Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir.
Olası cıva zehirlenmesi belirtileri şunları içerebilir;
Daha yüksek metalik cıva seviyelerine maruz kalmanın öksürüğü, göğüs rahatsızlığı, nefes almada zorluk, bulantı, kusma, ishal, boğaz dişeti, göz tahrişi, şiddetli titreme ve davranış veya görmedeki değişiklikler olabilir.
Toksik Miktar
Civa klorür en toksik inorganik civa bilesiklerindendir. Agiz yoluyla alindiginda 0,5-2 grami öldürücüdür. Organik civanin öldürücü miktari, 10–60 mg/kg'dir. Kronik olarak 10 mikrogram/kg/gün alindiginda ise sinir sistemi ve üreme sistemi üzerine toksiktir (22).
Civanın aerosol (kırık bir termometreyi vakumlama) veya buhar (civa ısıtma) yoluyla solunması pnömoniye, akut kalp dışı akciğer ödemine ve nörolojik hasara neden olabilir. İnorganik civa tuzlarının yutulması hemoraji, gastroenterit, akut böbrek yetmezliği ve şoka yol açar. 30-50 mg / kg'da potansiyel olarak ölümcüldür.
Bazı kaynaklarda, civanın vücutta yarılanma ömrünün (yarısının vücuttan atılması için gereken sürenin) 20-90 gün olduğu söylense de otopsi çalışmaları bunun doğru olmadığını ve özellikle beyinde, civaya maruz kaldıktan 17 sene sonra bile civa tespit edilebildiğini göstermiş (2).
İlgili 23 soru bulundu
Cıvanın, özellikle hafıza ve konsantrasyon sorunları yarattığı, duygusal dengesizlik ve bozukluklara neden olabileceği biliniyor. Akut cıva zehirlenmelerinde vücutta ödem, şişkinlik, sıvı kaybı, vücut kıllarında dökülme, reflekslerde artma görülebilir.
Böbrek, karaciğer ve özellikle beyin fonksiyonlarını bozan civanın zararlarından kurtulmak için soğan, pırasa ve yumurta yenmelidir. Ayrıca C vitamini, selenyum,kalsiyum ve çinko gibi maddeler kullanılmalıdır.
h) Civanın dökülmüş olduğu alana toz kükürt veya çinko serpilerek, civanın bağlanması sağlanmalıdır. Böylece kükürt civa ile birleşerek çözünemeyen sülfid haline geçecektir.
Otopsi beyin dokusu örneklerinde cıva ve kurşun seviyeleri belirlenmiştir. Örneklerdeki cıva seviyesini belirlemek için soğuk buhar yöntemli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi, kurşun seviyesini belirlemek için grafit fırın teknikli Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi kullanılmıştır.
Cıva zehirli ve pahalı bir maddedir. İnhibitör yani enzimlerin çalışmasına olumsuz etkisi olduğu için dikkat edilmediğinde oldukça tehlikelidir. Cıva'nın başlıca kullanım alanları aşağıdaki gibidir: Termometre ve barometre gibi bilimsel aygıtlarda kullanılır.
Bilgehan Güzel bu soruyu şöyle cevapladı: * Cıva yere döküldüğü takdirde ortam hemen boşaltılmalı. * İlk yapılması gereken şey; eğer varsa onun üzerine kükürt döküp orayı ıslatmak ve temas eden herşeyi kalın çöp poşetleri içerisine alıp özel atık birimlerine bunları teslim etmek.
Civa ile kirlemiş sularda bulunan balıklar civayı insan vücuduna taşır. özellikle uskumru, tuna balığı, kılıç balığı, köpek balığında daha yüksek oranda bulunur. Balık tüketimi fazla olan annelerin saçlarında birikir. Civanın hedefind e beyin vardır.
Cıva madeni en çok İspanya'nın Almadén kasabasında bulunur. Almadén, dünyanın en eski ve en büyük cıva madenidir. Bu bölge, zengin cıva rezervleriyle tanınır ve tarihi boyunca cıva üretimi açısından büyük önem taşımıştır.
Cıvaya maruz kalma
Hastaların cıva maruziyeti çoğunlukla amalgam diş dolgularından, Sanayiden havaya karışan cıva buharından ve bazı balıklarda bulunan cıvadan kaynaklanır. Bu kaynaklardan alınan cıva vücutta kolayca emilir, dağılır ve özellikle beyinde yoğunlaşır ve çeşitli nörolojik hastalıklara sebep olabilir.
Cıvanın solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olur ve etkilenim sürerse ölümle sonuçlanır. Anorganik cıva tuzları böbrek ve merkez sinir sistemine ileri derecede toksiktir.
Zehirlenebilirler. Filtrenize aktif karbon takın ve çalıştırın hava motoruyla bol bol hava verin. %50 su değişimi yapın bir sıkıntı olmaz.
Civa klorür en toksik inorganik civa bileşiklerindendir. Ağız yoluyla alındığında 0,5-2 g'ı öldürücüdür. Organik civanın öldürücü miktarı 10-60 mg/kg'dır. Kronik olarak 10 mikrogram/ kg/gün alındığında ise sinir sistemi ve üreme sistemi üzerine toksiktir.
Günümüzde cıvaya oldukça fazla maruz kalmamız nedeniyle, çocuklarımız dokularında cıva birikimi ile doğmakta olup, doğumsal anomalilerin, otizmin, hiperaktivite ve dikkat eksikliği sendromunun, öğrenme bozukluğunun ve diğer gelişimsel bozuklukların artmasının başlıca nedenidir.
Türkiye, insan ve çevre sağlığını tehdit eden cıva kullanımı, emisyon ve salımlarını kontrol altına almak için 2014 yılında imza attığı Minamata Sözleşmesi'ne resmen taraf oldu. Buna göre, cıva madenciliği ve cıva içeren zararlı ürünlerin üretim, ithalat ve ihracatı yasaklandı.
Bu kolyelerin kullanımı genellikle halk arasında nazara ve kazalara karşı koruyucu bir etkisinin olduğuna dair bir inanıştır. Aynı zamanda bu ürünlerin içerisinde bulunan Civa oranının dışında civalı gümüş kolye modellerinin de günümüzde oldukça tercih edilen modeller olduğu bilinir.
Cıva elementi, oda sıcaklığında sıvı halde bulunan bir ağır metaldir.
Bir zamanlar Saatli Maarif Takvimi ile birlikte her evin duvarını süsleyen ve çocukların ateşini ölçmek için ecza dolabında bulundurulan cıvalı termometreleri Sağlık Bakanlığı yasakladı. Camdan yapılan bu termometreler, kolaylıkla kırılıyor ve içindeki cıva açığa çıkabiliyor ve oda ısısında kolayca buharlaşabiliyor.
Kanda ve idrarda bulunan civa miktarı toksisite derecesi ile korelasyon gösterir. Normal tam kan civa düzeyi genelde 10 μg/L' den düşüktür. Meslekleri nedeni ile ılımlı miktarlarda civaya maruz kalan bireylerde kanda rutin olarak 15 μg/L' ye varan civa düzeyleri belirlenir.
İnorganik civa akciğerlerden ve deriden emilir, gastrointesinal mukozaya koroziv etki gösterdiğinden civa tuzlarının ağızdan alımı gastrit, kusma, ishal, hematemez, kanlı dışkılamaya neden olabilmektedir.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri