GTİP Kodu : 73 - Demir veya Çelikten Eşya.
TRADEATLAS | 72 - Demir ve Çelik.
İ. P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli'nde 12'li koda verilen isimdir.
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltması olarak kullanılan GTIP, Gümrük Tarife Cetveli üzerinde yer alan 12 haneli kodun kısaltmasıdır. Uluslararası olarak aynı kriterlere dayanarak hazırlanan bu kodlar sayesinde taşınan mal Armonize Sisteme kayıt edilmekte ve malın tanımı yapılmaktadır.
Türkiye'de 12 haneden oluşan GTİP kodunun ilk 6 hanesi armonize sistem tarafından belirlenir ve ülkeler tarafında değiştirilemez. Örneğin 040510 GTİP Kodu her ülke için aynıdır ve tereyağını ifade eder.
İlgili 19 soru bulundu
Gümrük İdaresi'nin yaklaşımına göre, GTİP'in yanlış beyan edilmesi halinde idari para cezası düzenlenmesi gerektiği konusunda kanunda açık hüküm var. Ancak yargının kanun yorumu bir hayli farklı. Böyle olunca da İdare tarafından tesis edilen ancak yargı tarafından iptal edilen bir para cezası oluyor.
Tarife cetvelinde, 12 haneli kod olan GTİP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu), ülkemizde ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı, ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan koddur.
Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'dur (GTİP).
5300 farklı ürün grubu içinden daha detaylı bilgi almak istediğiniz ürünün adını ya da biliyorsanız GTIP kodunu arama kutusuna girerek girerek arama yapabilirsiniz.
İhracat Faturalarında Zorunlu mu? Dünya Gümrük Sistemi tarafından evrensel olarak verilen HS code bir diğer adı GTİP numarasının ihracat sisteminde ve faturalarda bulunması zorunludur.
https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara linkinden Gümrük Vergisi ve Tarife (GTİP) Arama işlemini yapabilirsiniz. SINIFLAMALAR (NOMANKLATÜR) VERİ TABANI (TÜİK) : https://biruni.tuik.gov.tr/DIESS/GenelAramaSayfasiGetirAction.do? linklerinden de GTİP arayabilirsiniz.
GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu), bir malın ithalatında veya ihracatında kullanılan bir kodlama sistemidir. GTIP kodu, bir malın özelliklerine göre belirli bir sayısal kodun atanmasını sağlar ve bu sayede malın gümrük vergisi, vergi muafiyeti, ithalat kotası gibi hususlar hakkında bilgi verir.
Gümrük Tarife Cetveli Neye Göre Belirlenir? Gümrük Tarife Cetveli, sınıflandırmaya konu olan eşyaların özelliklerine göre belirlenir. 12 haneli kodların her iki rakamı farklı bir özelliği tanımlamak üzere seçilir. En genel özellikler, fasıl numarası olarak bilinen ilk iki hane ile gösterilir.
A- Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Tespiti
(II) sayılı Listede 87.03 G.T. İ. P. numarasındaki taşıtlar binek otomobili olarak sınıflandırılmış olup, motor silindir hacimlerine göre iktisap bedelinin %6,7 ila %84 oranında vergiye tabi tutulmuştur.
GTİP Kodu : 732690 - Demir Veya Çelikten Diğer Eşya.
87.03 GTİP numarada yer alan hem yük hem yolcu taşımaya mahsus çok amaçlı araçların ÖTV oranları.
MADDE 11 – (1) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünde görevli bir başmüdür yardımcısı başkanlığında en az iki muayene memurunun katılımıyla oluşacak heyet tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme neticesinde bilgi talebi konusu eşyanın sınıflandırıldığı GTİP tespit edilir ve tutanağa bağlanır.
DTÖ üyesi ülkelerin DTÖ'ye konsolide taviz listesinde yer verdikleri tarife oranları “bağlı oranlar (bound rates)” olarak adlandırılmakta; söz konusu vergi oranları ithalatta uygulanabilecek azami vergi düzeyini temsil etmektedir.
Navlun, sigorta, komisyon gibi hizmetler için GTİP koduna gerek yoktur.
Gümrük tarifesi ifadesinde iki temel kavram vardır. Bunlar gümrük ve tarifedir. Gümrük, belli bir malın gümrük sınırını geçişinde ödenen vergi ve harçlardır. Tarife ise, uluslararası ticarete konu olan bütün mallara uygulanan vergileri belirleyen listeleri de kapsayan geniş kapsamlı bir tanımdır.
Bu numarayı fatura da gösterebilmek adına öncelikle Ürün Yönetimi – Stok Yönetimi -Detay Bilgileri kısmından “GTIP No” alanına giriş yapmalısınız. Bu işlemi yaptıktan sonra faturaya gelerek kolon ayarlarından gtip noyu kolona eklemeniz gerekmektedir.
Tarife numarası 12 rakamdan oluşmaktadır. İlk 6 rakam tüm dünyada aynıdır ve değiştirilemez. İlk 8 rakam ise AB'de aynıdır. GTİP numarası 12 haneli olan tek ülke Türkiye'dir.
Armonize Sistemin temelini 6 basamaklı bir kodlama sistemi oluşturur. Bu 6 basamaklı kodun ilk iki basamağı eşyanın hangi fasılda olduğunu belirtir. İkinci iki basamak ise eşyanın o fasıldaki hangi grupta yer aldığını işaret eder. İlk dört basamak Armonize Sistemde“eşyanın tarife pozisyonu” olarak adlandırılır.
TUİK'in web sitesinden hs code bilgilerine kolayca ulaşabilirsiniz. Türkçe dile olduğunda ötürü bu siteyi tercih etmeniz önerilmektedir. İnternette İngilizce olarak da pek çok kaynak bulunmaktadır. Ürününün ne olduğunu "tanımlarda ara" bölümüne Türkçe yazarak, sınıflamalar sekmesinde güncel olan gtipi'i seçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri