Tüm dünyada guatrın en yaygın sebebi iyot eksikliğidir. Tiroit hormonu yapımında iyot çok etkilidir dolayısıyla iyot yokluğunda yeteri kadar tiroit hormonu yapılamaz ve beyin tiroit bezini sürekli hormon yapması için uyarır.
Sebze ve meyve ile aracılığıyla yeteri kadar A, C ve E vitamini ve antioksidan vitaminleri alınırsa hem tiroit kanserine yakalanma riski düşüyor hem de guatr tedavisi için faydalı bir adım atılıyor.
Boynun ön alt kısmında, nefes borusunun etrafında bulunan tiroit bezinin büyümesine ve şişmesine “guatr” denilir. Özellikle iyot eksikliği olan kişilerde yaygın görülür ve Türkiye'de de görülme sıklığı fazladır.
Ayrıca guatr hastalarının kükürtlü gıdalardan uzak durması gereklidir. Brokoli, lahana, karnabahar ve soya gibi besinler yasaklı listede olacaktır.
Tiroit bezlerinin iyot mineraline ihtiyacı vardır ve iyot eksikliği durumunda tiroit bezleri anormal bir şekilde büyür ve guatr ortaya çıkar.
İlgili 38 soru bulundu
Guatr tedavisinde ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemlerinden bir veya bir kaçı uygulanabilir. Hastada hormon eksikliği saptanmışsa hormon ilaçları kullanılır. Tam tersine hormon fazlalığı varsa tiroit hormonunu baskılayacak ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi uygulanır.
Tiroid bezlerinin değişik şekilde büyümesine guatr denir. Nodül ise tiroid bezinin içinde tiroid dokusundan farklı olarak bir yumru şeklinde anormal doku büyüklüklerine nodül denmektedir.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer, radyofrekans ve mikrodalga gibi yakma (termal ablasyon) yöntemleri tercih edilmektedir. Her üç yöntemde de, ultrasonla görerek nodül içine özel iğnelerle girilir ve doku ısıtılarak tahrip edilir. Tahrip olan nodül canlılığını kaybeder ve gittikçe küçülür.
Yoğurt otu, tiroid ve guatr gibi sağlık problemlerine karşı bitkisel çözüm olarak kullanılır. Çoban süzgeci olarak da bilinen bu bitki tiroid bezinin düzgün çalışmasında etkili rol oynar. İyot kaynağı olarak görülen yoğurt otu, iyot eksikliğine bağlı olarak gelişen tiroid hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
Guatr (Tiroid bezinin büyümesi)
Guatr hastalığına sahip kişiler; ıspanak, badem, incir, kuru fasulye gibi kalsiyum yönünden zengin besinler tüketmelidir.
Hashimoto hastalığı
Hashimoto nedeniyle oluşan guatr genellikle kendiliğinden iyileşir. Bazı Hashimoto hastalığı olanlarda tiroid hormonu ile tedavisi gerekebilir.
Guatr, en sık iyot eksikliğine bağlı olarak gelişir. Ayrıca tiroiditlere, kansere, infiltratif hastalıklara, ve lityum, kara lahana, fazla iyot vs. gibi guatrojenlere bağlı olarak da gelişebilir. Nodüllü guatrda kanserleşme riski yüzde 3-5 arasındadır.
- Guatr hastalarında bağırsak problemi yaşanabileceğinden dolayı lifli besinler (tam tahıllı ürünler) tüketilmelidir. - Çinko eksikliğinde de tiroit metabolizma bozulur. Çinkodan zengin peynir, yumurta, süt ürünleri, balık, ceviz, badem gibi besinler tüketilmelidir.
Tiroid fonksiyonlarını düzenlemek ve tiroid bezini desteklemek için selenyum, çinko, D vitamini, magnezyum, iyot, B12 vitamini, folat ve Omega-3 destekleri kullanılmaktadır. Tüm takviyelerde olduğu gibi, bunların da doktor gözetiminde kullanılması gerektiğini hatırlatmamız gerekiyor.
D vitamini eksikliği olan kişilerde tiroidit, romatoid artrit, multipl skleroz, Tip 1 diyabet gibi otoimmun hastalık riski daha fazladır. Yapılan çalışmalar, Hashimoto tiroiditinin D vitamini eksikliğinde daha fazla görüldüğünü göstermektedir ancak bazı çalışmalarda da ilişki olmadığı vurgulanmaktadır.
Özellikle kuru fasülye, ıspanak, pırasa, badem, fındık, incir vs. gibi besinleri tüketmeleri önerilir. Ayrıca günde 2 litre su içmeleri tavsiye edilmektedir. Aşırı tiroid hormonu üretilmesi iyot gerektirir. Ne kadar fazla iyot alınırsa hastalarda hormon üretiminin kontrolsüz hali de o oranda artabilir.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Tiroit değerlerini düzenler. Eğer düşük ve yüksek tiroid probleminiz varsa rahatlıkla ceviz suyu tüketebilirsiniz.
Hipertiroidizm (zehirli guatr) tiroid bezinin fazla çalışarak tiroid hormonlarını fazla üretmesidir. Bunun sonucunda kanda tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3) adı verilen hormonların düzeyi yükselir ve buna bağlı olarak da TSH (tiroid uyarıcı hormon) seviyesi normalin altına iner.
Guatr varsa sadece soya fasulyesi ve soyalı ürünlerin fazla tüketilmesi önerilmemektedir. Ülkemizde çoğu bölgede toprağımız ve suyumuzda iyotun az oluşu guatrın ana nedenidir. Bunun da en önemli sebebi, toprak erozyonudur. Erozyon ile mücadele edilmeli, ağaç dikimi artırılmalıdır.
TSH yüksekliği, unutkanlığa, halsizliğe, depresyona sebep olarak cilt kuruluğu, kolay üşümeye gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Bunların yanında kilo alma ve verememe, göz çevresinde şişlik, kısırlık ve adet düzensizliği yaratabilir.
Tiroid bezinin fazla hormon salgısı ortadan kalkar. Hasta, ameliyat olmadan ya da radyoaktif iyot almadan hastalıktan kurtulmuş olur" diye konuştu.
Hastanın tiroid hormon yetersizliği kısa sürede tedavi edilmezse yükselen kolesterol kalp ve beyin damarlarını tıkayabilir, kalp krizi ve inme olasılığı artar.
Düşük tiroid hormonu seviyeleri serbest testesteron ve steroid bağlayıcı hormon seviyelerini düşürebilmekte bu da erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme güçlüğü, erken ya da geç boşalma, kadınlarda ise yine cinsel isteksizlik, orgazm güçlükleri, adet düzensizlikleri ve yumurtlama sorunlarına sebep olabilmektedir.
Halk arasında zehirli guatr olarak bilinen graves hastalığı, tiroit bezlerinden aşırı hormon salgılanmasıyla ortaya çıkan otoimmüm bir hastalıktır. Bir hipertiroidi çeşidi olan graves, vücudun genel düzeninin bozulmasına yol açtığından bedenin işleyişinde genel çaplı bozukluklara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri