Toplumsal grup, üyeleri arasında etkileşim olan, ortak amaç ve çıkarlara sahip, belirlenen değer ve normları paylaşan insanların birlikteliğini ifade etmektedir.
Her grup üyesi, grubun davranış ve özelliklerinden etkilenir ve kendi davranış özellikleriyle de grubu etkiler. Bu karşılıklı etkileşim süreci “Grup Dinamiği” Kavramını ifade eder. Grup etkileşimi, grubun kendi içindeki kişilerarası etki ve tepkileri içerdiği gibi bir grubun başka bir grupla ilişkilerini de içerir.
Grup bağlılığı, üyelerin hem liderle hem de diğer üyelerle olan ilişkisi olarak tanımlanmaktadır. Aslında, grup bağlılığı, başarılı bir grup katılımcısı olmak için ana bir bileşen ve grup gelişimi için bir anahtar olarak değerlendirilmektedir (Clem, Smith veRichards, 2012).
Grup dinamiği “grubun herhangi bir kısmında ortaya çıkan değişmelerin grup üyeleri üzerinde ve grubun yapısında meydana getirdiği etki ve tepkileri” ifade etmektedir [17].
Cevap: 1. Belirli amaçlar ve bunları gerçekleştirme çabası içerisinde toplanmış, belirli kurallara göre organize olmuş, belirli süre karşılıklı sosyal ilişkide bulunan, en az iki kişiden oluşan, göreli bir sürekliliği olan bireyler topluluğu. 2. Görüşleri, çıkarları bir olan kimseler bütünü, ekip.
İlgili 31 soru bulundu
GRUPLAR. TOPLUMSAL GRUP NEDİR? İnsanlar yaşam boyu aile, oyun grubu, meslek grubu, dernekler, şirketler gibi resmi ya da resmi olmayan birçok farklı toplumsal grubun üyesi olmaktadır. Toplumsal grup, en genel anlamda, küçük ölçekli toplumsal ilişkiler bütünü olarak tanımlanabilir.
Grup çalışması, ekip üyeleri arasında güçlü bir iletişim ağı oluşturmak iş birliğini arttırır. Sorumluluk paylaşımını teşvik eder ve motivasyonunu arttırır. Grubun üyesi, belirlenen hedefe ulaşmak için kendi alanında sorumluluk alır. Bu, ekibin temel düzenini ve planlamasını sağlar.
Irkçılık ve cinsiyetçilik gibi toplumsal önyargıları ve ayrımcılıkları anlamanın özünde grup dinamiği yer alır. Bu alandaki uygulamalar psikoloji, sosyoloji, antropoloji, siyaset bilimi, epidemiyoloji, eğitim, toplumsal çalışma, ticaret ve iletişim bilimlerinde araştırılır.
Grup psikoterapisi, uzman bir terapist liderliğinde, gruptaki her birey ve grubun kendisi için maksimum tedavi edici etkiyi hedefleyen, bu amaçla en uygun bireylerin bir araya getirilerek çalışıldığı özel bir psikoterapi yöntemidir.
Takım Yönetimi bir görevi gerçekleştirmek amacıyla bir araya gelen takımın üyelerinden oluşan grubun, bu amaç doğrultusunda yönetilmesi ve koordine edilmesidir. Takım yönetimi takımın başarıya ulaşması ve takımın amacı doğrultusunda hareket edebilmesi için son derece önemlidir.
Başka gruplarla rekabet içinde olan grupların üyelerinin dayanışması artmaktadır. Grup bağlılığının, grup performansını artırması beklenmektedir. Grup bağlılığının yüksek olması, hedeflerin gerçekleştirilmesinde ve grup uyumunun sağlanmasında temel yapıtaşı olarak görülmektedir (Özkalp, 2004).
Grup dinamiği, birey üzerinde grup veya grup üzerinde . birey tarafından kullanılan güçlerin incelenmesidir (Reeves, 1970, s. 12).
Belirli amaçlara ulaşmak: Grubun temel amacı, belirlenen hedefleri gerçekleştirmektir. Karşılıklı dayanışma ve bağlılık: Grupta çeşitli rolleri üstlenen bireyler, birbirleriyle etkileşimde bulunarak faaliyetlerini gerçekleştirirler. Bağlılık sağlandıkça grupta dayanışma artar ve istenmeyen davranışların önüne geçilir.
Beş Aşamalı Grup Gelişim Modeli: Grupların gelişim aşamalarında izlediği beş aşama: oluşum, fırtına, kurallar, performans ve dağılma.
1) Grup Zihni Yaklaşımı:
Grup zihniyeti bireylerin normalde kontrol altında tuttuğu bilinçsiz dürtüleri ön plana çıkartır. Kişiler kalabalık içerisinde hareket ve hislerini karşılıklı taklit etmek suretiyle çok kısa zamanda coşkun ve önü alınmaz bir hareketin içerisine girebilirler.
Grup psikoterapisi nasıl yapılır? Grup terapilerinde genellikle haftada bir, ardışık iki seans (90-120 dakika)'lık oturumlar halinde yapılır. Gruplar 3-5 kişilik küçük gruplarla yapılabildiği gibi, 10-20 kişiden oluşan büyük gruplardan da oluşabilir. Grup terapilerinde bir ya da iki terapist bulunabilir.
Grup terapisi, bu alanda eğitim almış bir terapistin gözetiminde gerçekleşir. Terapist grup terapisine katılan kişileri, terapi esnasında yönlendirerek, paylaşım yapmaları konusunda cesaretlendirir ve nasıl başlayacakları ile ilgili yol gösterir.
Takım ruhu, belirli bir hedef doğrultusunda, aynı görüşü savunan birey ya da gruplarca oluşturulan ortak paydadır. Bireylerin, ben bilincini bir yana bırakıp kolektif düşündüğü ve hareket ettiği durumlar takım ruhunu yansıtmaktadır.
Alan Adı: Sosyal Psikoloji.
1. Birbiriyle etkileşim içerisinde olan bireylerden oluşan topluluktur. 2. Kendilerini bir gruba ait gören iki ya da daha fazla sayıda bireyin oluşturduğu sosyal bir birimdir.
Grubun bireysel bireylerini, açıklamayı öğrenir ve geliştirmeyi geliştirir. Grup çalışması, ekip üyeleri arasında güçlü bir iletişim ağı oluşturmak iş birliğini arttırır. Sorumluluk paylaşımını teşvik eder ve motivasyonunu arttırır. Grubun üyesi, belirlenen hedefe ulaşmak için kendi alanında sorumluluk alır.
Mutlaka gruptaki arkadaşlarımızla iş birliği yapmalıyız. Beraber hareket etmeliyiz ve ortak bir karar almalıyız. Aynı zamanda gruptaki arkadaşlarımıza karşı her zaman kibar, saygılı ve hoşgörülü olmamız gerekir. Arkadaşlarımızın düşüncelerine mutlaka saygılı olmalı ve onlarla kararları beraber vermeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri