Ürünlerin Global Ticari Öğe Numarası (GTIN) benzersizdir ve uluslararası düzeyde ürünün tanımlayıcısı olarak kabul görür. GTIN mevcut olduğunda, ürününüzün ambalajında veya kitap kapağında bulunan barkodun yanında yer alır.
GTIN, bir ürün için dünya çapında benzersiz bir kimlik numarasıdır ve ürünlerinizi herhangi bir paketleme düzeyinde tanımlamak için kullanılır. Ürünlerinizi benzersiz tanımlayarak ticari ortaklarınız ile ürün verinizi kolayca paylaşabilmeniz için aranızda ortak bir dil oluşturur.
Yeni ürün detay sayfaları oluşturmak için UPC, ISBN veya EAN gibi bir standart ürün numarası kullanmak, Amazon müşterilerine yüksek kaliteli bir alışveriş deneyimi sunmanın ilk adımıdır. Bu ürün numarası GTIN olarak da bilinir. GTIN kullanmak, ürün detay sayfalarına daha fazla bilgi eklemenizi de kolaylaştırır.
UPC-A veya EAN-13 barkodunu temel alır, bu nedenle kartondaki ITF-14, kutunun içindeki üründeki EAN-13'e karşılık gelir. ISBN – Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) benzersiz bir ticari kitap tanımlayıcı barkodudur. Her ISBN kodu bir kitabı benzersiz şekilde tanımlar. ISBN, 10 veya 13 hanelidir.
GS1 Türkiye tarafından firmanıza özel tahsis edilen “firma öneki”, ürününüz için belirlediğiniz “ürün numarası” ve sistem tarafından hesaplanan “kontrol basamağı”nın birleşimiyle her yeni ürün çeşidi için tekil olarak yeni bir GTIN oluşturulur.
İlgili 16 soru bulundu
Satıcılar ya da markalar, bazı durumlarda Amazon barkod muafiyeti talep edebilir. Örneğin; GTIN'i olmayan ürünler, satıcı marka tarafından üretilen ancak barkodu olmayan ürünler, GTIN'i olmayan ürün parçaları ya da birden fazla ürün içerek paketler satılacaksa GTIN muafiyeti başvurusu yapmak gerekir.
Barkod Numarası almak için GS1 Türkiye Sistem üyelik başvurusu yapmanız gerekmektedir. GS1 Türkiye, firmanıza özel bir Firma Önek Numarası (GCP) tahsis edecektir. Firma Önek Numarası barkodunuzun temelini oluşturacak, dünya çapında benzersiz ve sadece sizin firmanızı tanımlayan bir kod olacaktır.
Ürün numaraları, GTIN veya Global Ticaret Ürün Numarası olarak adlandırılan benzersiz tanımlayıcılar sisteminin bir parçasıdır. Amazon kataloğunda sayfa oluşturmak için kullanılan en yaygın GTIN'lerden biri Avrupa Ürün Numaraları (EAN)'dır.
EAN (Avrupa'da/GTIN-13): 13 haneli sayı JAN (Japonya'da/GTIN-13): 8 veya 13 haneli sayı ISBN (kitaplar için): 13 haneli sayı (ISBN-10 değerlerini ISBN-13'e dönüştürün) Her ikisi de mevcutsa yalnızca 13 haneli sayıyı kullanın. ITF-14 (çoklu ambalajlar için/GTIN-14): 14 haneli sayı
Yapılacak yayınlar için ISBN ve ISSN alınması bir zorunluluk olduğundan, ISBN ve ISSN alabilmek için, bilgi ve formların Ayşe Nur DÖLEK'e ([email protected], 0274 443 1184) iletilmesi gerekmektedir.
GS1 ABD tarafından yapılan sistem değişikliği nedeniyle UPC (Universal Product Number) olarak adlandırılan numaraların artık direkt GS1 ABD'ye başvuru yapılarak alınması gerekmektedir. GS1 Türkiye üzerinden yapılan UPC başvuruları 30 Temmuz 2020 tarihinden itibaren kabul edilmemektedir.
e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
GLN Numarası, her eczaneye özel, 13 karakter uzunluğundaki uluslararası yer numarasıdır. İl Sağlık Müdürlükleri'ne yapılan başvurunun ardından, eczacının belirttiği mail adresine “kullanıcı tanımlama mesajı” gelecektir. Bu mesaj ile bildirilen GLN Numarası kaydedilmelidir.
Barkod sorgulaması sayesinde ürünlerin hangi firmaya ve hangi ülkeye ait olduğuna dair bilgilere kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Barkod sorgulama işlemi farklı şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Firma adı ile oldukça kolay bir şekilde barkod sorgulamasının yapılması mümkün olabilmektedir.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
Ürünlerin Global Ticari Öğe Numarası (GTIN) benzersizdir ve uluslararası düzeyde ürünün tanımlayıcısı olarak kabul görür. GTIN mevcut olduğunda, ürününüzün ambalajında veya kitap kapağında bulunan barkodun yanında yer alır.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Barkodlar tek boyutlu (1D) ve 2 boyutlu (2D) olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanları EAN, EAN8, EAN13, UPC, Code 39, Code 93 ve Code 128'dir. Bunların yanısıra Codabar ve PDF 417 barkodları da uygulamada kullanılmaktadır.
Örnek olarak bir ürünün barkodunun hem perakende satış noktalarında hem de genel dağıtımda okunması öngörülüyorsa, perakende noktalarındaki mevzuatla uyumlu olması için EAN ya da UPC barkod alfabelerinden birisinin kullanılması zorunludur.
Demirbaş ya da taşıma birimleri için barkod teknolojisinden faydalanılır. Aynı şekilde doğalgaz, su, elektrik gibi aboneliklerin takip edilebilmesi için barkod sistemlerinden yararlanılmaktadır. Barkodların kullanıldığı diğer alanlar ise şunlardır: Hastane, klinik, eczane, laboratuvar, poliklinik gibi sağlık alanları
Ticari işletmeler tarafından kullanılır. Barkod üzerinde yer alan ilk 3 rakam ülke kodunu, yanındaki 4 rakam ürünün üreticisinin şirket kodunu, sonraki 5 rakam ürüne ait bilgileri ve son rakamlar ise kontrol kodu olarak oluşturulmuştur.
Barkod tescilinin güncel ücretleri şu şekildedir; Cirosu 100 milyon ve üzeri (A grubu): 10 basamaklı (1-100 ürün) 6000 TL, 9 basamaklı (1-1000 ürün) 6600 TL, 8 basamaklı (1-10000 ürün) 7200 TL ve 7 basamaklı (1-100000 ürün) 7900 TL.
E DEVLET ŞİFRESİ SORGULAMA
barkod numarası sayesinde belgenin doğruluğunu kontrol etmeniz mümkündür. Vatandaşların sahte belge hazırlamaması amacıyla konulan barkod numarası üzerinden belgenin doğruluğunu kontrol edebilir ve belgenin sahte mi yoksa gerçek mi olduğunu anlayabilirsiniz.
Başvuru yapıldıktan sonra yaklaşık 10 gün içerisinde barkod tescil belgeniz size ulaştırılacaktır. Tescil belgesi geldikten sonra da, ürünlerin verilen barkod numarası ışığında TOBB tarafından yetkili kılınan kuruluşlar vasıtasıyla numaralandırma ve istenirse master film/barkod etiketi basımı işlemleri yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri