Bakteriyel enfeksiyonlar bu nedenlerin başında gelir. Eğer kişi sigara dumanı veya endüstriyel dumanlara maruz kalıyorsa, bu da larenjite sebep olabilir. Bunların haricinde sinüzit, nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları da gırtlak iltihabı nedenleri arasında yer alır.
Yutkunurken boğaz ağrısı genellikle boğazın iltihaplanması veya tahriş olması nedeniyle olabilir. Enfeksiyonlar, reflü, alerjiler veya boğazda yabancı bir cisim gibi çeşitli faktörler bu duruma neden olabilir. Altta yatan nedenin belirlenmesi için bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.
Boğaz ağrısında nane, zencefil, papatya, ekinezya, ıhlamur ve hatmi gibi bitki çayları içmek. Bol su içerek boğazı nemli tutup, yumuşatmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak. Sıcak su, limon ve bal karışımı içmek boğaz ağrısını rahatlatır.
Uzun süren boğaz ağrısı nedenine ve tedavisine bağlı olarak genellikle birkaç gün ila bir hafta içinde geçer.
En sık görülen belirtisi ses kısıklığı olan larenjit genellikle tehlikeli bir durum değildir ve birkaç içinde kendiliğinden düzelir. Kısa sürede geçen larenjit akut larenjit, uzun süren larenjit ise kronik larenjit olarak ifade edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Her yaştan kadın ya da erkekte görülebilen bu iltihabi hastalık, bebeklerde de ortaya çıkabilir. Bebeklerde larenjit, sıklıkla krup olarak adlandırılan viral bir enfeksiyonun parçası olarak karşımıza çıkar. Krup, esas olarak bebek ve küçük çocukların solunum yollarını etkileyen bir enfeksiyondur.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
Tiroit iltihabı (subakuttiroid) geçirilen bademcik ve üst solunum yolu enfeksiyonundan 8 hafta sonra bile ortaya çıkabilir. Tiroid bezinde yaşanan bu iltihaplanma, boynun ön kısmında şiddetli ağrı, baskı, yutma zorluğu ve özellikle akşam saatlerinde artan kırgınlık, ateş, üşüme ve titreme gibi sorunlara neden olur.
Tahriş ediciler: Hava kirliliği, sigara dumanı, alkol, baharatlı yiyecekler ve diğer tahriş edici kimyasallar kronik boğaz ağrısına neden olabilir. Kas gerginliği: Bağırmak, dinlenmeden yüksek sesle uzun süre konuşmak ve ses tellerini yoran diğer davranışlar boğazdaki kasları gererek ağrıya sebebiyet verebilir.
Kulak, burun ve boğaz ise bu sistem elemanlarının temel taşları arasında yer almaktadır. Halk arasında Kulak Burun Boğaz (KBB) olarak bilinen “Otorinolarengoloji” bölümü; baş, boyun, kulak, burun ve boğazda meydana gelen rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşan bir sağlık alanıdır.
Gırtlak kanserinin en önemli belirtisi ses kısıklığı olup, özellikle 2 haftayı geçen ses kısıklığında mutlaka bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına muayene olunmalıdır.
Yutkunurken boğaz ağrısı; özellikle kış aylarında, havanın kuruması ve enfeksiyon riskinin artış göstermesi gibi nedenlere de bağlı olarak daha sık yaşanıyor. Boğazda zorlanma, kaşıntı hissi, yanma gibi şikâyetlerin de eşlik ettiği bu rahatsızlık verici durum, bazen önemli bir hastalığın belirtisi de olabiliyor.
Üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, yoğun sigara ve alkol kullanımı, sesin aşırı ve hor kullanımı sonucunda ses telinde gelişen iltihaplı tabloya larenjit denir. Larenjit ayrıca ses kısıklığı, boğaz ağrısı, boğazda takılma şikayetlerine de neden olur.
Genel anlamda yutak bölgesinin (farinks) iltihabı demektir. Burun ve ağız boşluğunun arka duvarında yani bademciklerin bulunduğu bölge ile küçük dilin arkası arasında kalan kısmın iltihaplanması durumunda meydana gelen hastalık türüdür.
Larenjit kendi kendine geçebilir. Bununla birlikte, larenjit semptomlarını hafifletilerek tedavi süreci kolaylaştırılabilir. İstirahat edilmeli, mümkün olduğunca az konuşulmalı, bol su içilmelidir. Boğaz tahrişi ve buna bağlı gelişen ses kısıklığı için ılık tuzlu su ile gargara yapmak semptomları hafifletebilir.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Tiroid nodülü olduğu nasıl anlaşılır? Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
Tiroit İltihabı Belirtileri
Sinüzit, kabakulak, bademcik enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar tedavi edilmiş ve iyileşmişlerdir. Daha sonra boyun bölgesinde ani başlayan bir ağrı oluşur. Bu ağrı genellikle sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmadan, çeneye ve kulak bölgesine de doğru yayılarak kendini gösterir.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
Farenjit yutkunmakla artan boğaz ağrısı, kaşıntı, boğazda batma ve yanma hissi gibi belirtilerle kendini gösteren, çoğunlukla virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Virüslerin neden olduğu farenjit sıklıkla kendiliğinden iyileşir. Bakterilerin sebep olduğu farenjit nadirdir ve antibiyotik tedavisi gerekir.
Farenjite çoğu durumda boğazın hemen arkasında ki mukoza zarının iltihaplanması ile sonuçlanan bakteriyel ve viral enfeksiyonlar neden olmaktadır. Özellikle virüsler, farenjit hastalığının en yaygın nedeni olarak bilinir. Nadir durumlarda alerji, travma, reflü ve kanserde neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri