Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
İlk birkaç ay, bebeklerin beslenme süresi giderek kısalır. Ayrıca emzirmeler arasındaki süre de uzar. 3-4 aylık bir bebeğin dolu bir memeyi boşaltması ve ihtiyacı olan besini alması yaklaşık 5-10 dakika sürebilir. İki taraf için toplamda 10-15 dakika yeterli olur.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
İlgili 25 soru bulundu
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Anne, sütü gelmese de bebeğini emzirmeye mutlaka devam etmeli. Sebepsiz yere de annenin sütü gecikebiliyor. Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Emzirdikten sonra bebeğiniz rahatlıyor ve kolayca uykuya dalabiliyor ise, tekrar emzirme zamanı geldiğinde kendiliğinden uyanıyor ise, Günde ortalama 6-8 kez bezini nerdeyse renksiz idrar ile ıslatıyor ve 3-4 kez soluk sarı kaka yapıyorsa, Büyüme izleminde yeterli kilo alıyorsa sütünüz kesinlikle yetiyor demektir.
Memedeki kan damarlarının, süt oluşturan hücrelere ve dokulara yeterli miktarda kan temin etmeleri gerekir. Çünkü 1 lt sütün oluşumu için ortalama 350-500 lt kan gerekir. Süt salgılama hücreleri olan alveoller süt oluşturan dokuların yapı elemanlarıdır. Alveollerin bulunduğu kısma lumen de denilir.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Çalışan annelerin işe gitmeden önce emzirmeleri ve işyerlerinde 3 saatte bir sağmaları önerilir. Anne ve bebeğin ayrı kaldığı durumlarda (bebeğin ya da annenin hastanede yatması vb.) süt günde en az 6-7 kez 15 er dakika sağılmalıdır.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
Olgun anne sütü, karbonhidrat ve mineral solüsyonundaki protein bileşimidir. Emziren bir anne günde yaklaşık 600 ml süt üretir.
Tam tersi sütün kalitesinin artması için sebze ve meyvelerden zengin, dengeli bir şekilde beslenmek gerekiyor. Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler.
Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
Mastit olan hasta öncelikle ağrı yakınması ile doktora başvurur. Ağrıya eşlik eden diğer bulgular ise kızarıklık, lokal ısı artışı, şişlik, meme dokusunda apseleşme, bazen akıntılar, genel vücutta ateş yüksekliği, kırgınlık ve kol ağrısı olmaktadır.
Kuzukulağı, patates, bezelye gibi nişasta içeren besinlerle beraber nişasta unu da anne sütünün azalmasında etkilidir. Emziren annelerin uzak durması gereken besinlerden biri de pul biber, isot, karabiber gibi acı baharatlardır. Anne sütünün tadını değiştirdiği gibi üretimini de olumsuz etkilerler.
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
Özellikle ikiz anneleri için her bebeği bir memeden emzirmek daha kolay gelebilir ancak her bebeğin her iki memeden de emmesi en idealidir. Ayrıca bebeklerin göz kaslarının gelişimi için iki memeden de emzirmek gerekir.
Anne sütü buzdolabında 24 saat, oda ısısında sekiz saat saklanabilir. İnek sütü ise oda ısısında iki saatte bozulur. Bu sağılan anne sütünün de biberonla değil, kaşık ile verilmesi gerekmektedir. Kaşığın temizlenmesi kolaydır ve meme başı şaşkınlığı yaratmaz.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Memede süt birikmesi, şişme ve kızarıklık; Her iki memenin iyi boşalmaması sonucunda süt kanallarında kalan sütler nedeniyle annenin memesinde şişme görülebilir. Anne bebeğini emzirdiğinde meme içlerindeki sütler boşalır ve meme yumuşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri