erken tespit edilip tedaviye başlanılması çok önemlidir.
İlgili 29 soru bulundu
Üst, orta ve alt olmak üzere üç farklı bölümden oluşan ve konuşmada, yutmada ve solunumda önemli görevli olan gırtlağın hücrelerinde meydana gelen mutasyonlara bağlı olarak kontrolsüz büyüme görülmesi halinde gırtlak kanseri ortaya çıkar.
Gırtlak kanserinde ölüm riski var mıdır? Gırtlak kanserinin erken teşhisinde tedavi çoğunlukla başarıyla sonuçlanır. Gırtlak kanserinde ölüm oranı oldukça düşüktür.
Öksürük: Kronik ve kanlı öksürük gırtlak kanserinin belirtileri arasında yer alır. Kanlı balgam veya kanlı tükürük de görülebilir. Kulak Ağrısı: Gırtlak kanseri kulak ağrısına da neden olabilir. Gırtlak bölgesindeki sorunlar, kulakta rahatsızlığa yol açabilir.
- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Gırtlak kanserinin tanısını koyma görevini her zaman kulak burun boğaz hekimleri (özellikle baş-boyun cerrahisinde deneyimli) üstlenir. Tedavi ve tedavi sonrası takipte de en önemli rol çoğu kez kulak burun boğaz hekimine aittir. Erken evre tümörlerde cerrahi ya da radyoterapi çoğu kez tek başlarına yeterli olmaktadır.
Gırtlak kanseri (larenks kanseri) tipik olarak 40 yaşından büyük erkeklerin hastalığıdır. Ancak 30'lu yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Sigara ve alkole maruz kalınan süre uzadıkça gırtlak kanseri riski de artmaktadır. Bu hastalık kadınlarda daha nadir görülür.
Yemek borusu dışında da çok sayıda organı etkiler. Sinüzit, farenjit, astım, zatürre ve gırtlak kanseri oluşumuna sebep olabilir. Sürekli reflü durumunun oluşturduğu hasar yemek borusunu daraltır ve yutmada ciddi güçlükler yaratmaya başlar.
Yaş: Çoğu kanserde olduğu gibi, gırtlak kanseri yaşlılarda genç insanlardan daha yaygındır.
Gırtlak kanseri, baş ve boyun bölgesinde görülen en sık tümöral hastalık türüdür. Yapılan araştırmalara göre ortalama başlangıç yaşı erkeklerde 66, kadınlarda 63'tür. Belirtiler kalıcı ses kısıklığı, boğaz ve yutma problemleri olabilir. Başlıca nedenlerin sigara ve alkol olduğu düşünülmektedir.
Ne yazık ki, erken tanı konulmaması halinde, kanser hücreleri gırtlak ya da üst yemek borusundan boyun bezlerine (lenf nodları), hatta akciğerlere ve karaciğere kadar yayılabilmektedirler.
Adenoid kistik karsinom, salgı bezlerinde, çoğunlukla baş ve boyundaki majör ve minör tükürük bezlerinde ortaya çıkan nadir bir malign neoplazm şeklidir. Diğer menşeli bölgeler arasında trakea, lakrimal bez, meme, cilt ve vulva bulunur.
Nazofarenks kanseri burun boşluğunun boğaza açıldığı bölgede oluşan kanser türüdür. Boğaz olarak bilinen “farenks” ve burun ile ilgili bir terim olan “naso/nazo” kelimesinden türemiştir. Farenks 3 kısımdan oluşur: nazofarenks, orofarenks ve hipofarenks.
Ulusal Sağlık Hizmeti'nin nazofarenks (geniz) kanseri hakkındaki yeni rehberi tinnitus semptomları göstermenin hastalığın belirtilerinden biri olabileceği konusunda uyardı. Nazofarenks kanseri boğazın ağzı burna bağlayan belirli bir bölgesinde görülen nadir bir kanser türüdür.
Kadınlara oranla erkeklerde daha yaygın görülen bir kanser çeşididir. Gırtlak kanserinde en belirgin semptomlar ses kısıklığı ve boğaz ağrısı olsa da net bir teşhis için, bir sağlık uzmanına görünmeniz ve tedaviye başlamanız faydalı olacaktır.
Üçüncü evre( T3) gırtlak kanserleri, gırtlak içinde sınırlı ve ses teli hareketi azalmış kanserlerdir. Dördüncü evre(T4) kanserlerde, ses telleri fikse olmuş, ses tellerinin üst ve alt bölgesine yayılmış, gırtlak dışına taşmış kanserlerdir.
Her iki ses telini ya da ses tellerini arkada birleştiren bandı tutan kanserler kısmi ameliyatlara elverişli değillerdir. Zira, gırtlağın nefes borusu kontrolünü yaptığı bölge hastalıklı demektir ve bu bölge çıkarıldığı takdirde nefes borusuna her türlü sıvı girecek duruma gelir; yaşam sürdürülemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri