Doktorlar tıp fakültesini bitirince 2 yıl, uzman olunca 2 yıl, yan dal bitirince 2 yıl olmak üzere ortalama 6 yıl mecburi hizmet yapmak zorunda. Bu hizmetlerin tamamlanmaması durumunda diplomaları verilmiyor.
Doktorlar İçin Şark Görevi
Bu kanuna göre; 05.07.2005 tarihinden sonra mezun olan ve uzmanlığını tamamlayan doktorlar, 300 – 600 gün arasında şark görevi yapacaktır. Doktorların doğu görevleri kura çekilmesi ile belirlenir.
Tıp Fakültesinden mezun olan, uzmanlığını tamamlayan ve yan dal uzmanlığını tamamlayan hekimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından atandıkları yere göre değişen 300 ila 600 gün süreyle görev yapma zorunluluğuna tabii tutulmaktadır.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sağlık personelinin zorunlu çalışma süresi 6 yıldan 4 yıla düşürüldü" dedi.
Mecburi hizmet, devlette görev yapmadan özel sektörde görev yapılamayacağı anlamına gelmektedir. Sağlık bakanlığı tarafından 2023 yılında grup illeri tekrar revize edilmiştir. Görevi yeni başlayacak hekimlerimize başarılar dileriz. Devlette görev yapma süresi ilçelere göre 300 ile 600 gün arasında değişmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Tıp fakültesi mezunları “Tıp Doktoru” ünvanını alırlar. Tıp doktorları sağlık hizmetlerinin çeşitli kademelerinde tanı ve tedavi hizmetleri, sağlık danışmanlığı, sağlık eğitimi, sağlık araştırmaları ve yöneticilik alanlarında çalışabilirler.
Mecburi hizmet yükümlüsü tabibin atama emrinin tebliğinden (internette tebliğ mahiyetinde yazının yayınlanmasından) itibaren en geç yirmi gün içinde atandığı yerde göreve başlaması gereklidir. Atandığı yere gitmeyen tabip istifa etmiş (müstafi) sayılır. Ancak, mecburi hizmete ek bir ceza süresi eklenmez.
Kanunun ilk maddesi 1339 yılından geçerli olmak üzere, hekimlerin iki sene mecburi hizmete tabi olduğunu ifade etmektedir.
Uzman hekim olduktan sonra mecburi hizmet yükümlülüğü olacak mı? Mecburi hizmet tabiplere, uzman tabiplere ve yan dal uzmanı tabiplere getirilmiş bir yükümlülüktür. Her statü için ayrı ayrı mecburi hizmet getirilmiştir. Uzman hekimler de, 05.07.2005 tarihinden sonra uzman olmuş iseler, mecburi hizmet yükümlüsüdürler.
"Özlük haklarındaki eşitsizlik ortadan kalktı"
Bakanlığımız veya bağlı kadrolarda tıp, diş hekimliği, yan dal uzmanlık eğitimi yapan asistanlarımızın, eğitimlerini tamamladıklarında, şu an görevlendirme süresi kadar olan ve kuruluşlarımızda yerine getirilen hizmet yükümlülüğü kaldırılmaktadır."
Tıp bölümünde, 6 yıllık eğitim verilmektedir. 6 yıllık eğitim hayatları içerisinde klinik eğitim, uygulamalı eğitim ve teorik eğitim bulunmaktadır.
Doktor olursunuz. TUS tan sonra uzmanlık seçerek bir alanda uzmanlaşırsınız. Ayrıca öğretim görevlisi olarak da kariyerinize devam edebilirsiniz. Eğer başarılı olursanız yapacaklarınızın haddi sınırı olmaz.
Tıp Fakültelerinde 6 yıllık eğitimini tamamlayan pratisyen doktorlar uzmanlık eğitimi almak istedikleri alanı seçip, bu alanda uzmanlaşmak isterlerse Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) kazanmak zorundadırlar.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 76.800 TL ile 137.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Pratisyen Hekim maaşı 68.200 TL iken, en yüksek ise 220.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Danıştay: Doktorlar mesai sonrası istediği yerde çalışabilir.
Atama sürecinin ilk adımı Tıp Fakültesinden mezun olabilmekle başlar. Tıp Fakültelerinin yıl boyunca mezun vermesinden ötürü doktor atamaları yıl içerisine belirli sıklıkta olacak şekilde dağıtılmıştır. Yılın çiftli aylarında olmak üzere (her 2 ayda 1) yılda 6 defa DHY kurası çekilerek atama yapılmaktadır.
2024'te uzman doktor maaş aralığı: Genel: 70.000 - 100.000 TL. 1/4 Dereceli Uzman Doktor: 82.026 TL (Ocak 2024 zammı sonrası)
TUS sınavına genellikle tıp fakültesi mezunu olan doktorlar girerler. Ama uzun yıllar boyunca doktorluk yapmış ve doktorluk eğitimi almaya devam eden öğrencilerin de katılabileceği bir sınavdır.
Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir. (Ayrıntılar için Kılavuza bakınız.) Başvurmanın başlama ve bitiş tarihleri nedir?
Tıp Fakültelerinin yıl boyunca mezun vermesinden ötürü doktor atamaları yıl içerisine belirli sıklıkta olacak şekilde dağıtılmıştır. Yılın çiftli aylarında olmak üzere (her 2 ayda 1) yılda 6 defa DHY kurası çekilerek atama yapılmaktadır.
Pratisyen Hekim Ne Demek? Pratisyen hekim, hasta kontrolleri yapmak, hastalıkları teşhis etmek, ön tanı koymak ve gerektiği takdirde hastayı uzman doktora yönlendirmekle sorumludur.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tıp Doktoru / Hekim maaş beklentisi aylık ortalama 94.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 90.000 TL ile 95.000 TL arasında değişmektedir.
Altı yıllık tıp eğitimini başarıyla tamamlayan herkes hekimdir ve yeni mezunlar pratisyen hekim unvanıyla görev yapar. Pratisyen hekimler, birinci basamak hizmetleri ve ikinci basamak acil tedavi hizmetlerinden sorumludur. Uzman hekimlerden farkı, herhangi bir uzmanlık alanı seçmemiş olmalarıdır.
eleman.net verilerine göre, Stajyer Doktor 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 17.800 TL maaş alıyor. Stajyer Doktor, 2024 yılında en düşük 17.100 TL alırken, en yüksek 22.100 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Stajyer Doktor, Temmuz 2023 yılında ortalama 11.800 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri