Grup psikoterapisi nasıl yapılır? Grup terapilerinde genellikle haftada bir, ardışık iki seans (90-120 dakika)'lık oturumlar halinde yapılır. Gruplar 3-5 kişilik küçük gruplarla yapılabildiği gibi, 10-20 kişiden oluşan büyük gruplardan da oluşabilir. Grup terapilerinde bir ya da iki terapist bulunabilir.
Grup terapisi, psikoterapi tekniklerinin bir grup danışanda uygulanmasıdır. Grup içerisindeki bireylerin sözel ya da davranışsal girişimlerle semptomlarını gidermeyi, uyuma yönelik olmayan davranışlarını değiştirmeyi ya da diğer bir ifadeyle kişilik değişimini hedefler.
Grup terapisi, bu alanda eğitim almış bir terapistin gözetiminde gerçekleşir. Terapist grup terapisine katılan kişileri, terapi esnasında yönlendirerek, paylaşım yapmaları konusunda cesaretlendirir ve nasıl başlayacakları ile ilgili yol gösterir.
Büyüklük: En az 3 en çok 20 üye ile yürütülür. Bazı orta ve geniş grup uygulamaları da olabilir (20'den fazla; 60'tan fazla) Çoğu grup psikoterapisti 8- 12 üye ile çalışır. Seans sıklığı: Çoğunlukla haftada bir (45 dakika- 3 saat) uygulanır.
Tedavi Grupları
Gelişme, terapi, eğitim, sosyalleştirme ve destek grupları tedavi gruplarının beş türüdür.
İlgili 42 soru bulundu
Grup Terapi ne kadar sürer? Grup terapileri haftada bir toplanacak şekilde yapılandırılır ve ortalama 90 dakika ya da 120 dakika olarak düşünülebilir.
Aktarım: Bir hastanın geçmişindeki bir nesnenin yarattığı duygu, düşünce ve davranışların psikoterapiste ya da bir diğer grup üyesine yansıtılmasıdır.
Grup terapileri, yukarıda da belirtildiği gibi haftada bir kez, 90 dakika sürer. Grup üyelerinin sürece katılımları, gördükleri faydalar, grubun ihtiyaçlarına göre minimum 12 hafta olarak grup süreçleri belirlenir.
Grup terapisi, bir terapistin rehberliğinde küçük bir grup içinde bireylerin bir araya gelerek zihinsel, duygusal veya davranışsal sorunlarını paylaştığı ve destek aldığı bir terapi yöntemidir.
Grup danışmanlığı duygusal bir takım sıkıntılar yaşayan ya da kendini daha iyi tanımak ve daha farkında bir yaşam sürmek amacıyla bireylerin, bir grup lideri ya da bir ya da iki yardımcının liderliğinde bir araya gelerek aldığı danışmanlık hizmetidir.
Psikodrama, Jacop Levi Moreno'nun 1920' lerde geliştirdiği bir yöntemidir. Psikodrama, Yunanca'daki “psyche (ruh)” ve “drama (eylem)” sözcüklerinden oluşur. Psikodrama, bireyin, üzüntü ve kaygıya kaynaklık eden problemini, bir grup karşısında, gerçek yaşamında olduğu biçimiyle, bir rol olarak oynayıp ortaya koymasıdır.
10) Günaydın Toplantısı: Günün ilk etkinliği olarak tüm ekibin ve hastaların toplanarak gecenin nasıl geçtiğinin değerlendirildiği ve gün boyu yapılacakların planlanmaya çalışıldığı kısa bir güne başla- ma toplantısıdır.
Grup terapisinde açık ve kapalı grup kavramları da bilinmelidir. Kapalı gruplarda belirlenmiş sayıda ve bileşimde hasta vardır. Bir üye ayrılırsa yeni bir üye kabul edilmez. Açık gruplar ise değişken ve daha akıcı olup, üyelerin değişmesi ve grubun sayısının azalıp çoğalması mümkündür.
Grup oyun terapisi, çocukların iletişim aracı olan oyunların tanınması ve bu iletişim aracının, eğitimli ve şefkatli bir yetişkinin desteği ile diğer çocuklarla kurulan bağların doğal etkisiyle birleştirilmesidir.
Psikodrama, tiyatroyu psikolojik tedavide kullanan bir tekniktir. Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. Öncelikle bireyin grup içinde iyileştirilmesini hedefleyen bir psikoterapi yöntemidir. Psikodrama spontanelik, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel almaktadır.
Grup çalışması, ekip üyeleri arasında güçlü bir iletişim ağı oluşturmak iş birliğini arttırır. Sorumluluk paylaşımını teşvik eder ve motivasyonunu arttırır. Grubun üyesi, belirlenen hedefe ulaşmak için kendi alanında sorumluluk alır. Bu, ekibin temel düzenini ve planlamasını sağlar.
Mutlaka gruptaki arkadaşlarımızla iş birliği yapmalıyız. Beraber hareket etmeliyiz ve ortak bir karar almalıyız. Aynı zamanda gruptaki arkadaşlarımıza karşı her zaman kibar, saygılı ve hoşgörülü olmamız gerekir. Arkadaşlarımızın düşüncelerine mutlaka saygılı olmalı ve onlarla kararları beraber vermeliyiz.
Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
Çift terapisinde ilk seans genellikle çiftin terapistle tanışması ve terapinin nasıl işleyeceği hakkında bilgi alışverişiyle başlar. Terapist, çiftin hikayesini, ilişki dinamiklerini, sorunları ve hedeflerini anlamak için çeşitli sorular sorar.
Bireysel psikolojik danışma oturumları 40-50 dakika arasında sürmektedir. Grupla psikolojik danışma oturumları ise 60-90 dakika arasında sürmektedir.
Grup Analizi, Bireye grup ve toplum bağlamında yaklaşım gösteren teorik ve pratik bir yöntemdir. Psikanalitik yaklaşımdan kaynak alır ancak Sistem Teorisi, Gelişim Psikolojisi, Aile Terapisi ve Sosyal Teoriler gibi diğer yaklaşımlar ile uyumlu, entegrasyon içerisinde yenilikçi bir yöntemdir.
Psikodrama yaşantı grupları, ısınma oyunları, güven çalışmaları gibi kişilerin sorunlarına ısınmasını sağlayan aktivitelerle başlayıp, ısınan kişilerin bireysel çalışmalarının yapıldığı yaşantısal gruplardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri