Sicile kayıtlı gros tonaj (İngilizce karşılığıolan "gross register tonnage"ın kısaltması olan GRT şeklinde de kullanılır), bir geminin toplam iç kapasitesini ifade etmek için kullanılan gros tonilato ya da gayri safi ton (register ton) miktarı GRT olarak belirtilir.
i. (İtal.) Bir geminin mürettebâtın yaşayacağı, sevk ve idâre için kullanacağı vb. hacimleri hâriç yük konabilecek boşluklarının toplam hacmi [2,83 m3 bir gros ton olarak kabul edilir; ağırlık birimi cinsinden 2240 libre veya 1024 kilograma eşittir].
Gros Tonaj Nedir? (Gross Tonnage)
Bir geminin tüm kapalı yerlerinin hacminin, bazı istisnalar hariç olmak üzere kadem küp olarak toplamının 1OO'e bölünmesiyle elde edilen hacim ölçüsüdür.
Gemi, deniz ve iç su aracının kaydedildiği, ana ve yardımcı kütüklerden oluşan elektronik kayıt sistemini ve bağlama kütüğü dosyasını içeren Bağlama...
İlgili 21 soru bulundu
YAT KAPTANI EĞİTİMİ - 149 GRT
18 YAŞ VE LİSE MEZUNİYETİ ŞARTI ARANMAKTADIR. EĞİTİM ÖNCESİNDE TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANEDEN SAĞLIK KURULU RAPORU ALINMALIDIR. EĞİTİM, 20 GÜN TEORİK, 5 GÜN UYGULAMALI OLACAK ŞEKİLDE TOPLAM 25 GÜNDÜR. EĞİTİM SÜRESİNCE 2 GÜN DENİZDE TEKNE ÜZERİNDE UYGULAMA EĞİTİMİ YAPILIR.
Detveyt ton (İngilizce: deadweight long tons veya metric tons) Birim; (dwt): Bir ağırlık ölçü birimidir. Ölü ağırlık anlamına gelen İngilizce kelimeden gelir. Uluslararası deniz ticaretinde kullanılan bir ölçü birimidir. Türkçede detveyt olarak kullanılır.
DWT (Deadweight Tonnage): Geminin taşıyabileceği yükü gösterir. Bu yükün içinde şunlar vardır: Taşınan kargonun ağırlığı, yakıtın ağırlığı, temiz su ağırlığı, balast suyu ağırlığı, erzak ağırlığı, mürettebatın ve eşyalarının ağırlığı.
Daha basit ve anlaşılır bir şekilde açıklayacak olursak detweyt kavramı bir gemiye herhangi bir yük yüklenmeden önce var olan kendi envanterlerinin ve gemideki personelin ağırlığını ifade eder. Böylece bu ağırlık tespit edilerek geminin daha fazla ne kadar yük alacağı hesaplanır.
Net Tonilato: Geminin, bu Sözleşme hükümlerine göre hesaplanmış bulunan faydalı kapasitenin ölçüsünü gösterir. Güverte Boyu: Geminin en üst devamlı güvertesinin baş bodoslamayı ve kıç bodoslamayı kestiği noktalar arasında çekilen düz hat üzerinde ölçülen mesafedir. gösterir. bordasında ölçülen mesafedir.
Su Çekimi – Draught (T) : Geminin temel hattı ile yüzdüğü su hattı arasındaki düşey uzaklıktır.
Konteyner gemisi, uluslararası standartlardaki konteyner adı verilen kutuları taşımak için tasarlanmış, yük gemisidir. Uluslararası ticari yük taşımacılığında diğer taşımacılık araçlarına kıyasla maliyetleri düşürdüğü için çoğunlukla tercih edilir.
Ultra Büyük Ham Taşıyıcı (ULCC) ve Çok Büyük Ham Taşıyıcı (VLCC) gemilerinden kısmen daha küçük olan tanker 70,000 ila 100,000 metrik ton arası değişen yük taşıma kapasitesine sahiptir. Aframax gemilerinin ortalama yük taşıma kapasitesi yaklaşık 750,000 varildir.
Dünyanın taşıma kapasitesine (DWT) göre en büyük filolarına bakıldığında Yunanistan'ın yüzde 20'lik payla birinci sırada olduğu görülüyor. 365,4 milyon DWT'lik 4 bin 727 gemiye sahip olan Yunanistan'ı, 241,5 milyon DWT'lık 4 bin 131 gemiye sahip olan Japonya izliyor.
Birçok büyük gemiye genellikle tekne denir. Denizaltı'lar buna en iyi örnektir. Geleneksel olarak tekne denilen diğer büyük gemi türleri ise büyük göl yük gemileri, nehir tekneleri ve feribotlardır.
Libre, kilogramın yüzde kırk beşine denk gelen bir kütle birimidir. Yani bir kütle 100 libre olarak veya 45 kg olarak ifade edilebilir.
Türk ticaret filosunun adet olarak büyük kısmını oluşturan 1000 - 10.000 dwt arası kuru yük gemileri, denizcilik sektöründe koster olarak adlandırılıyor.
Ton (sembolü: t), metrik birim sisteminde 1.000 kilograma eşit kütle birimi. Metrik ton olarak da bilinir. Aynı kütlenin SI birimi olarak karşılığı megagramdır (sembolü: Mg).
Aframax: İngilizce'deki Average Freight Rate Assessment teriminden türetilmiştir. 80-120 bin DWT arasındaki gemiler bu sınıfa girmektedir. Suezmax: Süveyş Kanalından geçebilecek en büyük gemi sınıfıdır. 120-200 bin DWT arasındaki gemiler bu sınıfa girmektedir.
Yat Kaptanlığı 499 GT yeterlik belgesi, 500 GT'den daha küçük ticari yatların sevk ve idaresi için kaptanlık yetkisi verir. Bu belgeye sahip kişiler ticari ve özel yatlarda kaptanlık yapabilirler.
eleman.net verilerine göre, Gemi Kaptanı 2023 yılında ortalama 65.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Kaptanı , Ocak 2023 yılında ortalama 55.440 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 34.408 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Vardiya Zabiti, 3000 GT dan daha küçük tonajlı gemilerde seyir ve liman vardiyası tutan, yükleme ve boşaltma işlemlerinin denetimi, kontrolü ve gemi güvenliği görevlerini gemi kaptanına karşı sorumlu olarak icra eden kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri