Objektif bir durumu yani insanın hangi insanlarla yada kaç kişiyle ilişkisi olduğunu ifade eder. Subjektif bir durumu ifade eder.Kişinin sosyal ilişkiler ağının arzu ettiğinde daha küçük yada az doyumlu olarak algılanmasına bağlı yaşanan bir duygudur.
Birey, bir grubun üyesi olarak doğmaktır. Bu grup, toplumun temel birimi olan aile'dir.
Grup, grup üyelerinin tutum değişimini artırabilir de engelleyebilir de. Tutum değişimi grup normu doğrultusunda ise artırıcı, ters ise engelleyici bir etki yapar. Grubun kendi normuna ters düşen bir tutum değişimini engellemesine örnek Kelley ve Volkart (1952) tarafından yapılan deneylerdir.
Alan Adı: Sosyal Psikoloji.
Biçimsel olmayan gruplar, kişilerin ortak ilgileri, arkadaşlık ilişkileri, sosyal ihtiyaçları, ortak beklentileri doğrultusunda oluşan gruplardır. Etkili bir iletişim ortamı oluşturarak, birtakım problemlere çözüm bulmak, belirli amaçları gerçekleştirmek üzere kurulan iletişim.
İlgili 44 soru bulundu
Kişi içi iletişim ya da kendi kendine iletişim, kişinin kendi başına yaşamının her anında ve her mekânda yaptığı iletişimdir. Kişi kendi ile iletişim yaparken düşünür; kafasında kendisiyle ve başkalarıyla konuşur, tartışır, kavga eder, küser, barışır, oynar ve eğlenir.
Sosyoloji ve sosyal psikolojide, iç gruplar, bir kişinin kendisini psikolojik olarak özdeşleştirdiği toplumsal gruplardır. Dış gruplar ise tersine, bireyin kendini özdeşleştirmediği toplumsal gruplardır.
Irkçılık ve cinsiyetçilik gibi toplumsal önyargıları ve ayrımcılıkları anlamanın özünde grup dinamiği yer alır. Bu alandaki uygulamalar psikoloji, sosyoloji, antropoloji, siyaset bilimi, epidemiyoloji, eğitim, toplumsal çalışma, ticaret ve iletişim bilimlerinde araştırılır.
Grup dinamiği, birey üzerinde grup veya grup üzerinde . birey tarafından kullanılan güçlerin incelenmesidir (Reeves, 1970, s. 12).
İç grup yanlılığı, sosyal sınıflandırma sonrasında karşılaştırma yapılacak olan grubun yaratılmasıyla, bireylerin kendi grupları ve diğer gruplar arasında algıladıkları farkları, kendi grupları lehine değerlendirme biçimleridir.
Takım ruhu, belirli bir hedef doğrultusunda, aynı görüşü savunan birey ya da gruplarca oluşturulan ortak paydadır. Bireylerin, ben bilincini bir yana bırakıp kolektif düşündüğü ve hareket ettiği durumlar takım ruhunu yansıtmaktadır.
Grubun birbirine bağlılığını etkileyen en önemli unsurların; görevi başarma azmi, hedefe odaklanmış olma ve buna olan inanç, üyeler arasında oluşmuş olan saygı ve sevgi bağı ve görev dağılımı ile aynı takımın bir parçası olarak hareket etme davranışı olduğu belirlenmiştir.
Grup psikoterapisi, uzman bir terapist liderliğinde, gruptaki her birey ve grubun kendisi için maksimum tedavi edici etkiyi hedefleyen, bu amaçla en uygun bireylerin bir araya getirilerek çalışıldığı özel bir psikoterapi yöntemidir.
Birey, günlük konuşma dilinde genellikle bir tek kişiyi tanımlamak için kullanılan kelimedir. Farklı alanlarda birey sözcüğü, bir kişi anlamından ziyade herhangi bir tek değer, obje veya tanım tanımlamakta kullanılır.
Özenme (referans) grupları: Bireyin, davranışlarını belirlemede referans aldığı gruplardır. Referans gruplarına, birincil veya ikincil gruplar örnek olarak gösterilebilir. Özenme grupları olumlu veya olumsuz olarak ayrılabilir. Olumlu özenme grubu, kişinin gelecekte bağlı olmak istediği grup olarak ifade edilebilir.
Birey, toplumdaki en küçük yapı taşıdır ve tek bir kişiyi tanımlar. Toplum ise bireylerin bir arada yaşadığı sosyal ortamdır. Birey ve toplum ise grupları oluşturur. İçinde bulunduğu toplumda yanı amaçlar için bir araya gelen topluluklara grup denir.
1) Grup Zihni Yaklaşımı:
Grup zihniyeti bireylerin normalde kontrol altında tuttuğu bilinçsiz dürtüleri ön plana çıkartır. Kişiler kalabalık içerisinde hareket ve hislerini karşılıklı taklit etmek suretiyle çok kısa zamanda coşkun ve önü alınmaz bir hareketin içerisine girebilirler.
Grup düşüncesinin belirtileri
söz konusu olmadığını düşünmeye başlar. karşıt görüşleri dile getirmekten kaçınırlar. ve çoğunluk görüşüne uyma yönünde bir baskı oluşturur. aynı fikirdeymiş gibi görünür.
Grup içindeki “güçlerin” incelenmesi esasına dayanan grup dinamiği kavramının ana konusu, grupların bireyler üzerindeki etkisidir. Grup, üyelerinin birbirleri ile etkileşimi sonucu denge durumundadır. Herhangi bir olayla bozulabilecek bu dengenin yeniden kurulabilmesi çabası, grup içinde bir dinamizm oluşturmaktadır.
1. Birbiriyle etkileşim içerisinde olan bireylerden oluşan topluluktur. 2. Kendilerini bir gruba ait gören iki ya da daha fazla sayıda bireyin oluşturduğu sosyal bir birimdir.
❖ Grubu oluşturan üyeler arasında ortak yarar ve değerler vardır. ❖ Her sosyal grubun bir yapısı vardır. ❖ Toplumsal grupların en önemli özelliği sürekliliktir. ❖ Kişilerin bir grup içinde kendisini göstererek benlik duygularının gelişmesine ve kendilerine saygılarının artmasına yardımcı olurlar.
Bireyin en fazla özdeşleştiği gruplara referans grupları adı verilir.
İnsanların kendi grubunu dış gruptan daha olumlu değerlendirme eğilimi “iç grup yanlılığı ya da kayırmacılığı” olarak adlandırılmaktadır. İç grup yanlılığı, iç grup üyelerini daha olumlu görme ve davranışsal boyutta kayırma, üyesi olunan grubu daha olumlu kalıpyargılarla değerlendirme ile ilişkili görünmektedir.
Dış Grup Düşmanlığı (Dış Grup Önyargısı): Bu önyargı, dış grupları ve genellikle dış gruplarla ilişkilendirilen özellikleri hedef alan olumsuz düşünceleri, ifadeleri ve davranışları içermekte olup genellikle dış grupların aşağılanmasına veya dış gruba yönelik düşmanca tavırlara sebebiyet verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri