TM Tekniği, aklın bir çaba içine girmesini gerektirmez. Derin dinlenme sayesinde doğal olarak stresler ve yorgunluklar atılır. Uygulama için günde iki kez oturarak gözler kapalı yirmişer dakika ayırmak yeterlidir; gözler kapalı, sessizce ve rahatça oturulur. Her yerde uygulanabilir, çocuklar dahil herkes yapabilir.
Transandantal meditasyon; dikkat dağıtıcı düşüncelerden kaçınmak, rahatlamak ve an içinde farkındalık durumunu yaratmak için kullanılan bir tekniktir. Yogi Maharishi Mahesh, transandantal meditasyonu Hindistan'ın eski Vedik geleneğinden yola çıkarak yaratmıştır.
Sırtınız düz olacak şekilde bir sandalyeye veya yere rahatça oturun. Gözlerinizi kapatın veya bakışlarınızı meditasyon alanında yer alan, bir resim, herhangi bir simge veya size huzur veren bir nesneye odaklayın. Yavaş, derin ve nazikçe nefes alın. Zihninizi kendi içinize veya nesneye odaklayın.
Meditasyonu günlük rutini haline getiren kişiler çoğunlukla günde 2 meditasyonun ideal olduğunu söyler. Ancak, kendiniz için en iyi gelen yönteme siz karar verebilirsiniz. Başlangıç olarak az süreler koyarak odaklanma sürenizi geliştirebilirsiniz.
Meditasyon sırasında dikkati odaklar ve zihni dolduran ve gerilip strese neden olunan düşünce akışı ortadan kaldırılır. Bu süreç sonunda fiziksel ve duygusal olarak refah artışı yaşanır. Seçilen meditasyon çeşidine bağlı olarak rahatlamak, kaygı ve stresi azaltmak için meditasyon yapılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
3. Meditasyon yapmak için en iyi zaman, yogilerin yaptığı gibi, güneş doğmadan önceki sabahın erken saatleridir. Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur.
Yapılan araştırmalar; meditasyonun stresin zararlı etkilerini azalttığı, hassas bağırsak sendromu, travma sonrası stres bozukluğu ve fibromiyalji gibi stresle ilgili hastalık ve sağlık sorunlarının semptomlarının iyileştirilebileceğini göstermiştir.
Son çalışmalar gösteriyor ki 2 haftalık bir meditasyon programı sonrası meditasyon beyinde etki gösterebiliyor ve bilişsel performansı artırıyor. Meditasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri uzun vadede düzenli bir meditasyon programı uygulandığında -yaklaşık 8 haftada- kalıcı bir gelişim de sağlamış oluyor.
Meditasyonun Batı'daki yaygın biçimi Hinduizm ve Budizm kökenli tekniklerden türetilmiş olup Batı'da 1960'lardan itibaren popülerlik kazanmıştır. Budizm, Hinduizm, Jainizm gibi dinlerde asıl amaç, uyanma ya da Nirvana'ya ulaşmadır.
Mantra; bir sesi, kelimeyi ya da ifadeyi arka arkaya tekrarlamak anlamına gelen antik bir öğreti. Mantra'lar zihnimizi ritim, ton ya da fiziksel titreşim yoluyla değiştirebilir. Günlük düşünce akışımızı yarıda keserek dikkatimizi daha sessiz ve soyut bir noktaya taşıyabilir.
Kişinin iç huzur, sükunet ve değişik bilinç halleri elde etmesini ve öz varlığına ulaşmasını sağlayan zihnini denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak tanımlanır. Bir inanç türü veya dinsel bir ritüel değil; beden, ruh ve zihni şifalandırma yöntemi olarak kabul edilir.
Vedik Meditasyon, parasempatik sinir sistemini harekete geçirir ve gevşeme ve gençleşmeyi yönetir. Vücudun tamamen rahatlamasına yardımcı olur ve vücuttaki stres kimyasallarını azaltarak daha iyi ve daha derin uyumamıza yardımcı olur.
Meditasyon saati tamamen sizin günlük planınıza uymalıdır; çünkü meditasyon yolculuğunuzda asıl olan süreci takip etmek ve meditasyonu bir rutin haline getirebilmektir. Ancak tabii ki sabah ve akşam meditasyonları farklı amaçlara hizmet eder.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Meditasyon sayesinde vücuda enerji, zihne mutluluk ve huzur katılır. Böylelikle negatif enerjiden uzaklaşılmış olur! Uyku meditasyonunu ister kendi başınıza ister bir sesli rehber yardımıyla yapabilirsiniz. Yatak odasında rahat edeceğiniz bir alanda veya yatağınızda bu meditasyon yapılabilir.
Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir.
Nefes Egzersizi Nasıl Yapılır? Nefes egzersizi yapmak için rahat bir pozisyon alın, sırtınızı düz tutun ve gözlerinizi kapayın. Burnunuzdan yavaşça nefes alın ve karın bölgenizin şişmesine izin verin. Ardından ağzınızdan yavaşça nefesi verin, karın bölgenizin tekrar içeri çekilmesini sağlayın.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Meditasyon yaparken kullanılacak çeşitli duruşlar bulunmaktadır, ancak temel olarak şu üç duruş sıklıkla tercih edilir: 1. Oturma Duruşu: Bu duruşta, bacaklar çaprazlanarak, sırt dümdüz ve baş dik şekilde oturulur.
Yoganın nihai hedefi sadece zihinsel ve fiziksel istikrardır. Yoga hem iç hem dış istikrara odaklanır, meditasyon ise kişinin ruh haline odaklıdır. Aktivite Düzeyi: Meditasyon tamamen zihinseldir ve çok az hareket mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri