Barkod kullanmak isteyen firmalar GS1 Türkiye'ye başvururarak bir GS1 Firma Numarası alırlar. GS1 Firma Numarası, Küresel Ticari Ürün Numarası (GTIN) oluşturmada kullanılır. GTIN ise daha sonra barkod etiketi olarak bastırılarak ürün üzerine yerleştirilir.
Verified by GS1, firmaların ürünlerine ait GS1 kurallarına ve yönergelerine (GTIN Yönetim Standardında belirtildiği gibi) göre tahsis edilmiş tekil (Global Trade Item Number-GTIN) barkod numarasını diğer ticari ortakları tarafından doğrulanmasını sağlamak için tasarlanmıştır.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
1'den 9'a kadar herhangi bir basamak olabilir. GS1 Firma Öneki: Taşıma birimini üreten firmaya GS1 Numaralama Organizasyonunun verdiği firma numarasıdır.
Ürünlerin Global Ticari Öğe Numarası (GTIN) benzersizdir ve uluslararası düzeyde ürünün tanımlayıcısı olarak kabul görür. GTIN mevcut olduğunda, ürününüzün ambalajında veya kitap kapağında bulunan barkodun yanında yer alır.
İlgili 44 soru bulundu
Barkod, temelde ürün tanımlayıcı bir koddur. Tüm dünyada kullanılır. Sekiz ila 13 rakamdan oluşan barkod, ticari ürün tanımlamalarında kullanılan “GTIN” yani “Global Ticari Ürün Numarası” olarak da bilinir.
Barkod kullanmak isteyen firmalar GS1 Türkiye'ye başvururarak bir GS1 Firma Numarası alırlar. GS1 Firma Numarası, Küresel Ticari Ürün Numarası (GTIN) oluşturmada kullanılır.
GS1, standartlara dayalı çözümler geliştirmek üzere paydaşları bir araya getiren tarafsız, küresel bir organizasyondur. GS1 Standartları, tüm dünyada geçerli ortak bir dil oluşturarak işletmelerin verileri aynı şekilde tanımlamasına, toplamasına ve paylaşmasına olanak tanır ve kesintisiz iş süreçleri oluşturur.
Madde 25- GS1 Türkiye sistem üyeleri, Amerika'ya ve Kanada'ya ihraç edecekleri ürünlerini UPC numaraları ile tanımlamaları gerektiği hallerde, UPC öneki tahsisi taleplerinin ABD'deki GS1 Üye Organizasyonu olan UCC (Uniform Code Council)'ye bildirilmesi için GS1 Türkiye'ye başvururlar.
Barkod Numarası her türlü ürün üreten veya fason olarak ürettirerek kendi markası ile satan, üretilmiş olan ürünleri tanımlamak için kullanılan bir standarddır. Ürünlerin cinsi veya içeriği fark etmemeksizin satışa çıkacak olan her ürünün kimliği niteliğinde bir Barkod Numarası olmak zorundadır.
GS1 Türkiye, etkin tedarik zinciri yönetimini sağlamak amacıyla numaralandırma standartları geliştiren uluslararası GS1 organizasyonunun Türkiye'deki temsilciliği.
Barkod tescilinin güncel ücretleri şu şekildedir; Cirosu 100 milyon ve üzeri (A grubu): 10 basamaklı (1-100 ürün) 6000 TL, 9 basamaklı (1-1000 ürün) 6600 TL, 8 basamaklı (1-10000 ürün) 7200 TL ve 7 basamaklı (1-100000 ürün) 7900 TL.
Barkod numarası Türkiye'de “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde olan ' Milli Mal Numaralandırma Merkezi' tarafından, ticaretle uğraşan her firmaya verilmektedir. Barkod almak isteyen İhracatçılar, dağıtıcılar, üreticiler ve ithalatçılar, ilk olarak Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmalıdır.
e-Ticarette GS1 Barkodun Önemini Artıran 4 Sebep
En az marka tescili kadar değerli olması sebebiyle piyasaya çıkarmak istediğiniz ürün veya hizmetlerr sahiplik kazandırması açısından oldukça kurtarıcı olabilir. Ancak yine de GS1 barkod zorunlu mu noktasında henüz evet demek mümkün değil.
Barkod nasıl alınır? Türkiye'de barkod tescili için yetkili kurum TOBB Milli Mal Numaralandırma Merkezi'dir. Bu nedenle tüm başvurular burada işleme alınmaktadır. Başvurular firma bazında yapılmaktadır ve firmalar ürün çeşitlerinin sayısına göre bir barkod numarası almaktadır.
Barkod sorgulaması sayesinde ürünlerin hangi firmaya ve hangi ülkeye ait olduğuna dair bilgilere kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Barkod sorgulama işlemi farklı şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Firma adı ile oldukça kolay bir şekilde barkod sorgulamasının yapılması mümkün olabilmektedir.
GLN Numarası, her eczaneye özel, 13 karakter uzunluğundaki uluslararası yer numarasıdır. İl Sağlık Müdürlükleri'ne yapılan başvurunun ardından, eczacının belirttiği mail adresine “kullanıcı tanımlama mesajı” gelecektir. Bu mesaj ile bildirilen GLN Numarası kaydedilmelidir.
Kontrol basamağı, barkoddaki diğer tüm numaralardan hesaplanır ve barkod numaranızın bütünlüğünün doğrulanmasına yardımcı olur. Kontrol basamağının amacı, koddaki herhangi bir insan hatasını tanımlamaktır. Kontrol basamağı hesaplamak için kontrol basamağı hesaplayıcımızı kullanın.
Başvuru Formu (Ek-1): Okunaklı ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. (online.gs1tr.org sistemi üzerinden yapılacak online başvurularda; başvuru formuna ihtiyaç duyulmamaktadır.) 2. Taahhütname (Ek-2): Firma yetkilisince imzalanarak notere onaylatılmalıdır.
GS1 Türkiye Sistem Üyeliği Usul ve Esaslarına aynen uyacağımızı, beyan, kabul ve taahhüt ederim. Taahhütnamede yer alan maddeleri dikkatle okuduğumu ve tüm maddelerde belirtilen hususları kabul ettiğimi beyan eder ve bunları yerine getireceğimi taahhüt ederim.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
GS1 Küresel Lokasyon Numaralarının (GLN) kullanılması, şirketlerin kendi şirketlerinin içinde ve dışındaki lokasyonları tanımlama yöntemini sağlar, yani: Basit: Verilerin işlenmesini ve aktarılmasını kolaylaştıran, bütünlük kontrolüne sahip kolayca tanımlanmış bir veri yapısı.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
Barkod numaraları belli bir düzen içinde verilmektedir. Numaradaki ilk 3 hane ülke kodu, sonraki 4 hane firma kodu, sonraki 5 hane ürün kodu sonraki 1 hane ise kontrol hanesi olarak belirlenmektedir.
Barkod Numarası alabilmeniz için Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odası'na kayıt olmak mecburidir. Odalardan alınacak olan Faaliyet Belgeleri ile Barkod işlemleriniz tamamlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri