Kıymayı 5 cm'lik ince paketler halinde dondurduysanız kıyma 1 saat içerisinde çözünecekti ancak daha kalın ise bu süre 24 saate kadar çıkabilir. Kıymayı plastik bir torbaya veya tabağa koyun. Kıyma çözülmeye başladığında, arkasında kan ve bakteri bırakarak ambalajından sızabilir.
Soğuk Su Banyosu
İnce bir tabaka halinde dondurulmuş et, kıyma veya tavuk ortalama 1-1,5 saat içinde çözülür. Ancak çözülen gıdanın hemen pişirilmesi gerekir. Eğer son anda bir değişiklik oldu ve gıdayı tüketemeyeceğiniz ortaya çıktıysa pişirdikten sonra dondurabilirsiniz. Ama asla pişirmeden tekrar dondurmayın.
Daha hızlı çözdürmek için kıymaların üzerine olabildiğince ağır tencere koymaya çalışın. Eğer elinizde böyle bir tencere yoksa tencerenin içini su ile doldurup, ağırlığını arttırabilirsiniz. Buzluktan çıkarttığınız donmuş kıyma, kıymanın kalınlığına bağlı olarak üzerindeki ağırlık sayesinde hızlıca çözülecektir.
Eğer kıymanız buzluktaysa 3-4 ay kadar tüketmeden muhafaza edebilirsiniz. Ancak buzluktan çıkarılan kıyma 3 gün içerisinde tüketilmelidir. Kıymanız eğer buzdolabı dışındaysa en fazla 2 saat kadar bekletebilirsiniz. Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir.
Şekilleri bozulduysa şekil vererek pişirebilirsiniz. Eğer o günün sabahından öğlene ya da akşama kadar vaktiniz varsa köftelerinizi oda sıcaklığında 1 saat kadar beklettikten sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Özellikle oda sıcaklığında veya sıcak su altında çözdürme yapmak, bakterilerin hızla çoğalmasına ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Yanlış çözdürülen kıyma, lezzet açısından olumsuz etkilenir. Doğru çözdürme yöntemleri kullanılmadığında, kıymanın dokusu da bozulabilir.
buzluktan çıkmış zaten çözülmesi en az 6 saat. yenir tabi.
Kıymayı çözmenin en iyi ve en güvenli yolu gece boyunca buzdolabında olsa da, donmuş kıymayı dokusunu ve lezzetini korurken hemen pişirmek istiyorsanız her şey kaybolmaz. Buz çözme sürecini hızlandıracak ve etin bütünlüğünü doğrudan tavaya eklemekten çok daha iyi koruyacak birkaç yöntem vardır.
Oda sıcaklığında bekletilen kıyma iki saat içerisinde zararlı bakteriler üretmeye başlar. Kıymayı asla oda sıcaklığında 2 saatten uzun veya sıcaklık 32 °C 'nin üzerindeyse 1 saatten uzun dışarıda bırakma. Kıymayı hemen kullanmayı planlamıyorsan dondurucuda sakla.
Genellikle, malzemeleri buzluktan çıkardıktan sonra yeniden dondurmaktan kaçınılması gerekir. Tazeliklerini korumaları için, yalnızca tüketeceğiniz kadarını eritmeye çalışın. Bunun için özellikle et ürünlerini paketlerken küçük parçalar halinde tek öğünlük hazırlamanız en iyisidir.
Ben dondurduğum köfteleri kullanacağım zaman 1 gece önceden dondurucudan çıkarıp buzdolabı kısmına alıyorum. Ertesi güne kadar çözülüyor, yeni yoğrulmuş kıymadan yapılmış gibi oluyor.
ETİ SICAK SUDA BEKLETMEYİN
Normal şartlarda eti saatlerce oda sıcaklığında bekletiyoruz, bu yöntem uzun sürüyor, makul değil. Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz.
Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın. Eğer kıyma olarak kullanacaksanız, kıyma şeklinde, kuşbaşı kullanacaksanız kuşbaşı şeklinde ve bir yemeklik olacak şekilde saklayın. Dondurucudan çıkan bütün eti, kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü çok fazla artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar.
Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar, kıymanın yıkanmadan tüketilmesini önerir.
Öncelikle tencerelerden birini ters çevirin. Üzerine ince bir şekilde dondurulmuş kıymanızı yerleştirin. Diğer tencerenin içine 2 lt oda sıcaklığında su koyup tencereyi kıymanın üzerine oturtun. 5 dk. sonra kıymanız tamamen çözülmüş şekilde emrinize amade hale gelecek.
Su soğudukça suyu değiştirirseniz çözülme işlemini hızlandırmış olursunuz. Bu yöntemle 1-2 saat içerisinde etiniz çözülecektir. Diğer bir yöntem ise, hızlı bir yöntem olan mikrodalgada çözmektir. Mikrodalgaların hızlı çözme özelliği vardır.
Bunun için poşet içindeki kıymayı bir tepsi içinde alın. Daha sonra kıymanın üzerine ufak bir tencere yerleştirin. Bu tencerenin içine sıcak su ilave edin ve yaklaşık 5 dakika kadar bekleyin. 5 dakika sonrasında kıyma, yemeklerde kullanmak için hazır hale gelmiş olacaktır.
Dondurulmuş etlerin çözdürülmesinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan oda sıcaklığında bekletme en sağlıksız yöntemlerden biridir. Çünkü oda sıcaklığında bekletme sırasında etin yüzeyinde mikroorganizmalar hızla üreyerek etin mikrobiyal yükünün artmasına sebep olmaktadır.
Buzdolabında çözdürme: Buzluktan çıkardığınız etleri normal kısma koyarak kolayca eritebilirsiniz. Çözülme, boyuta bağlı olarak 1-7 gün arasında bir süre alabilir. Çözülen etler 3 gün içinde pişirilmelidir.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Eğer hızlı bir şekilde kıymayı çözmek isterseniz, mikrodalga fırın veya soğuk su kullanabilirsiniz. 1. Mikrodalga Fırın: Donmuş kıymayı çözmek için, kıymayı bir mikrodalga kabına yerleştirin ve düşük güçte 1-2 dakika boyunca ısıtın. Daha sonra, kıymayı çevirin ve tekrar 1-2 dakika boyunca ısıtın.
Kıyma suya konarak yıkandığında, etin parçalanması nedeniyle açığa çıkan myoglobin kolayca suya geçiyor. Sonuçta kıyma rengini kaybederken, kıymanın yıkandığı su da etten geçen myoglobin nedeniyle kırmızı – pembe bir renk alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri