GS1 Firma Numarası, Küresel Ticari Ürün Numarası (GTIN) oluşturmada kullanılır. GTIN ise daha sonra barkod etiketi olarak bastırılarak ürün üzerine yerleştirilir.
GS1 Türkiye. Ticaretin Küresel Dili. Verifid by GS1 ile 1 milyonu aşkın kayıtlı ürün! Verified by GS1, marka sahiplerinin ve veri alıcılarının, bir ürünün kimliğini doğrulamasını sağlayan, veri kalitesi sorunlarına yönelik küresel bir çözümdür.
e-Ticarette GS1 Barkodun Önemini Artıran 4 Sebep
En az marka tescili kadar değerli olması sebebiyle piyasaya çıkarmak istediğiniz ürün veya hizmetlerr sahiplik kazandırması açısından oldukça kurtarıcı olabilir. Ancak yine de GS1 barkod zorunlu mu noktasında henüz evet demek mümkün değil.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
Barkod, çubuk kod ya da çizgi im, verilerin görsel özellikli makinelerin okuyabilmesi için çeşitli kodlama yöntemleriyle sunulmasıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Barkodlar sayesinde üretim, sevkiyat, depolama, kalite kontrol gibi çok sayıda alanda kolayca işlem yapılabilmektedir. Barkodların en büyük özelliği uluslararası olmasıdır. Bu da bir ürünün dünyanın her yerinde tek bir barkod okuyucu ile okutulabilmesini ve bilgilerin kullanıcının karşısına çıkmasını sağlar.
Barkodların olmaması durumunda, ürünlerin fiyatlarını ve diğer bilgileri elle yazmak zorunda kalırdık. Bu, mağazalarda daha yavaş bir işlem sürecine ve daha fazla hata yapma olasılığına neden olabilir. >> Barkod teknolojisi, günümüzde birçok endüstride kullanılan önemli bir teknolojidir.
Barkod tescilinin güncel ücretleri şu şekildedir; Cirosu 100 milyon ve üzeri (A grubu): 10 basamaklı (1-100 ürün) 6000 TL, 9 basamaklı (1-1000 ürün) 6600 TL, 8 basamaklı (1-10000 ürün) 7200 TL ve 7 basamaklı (1-100000 ürün) 7900 TL.
Ürünlerin cinsi veya içeriği fark etmemeksizin satışa çıkacak olan her ürünün kimliği niteliğinde bir Barkod Numarası olmak zorundadır. Barkod EAN kendi içinde çeşitli standartlara sahiptir. EAN 13, perakende ve uluslarası satışlarda kullanılır.
Barkod numarası Türkiye'de “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde olan ' Milli Mal Numaralandırma Merkezi' tarafından, ticaretle uğraşan her firmaya verilmektedir. Barkod almak isteyen İhracatçılar, dağıtıcılar, üreticiler ve ithalatçılar, ilk olarak Milli Mal Numaralama Merkezine üye olmalıdır.
PAZARCILARA künye zorunluluğu getiren yeni Hal Kanunu ile pazarda satılan her malın üzerinde barkodlu etiketin bulunması zorunlu olacak. Trafiği kilitleyen pazaryerleri kapatılacak, farklı kalitedeki ürün aynı kaba konulamayacak.
Ürünün güvenliği hakkında bilgi edinmek zorlaşır: Barkodlar, ürünlerin güvenliği hakkında bilgi verir. Barkodu olmayan bir ürün, güvenliği hakkında bilgi edinmemizi zorlaştırabilir. Stok yönetimi zorlaşır: Barkodlar, işletmelerin stok yönetimi için önemlidir.
Barkod Numarası alabilmeniz için Ticaret Odası veya Esnaf Sanatkarlar Odası'na kayıt olmak mecburidir. Odalardan alınacak olan Faaliyet Belgeleri ile Barkod işlemleriniz tamamlanmaktadır.
Yaygın olarak bilinen bu kurumun artık hizmet vermediğini bildirmekte fayda vardır. Günümüzde TOBB tarafından yetkilendirilmiş ve barkod sistemini yürüten kurum GS1 Türkiye'dir. Kısaca barkod numarası GS1 Türkiye isimli kuruluştan alınır.
Kontrol basamağı, barkoddaki diğer tüm numaralardan hesaplanır ve barkod numaranızın bütünlüğünün doğrulanmasına yardımcı olur. Kontrol basamağının amacı, koddaki herhangi bir insan hatasını tanımlamaktır. Kontrol basamağı hesaplamak için kontrol basamağı hesaplayıcımızı kullanın.
Başvuru Formu (Ek-1): Okunaklı ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. (online.gs1tr.org sistemi üzerinden yapılacak online başvurularda; başvuru formuna ihtiyaç duyulmamaktadır.) 2. Taahhütname (Ek-2): Firma yetkilisince imzalanarak notere onaylatılmalıdır.
e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon belgelerinde Karekod (QR Kod) bulunması zorunlu oldu.
Başvuru yapıldıktan sonra yaklaşık 10 gün içerisinde barkod tescil belgeniz size ulaştırılacaktır. Tescil belgesi geldikten sonra da, ürünlerin verilen barkod numarası ışığında TOBB tarafından yetkili kılınan kuruluşlar vasıtasıyla numaralandırma ve istenirse master film/barkod etiketi basımı işlemleri yapılmaktadır.
Barkod Numarası – GTIN Kodu Nasıl Alınır? Barkod Numarası veya diğer ismi ile GTIN alabilmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Milli Mal Numaralandırma Merkezi'ne başvuru yapmak gereklidir.
Barkod Tescili için gerekli belgelerin tamamlanması ve TOBB'a başvuru yapılması gereklidir. Firmalar ürünlerinin çeşitliliğine bağlı olarak barkod numarası alır. Ürün çeşitlerine göre de yıllık ciro belirlenmektedir. Barkod başvurusu 10 gün içerisinde incelenip barkod tescil belgesi başvuru sahibine ulaştırılır.
Barkod numaraları belli bir düzen içinde verilmektedir. Numaradaki ilk 3 hane ülke kodu, sonraki 4 hane firma kodu, sonraki 5 hane ürün kodu sonraki 1 hane ise kontrol hanesi olarak belirlenmektedir.
e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
Barkod sistemi kurulumu için en temel ihtiyaç bir bilgisayardır. Bilgisayar, barkod okuyucu ve barkod yazıcı ile birlikte donanımsal olarak barkod sistemi kurulmuş olur. İşletmeler, bu donanımların yanı sıra bir de yazılımsal bir sisteme ihtiyaç duyar. Burada da noktaya asıl barkod sistemi girer.
Barkodun tarihçesi 1948 yılında Bernard SILVER tarafından ilk adımı atmasıyla ortaya çıktı. Silver, Drexel Teknoloji Enstitüsü'nde gıda üreticilerinden birinin dekanlardan birine, alışveriş sırasında ürünlerin kasalarda otomatik olarak çıkmasını sağlayacak bir sistem için araştırma yapmalarını önerdi.
Barkod neden önemli? Alışveriş esnasında önemli bir zaman tasarrufu sağlayan barkod sistemi aynı zamnda güvenilirliği bakımından da önem arz ediyor. Bir barkodun bir saniye içinde okutulmasıyla birlikte ürünün adı, türü ve fiyatı gibi çeşitli bilgilere sahip olmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri