Kalp sağlığı açısından oldukça faydalı olan asma yaprağı, Akdeniz mutfağına ait vitamin ve mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır. Genellikle konserve şeklinde bulunan bu besin, çiğ ya da taze olarak buharda pişirilerek tüketilmektedir.
Bu nedenle her çeşidin yaprakları sarma yapımında kullanılmamaktadır. Yaprakların ince, az tüylü ve mümkün olduğunca dilimsiz bütün şekilli olması istenirken, kalın, tüylü ve fazla dilimli yapraklar tüketiciler tarafından beğenilmemektedir.
Yabani üzümler neolitik toplayıcılar ve ilk çiftçiler tarafından hasat edildi. Binlerce yıldır meyve hem tıbbi hem de besin değeri açısından hasat edilir; tarihi, şarap tarihi ile iç içedir.
narince cinsi üzümden elde edilen asma yaprakları, yaprak sarma yaparken kullanılan en ideal asma yaprağıdır. Altın sarısı yaprağımız narin, ince, sarımı kolay ve damarsız olmasının yanı sıra mükemmel bir aromaya sahiptir.
İlgili 33 soru bulundu
Asma yaprağı yılda 2 kez, Mayıs ve Haziran aylarında toplanır. Bu aylardan önce toplanırsa henüz olgunlaşmamış, sonra toplanırsa çok olgunlaşmış demektir. Asma yaprağı genellikle beyaz üzüm yapraklarından tercih edilir. Beyaz üzümün yaprağı hem daha incedir, hem de damarları daha azdır.
Tokat Yaprak 1 Kg - 80.51 TL + KDV.
İster kurutularak ister yaş olarak isterseniz de sirke ve alkol yaparak da tüketebilmeniz mümkün. Üzümle birlikte asma yaprağı da tüketilir. Üstelik sağlığımıza oldukça faydalıdır. Gıda olarak tüketilmesinin yanında uzun yıllardır şifa amacıyla da kullanılan, vitamin ve mineraller açısından zengin bir bitkidir.
Şifalı olduğuna inanılır, birçok vitamin ve mineral içerir. Asma yaprağı sapıyla da şifa dağıtır, sigara bırakmak isteyen kişilerin asma sapından yararlandığı bilinir. Günde bir fincan tüketilebilecek olan asma yaprağı çayının saçlara, ağız yaralarına, göz sağlığına, kansızlık sorununa, varise iyi geldiği bilinir.
Yaprakları yıkayıp süzdükten sonra kullanabilirsiniz. Haşlamaya gerek yoktur.
Yüksek miktarda B ve C vitamini içerir ve bağışıklığı kuvvetlendirir. Zengin bir mineral deposu olan frenk üzümü fosfor, manganez, demir, bakır ve potasyum kaynağıdır. Lifli yapısıyla sindirim sistemini rahatlatır, bağırsakları çalıştırarak kabızlığı önler. Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlar.
Bugüne kadar yapılan araştırmalara göre yaban mersininin düzenli tüketilmesi durumunda ortaya çıkan ya da bilinen herhangi bir zararı yok.
Gerçek yaban mersininin buruk bir tadı vardır. Daha tatlı veya acımsı bir tat alıyorsanız, bu gerçek ya da taze olmadığı anlamına gelir. Ayrıca yaban mersinini renginden de kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Koyu mor ve mavi arası bir renkte değilse muhtemelen aradığınız şey değildir.
Âdi yaprak dolması, Sarma, Yaprak sarması ya da Yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle asma yaprağı, beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı veya kiraz yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yemektir.
Ancak LokmAn Hekim ks eserinde bahsedildiği üzere; Alkolü bırakmak isteyenler asma suyu veya yaprağın suyu içmelidirler. Demektedir. Asma suyu ve yaprak suyu kişiyi alkolden tiksindirir ve biiznillaH uzaklaştırır.arhas.
Lahana, yaprak ve türevleri
Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor. Dolayısıyla lahana, yaprak gibi yiyecekleri tüketirken miktarına dikkat etmek gerekiyor.
Yaprak sarma hazırlamak için taze asma yaprakları toplayacak ya da alacaksanız, taze yaprakları salamura yapraklardan daha uzun süre kaynatmanız ve sıcak suda bekletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde yapraklar istediğiniz gibi yumuşamayacak, hem sarması zor hem de pişirmesi zahmetli bir hal alacaktır.
Nisan ve Mayıs aylarında toplanan asma yaprakları salamura yöntemi üzerinden, 2 sene taze şekilde kalabilmektedir. Tabi yumuşak, tüysüz ve damarsız olanlarını seçerek saklama yöntemi değerlendirmek çok daha önemlidir. Böylece hem lezzet açısından hem de tazelik noktasında asma yaprakları 2 yıl tutulabilir.
Bahar aylarında yetişen taze asma yaprakları toplanarak sap kısımları 3 veya 4 mm kalıncaya kadar kesilerek demet yapılır. İlk yöntem üç veya dört yaprak alınarak tüylü kısmı içerde kalacak şekilde rulo olarak kıvrılır, ipe geçirilir, 1 hafta kadar gölgede kurutulur böylece kış için hazır hale getirilir.
Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Asma yapraklarını muhafaza etmekle ilgili merak edilen önemli konulardan biri buzdolabında saklanır mı konusudur. Yaprakların tazeliği koruması ve uzun süre dayanması için buzlukta saklanması önerilmektedir.
-Asma yaprağı sapı anemiyi önlemeye yardımcı oluyor. - Demir minerali bakımından oldukça zengin olduğu biliniyor. - Asma yaprağı saplarında bağırsak mukozasını koruyabilen ve onarabilen çinko mineralinin olması ise dikkat çekti. - Asma yaprağının sapı; Diş eti problemlerini hem de ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.
Dünyanın en iyi asma yaprağı Tokat'ın ovalarında. yetişir..
Erbaa yöresinin üzüm yaprağı Türk mutfak kültüründe geniş bir yer kaplar. Tokat yaprağı diye de meşhurdur. Yaprağının ince oluşu ve tencerede kolayca pişmesi ve lezzetidir onu meşhur eden.
Bu konuda en ünlü yaprak ise Tokat Yaprağı ve Manisa yaprağıdır. İkisinin arasındaki fark ise yaprağın türüdür. Buna göre Tokat Yaprağı renkli üzüm yaprağından toplandığı için tüylü olur. Ancak Manisa yaprağında bu durum böyle değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri