Bildiğimiz gibi ozon tabakası, güneşten gelen zararlı ışınları yansıtarak hem yer yüzünün fazla ısınmamasına hem de canlı hayatının korunmasına yardımcı olmaktadır.
Ozonosfer veya ozon tabakası, stratosferin üst kısmında bulunan tabakadır. Ozon tabakası Güneş'ten gelen morötesi ışınlardan olan UV-B ve UV-C gibi zararlı ışınları tutar. Ozon tabakasının bu işlevi hayati açıdan çok önemlidir çünkü UV-B ve UV-C ışınları ölümcüldür.
Atmosferdeki ozonun %90'ı, Stratosferin üst kısmında yer yüzeyinden 15-50 km arasında bulunur. Bu aralıkta bulunan toplam ozonun oluşturduğu gaz tabakasına Ozon Tabakası denir. Ozon tabakası, Güneş'ten gelen UV-B ve UV-C gibi zararlı ışınlarını tutarak Dünyanın yüzeyine ulaşmasını önler.
Ozon tabakasının incelmesi, dünyaya düşen UV ışınlarının artmasına neden olur ve bu da deri kanseri başta olmak üzere, katarakt ve birtakım bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olabilir. Sadece insanlar üzerinde değil hayvan ve bitki gibi canlı türlerine da doğrudan zararı olur.
Ozon Tabakasının Delinmesi
Ozon tabakası insanların hayatını sürdürebilmesi için önemli katmanlardan bir tanesidir. Ozon Bu tabaka, dünyayı zararlı ultraviyole radyasyondan korumaktadır. Özellikle CFC( kloro floro karbonlu gazlar) ozon tabakasını inceltmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Antioksidan etkisi: Ozon, serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresi azaltabilir ve hücrelere antioksidan koruma sağlayabilir. Antiinflamatuar etkisi: Ozon, inflamasyonu azaltabilir ve inflamatuvar hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir.
Küresel ısınmaya ise sera gazlarının neden olduğu bilinmektedir. Ozonun bir sera gazı olması nedeniyle, ozon ve iklim değişikliği arasında önemli ilişki vardır. Ozon tabakasındaki incelme, tek başına iklim değişikliğinin ana nedeni değildir. Sonuç olarak; ozon iklimi, iklim de ozonu etkilemektedir.
Ozon tabakasını korumak için yakın yerlere yürüyerek ya da bisiklet kullanarak gidebilirsiniz. Toplu taşıma araçlarını daha sık tercih edebilirsiniz. CFC (kloroflorokarbon) ve HCFC (hidrokloroflorokarbon) içeren spreyleri kullanmaktan kaçınabilirsiniz. Klor ve brom içermeyen temizlik ürünlerini kullanabilirsiniz.
Hücre yenilenmesini hızlandırır. Ozon kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini ve elastikiyetini ve kanın akışkanlığını artırarak oksijen azlığını giderir. Ayrıca damarlarda genişlemeye neden olarak ve damar tıkanıklıklarında yardımcı tedavi olarak uygulanmaktadır.
Birleşmiş Milletler ve NASA'nın öngörülerine göre, Kuzey yarımküre ve orta enlemdeki ozon tabakasının 2030 yılına kadar, Güney yarımküredeki ozon tabakasının 2050 yılına kadar ve kutuplardaki ozon tabakasının da 2060 yılına kadar tamamen iyileşmesi bekleniyor.
OZON TABAKASI:
Stratosferin 19-45 km arasında bulunan ozon tabakasına ozonosfer denir. Ozonosferdeki ozonlar, güneşten gelen zararlı ışınları yansıtmaya yardımcı olur. Fakat troposferdeki ozon birikmesinin sebebi insanoğlunun havaya saldığı zararlı kimyasalların tepkimeye girerek ozon oluşturmasıdır.
Ozon gazı (O3), 3 oksijen atomundan oluşan molekülleriyle renksiz bir gazdır ve atmosferin üst katmanlarında yer alır.
Ozon bütün yıl boyunca ekvator kuşağı üzerindeki stratosfer tabakasında üretilmekte, hava hareketleri ile buradan kutuplara doğru taşınmaktadır. Ozonun en çok bulunduğu stratosfer tabakasının alt kısımları ise tropopoz yüksekliği ile belirlenebilmektedir.
Sabah güneşin ilk ışıkları atmosferden geçerken de havada ozon oluşur. Sabah havanın kokusu onun için daha güzeldir. Onun için erken kalkmak ve havadaki ozonu solumak çok önemlidir.
Yaklaşık 600 milyon yıl önce, yaşamı UV radyasyonunun zararlı dalga boylarından (200-300 nm dalga boyları) koruyabilen ince bir ozon tabakası oluştu.
Güneş'ten gelen, dalga boyu 100-280 nanometre aralığındaki UVC ışınlar oksijen molekülleri (O2) ile etkileşir ve oksijen molekülünün parçalanmasına neden olarak iki ayrı oksijen atomu oluşturur. Oluşan oksijen atomlarının diğer oksijen molekülleriyle tepkimeye girmesi sonucu ozon molekülleri (O3) meydana gelir.
Ozonlu su boş mideye soğuk olarak içilmeli, yemeklerle içilmemelidir.
Yaraları iyileştirebilen, enfeksiyonla savaşabilen ozon,dermatolojik ve dental endikasyonların yanı sıra vücudun sistemlerini etkileyen kronik enfeksiyon için kullanılır. Viral, bakteriyel ve fungal hastalıklar ozonun antimikrobiyal özellikleri ile tedavi edilebilir.
Doğada; Güneşten gelen mor ötesi ışınların atmosferdeki oksijeni parçalayarak ozon moleküllerini çevirmesi sonucu oluşur. Teknolojik olarak ise; Elektrik enerjisi yardımıyla havada bulunan oksijenin parçalanması yoluyla ya da saf oksijenden elde edilir. Ozon gazı ticari kullanımı olan doğal tek dezenfektandır.
Deodorant, buzdolabı, strafor, klima gibi her gün kullandığımız şeyler içinde bulunan kloroflorokarbonlar o dönemde ozon tabakasının erimesinde en büyük etken olarak görülmüştü. 1985 yılında bilim insanları ozon tabakasında genişleyen bir delik olduğunu fark etti.
Türkiye'nin en büyük sera gazı kaynağı kömürdür: 2019 yılında kömür yakımından 154 megaton karbondioksit salındı. 2020 yılında kömür yakımından 148 megaton karbondioksit sağlandı.
Ozon, 1840 yılında Alman kimyacı Christian Frederick Schonbein tarafından, İsviçre, Basel Üniversitesi'nde keşfedilmiştir.
Cilt tahrişi: Ozon gazı, cildi tahriş edebilir ve kızarıklık, kuruluk veya kaşıntı gibi cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Kanama: Yüksek dozda veya hatalı uygulama durumunda, ozon tedavisi kanama riskini artırabilir. Oksidatif stres: Ozon gazının aşırı kullanımı, vücutta oksidatif stres oluşturabilir.
İçme suyunda ozon kullanımı; suyun iyileştirilmesi, zararlı maddelerden arındırılması ve kalitesinin artırılması için önemlidir. Ozonlu su özellikle ağız ve diş sağlığı ve sindirim sistemi için oldukça faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri