Sağlık Psikolojisi Nedir? Sağlık psikolojisi sağlık ve hastalık analizinde dört temel bakış açısı üzerinde durmaktadır. Bunlar sağlığın biyopsikososyal modeli, bir süreklilik olarak sağlık, psikoloji ve sağlık arasındaki doğrudan ve dolaylı yollar ve değişkenliktir.
İlk başlangıcları klinik psikoloji alanına kadar izlenebilse de, sağlık psikolojisi içinde dört farklı bölüm ve bir ilgili alan, iş sağlığı psikolojisi , zamanla gelişmiştir. Dört bölüm klinik sağlık psikolojisi, halk sağlığı psikolojisi, toplum sağlığı psikolojisi ve kritik sağlık psikolojisidir.
Sağlık Psikolojisi psikolojinin, sağlığın teşviki, hastalıkları önleme, tedavi ve rehabilitasyonu ile sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini amaçlayan bir alt dalıdır. Bunu yaparken, davranış, kognisyon, duygu psikolojisi ve sosyal psikolojinin, bu amaçlar açısından ilgili bilgilerini entegre eder.
Kapsayıcı bir yaklaşım içeren sağlık psikolojisi, psikolojinin önemli alt alanlarından biridir. Bu alt alan, insanların nasıl sağlıklı kaldıklarını, neden hasta olduklarını ve hastalandıklarında nasıl tepki verdiklerini etkileyen psikolojik faktörleri anlamaya çalışır (Taylor vd., 1995).
Psikologlar tarafından kullanılan başlıca bakış açıları ise sinirbilim yaklaşımı, psikodinamik bakış açısı, davranışçı bakış açısı, bilişsel yaklaşım ve humanistik bakış açılarıdır. Bilimsel yöntem psikologların davranışı anlamada kullandıkları yaklaşımdır.
İlgili 43 soru bulundu
Anlatıcı bakış açısı türlerine bakacak olursak , hakim bakış açısı, kahraman bakış açısı, gözlemci bakış açısı ve çoğulcu bakış açısı olmak üzere, çoğunlukla dört anlatıcı türü sıralanmaktadır.
Sağlık Psikolojisi, ilk kez 1978 yılında Matarazzo tarafından tanımlanmış olup sağlığın geliştirilmesi ve sürdü- rülmesini, hastalıkların ve ilgili işlev kayıplarının azaltılmasını ve psikoterapisini amaçlayan psikolojinin oldukça genç bir alanıdır.
Kronik hastalıkların artışı sağlık psikolojisini değişik yönlerden doğrudan ilgilendirmektedir. Sağlık psikologları sağlıksız alışkanlıkların sağlıklı davranışlarla değiştirilmesi, kronik hastaların hastalıkları ile başa çıkma süreci gibi konularda önemli katkılarda bulunabilmektedirler.
Sağlık psikolojisi => insanların nasıl sağlıklı kaldığı, niçin hastalandığı ve hastalandıklarında buna nasıl tepki gösterdiklerini anlamak için psikoloji içinde ayrılmış bir alandır.
Sağlık, hastalık ve iyilik hali ile ilgili biyolojik, psikolojik ve sosyal kavramlar incelenecektir. Sağlıkla ilgili inançlar, bağımlılık, acı, stres gibi konular ilgili literatür ve güncel çalışmalar ışığında, aktarmaktır.
Psikolojinin hedefi, zihinsel süreçleri ve davranışları tanımlamak, neden ve nasıl oluştuklarını açıklamak, ileride nasıl bir değişim-gelişim göstereceklerini öngörmek ve bu süreçleri kontrol etmektir. Bu hedefler doğrultusunda görgül yöntemlerle –örneğin deneysel ya da korelasyonel yöntemler- araştırmalar yürütülür.
Ders konuları psikoloji tarihi, psikolojide araştırma yöntemleri, duyum ve algı, davranış, öğrenme, motivasyon, duygu ve bellek, zeka, kişilik, gelişim psikolojisi, sağlık psikolojisi, sosyal psikoloji, psikolojik bozukluklar ve psikolojik bozuklukların tedavisidir.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
Bilişsel yaklaşımda, davranışlar üzerinde düşüncelerin belirleyiciliğine vurgu yapılır ve bilgi işlemcisi olarak zihin bilimsel açıdan araştırılır. Bilişsel psikolojinin kurucusu olarak Almanya doğumlu Amerikalı psikolog Ulric Gustav Neisser kabul edilmektedir.
Mümtaz Turhan'ın 1944 yılına kadar olan çalışmaları, Geştalt Ekolu'ne dayalı idrak konusunda, deneysel psikolojik alanda olmuştur. Kendisi, böylece Batılı anlamda ilk Türk Tecrübî psikologu sayılabilir.
Mehmet Doğan Cüceloğlu (9 Şubat 1938, Mersin – 16 Şubat 2021, İstanbul), Türk psikolog ve akademisyendi.
Washburn, 1931'de Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk kadın psikolog ve ikinci kadın bilim insanıydı Aynı yıl, Kopenhag'daki Uluslararası Psikoloji Kongresi'nde Amerika Birleşik Devletleri Delegesi olarak görev yaptı.
Psikoterapi, terapist ve danışan arasındaki ilişkiyi içeren psikolojik bir tedavidir. Hastalarda zihinsel ve duygusal bozuklukların tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavinin asıl amacı danışanı rahatlatmak veya güvenceye almaktır.
Hâkim (İlahi/Tanrısal) Bakış Açılı Üçüncü Tekil (O) Anlatıcı
Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlünden veya zihninden/kafasından geçenleri okumaya kadar uzanır. Anlatıcı, anlattığı olayların dışında durur, gören durumundadır.
Bakış Açısı
Bakış açısını şöyle tarif edebiliriz: Herhangi bir varlık, olay ve insan karşısında, sahip olduğumuz dünya görüşü, hayat tecrübesi, kültür, yaş, meslek, cinsiyet, ruh hali ve yere göre aldığımız algılama, idrak etme ve yargılama tavrıdır.
Anlatımın “3.tekil şahıs” ağzıyla yapıldığı bu bakış açısında objektiflik söz konusudur. Yine kahraman anlatıcı da olduğu gibi olayları ancak görebildiği kadarıyla aktarır; olayların öncesini bilemez, kahramanların düşüncelerini ve iç dünyasını okuyucuya aktaramaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri