İldeki mağaraların büyük bir çoğunluğu da bu kireçtaşı formasyonları içinde gelişmiştir. Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir.
Bunlardan 1500 adedi MTA ile mağaracılıkla ilgili diğer dernek, kulüp, topluluk ve kuruluşlarca incelenmiştir. Türkiye'nin en uzun mağarası, 15 km'den fazla olan Isparta'daki Pınargözü Mağarası; en derin mağarası ise –1429 ile Mersin'deki Peynirlikönü Mağarasıdır.
Türkiye'de mağaralar açısından düşünülecek olursa, en çok karstik oluşuma Orta ve Batı Toroslarda rastlanmaktadır. Bu kapsamda en çok dikkat çeken iller; Isparta, Antalya, Burdur, Konya, Adana, Mersin, Muğla ve Karaman olarak bilinmektedir.
Biz Zonguldak'ta ne kadar toplam mağaramız olduğunu bilmiyoruz. Benim tahminlerime göre 100-150 civarında mağaramız olması gerekiyor. Devletimizin elinde haritalandırılmış 21 mağara var. Bunların 11'i tescillenmiş.
İlçeye yaklaşık mesafesi 18 km ilçenin güneyinde yer alan Yardibi Köyünde yapılan çalışmalarda Örülü Mağara olarak adlandırılan alanda Orta Çağ'da kullanılan bir mağara tespit edilmiştir. Örülü Mağara olarak adlandırılan mağaranın içi oldukça geniş olup mağara girişi taş duvarlarla örülmüştür.
İlgili 31 soru bulundu
İlçe Merkez Mahallesi Kalpınar mevkiinde 1 tane mezar mağara bulunmaktadır. Mağaraya Çan çan Mağarası denilmektedir. 2 katlı yapılı 1901 tarihinde yapılmış olan tarihi bir ev bulunmaktadır. Bu ev Kültür Bakanlığınca koruma altına alınmıştır.
Ankara İli, Güdül İlçesi, Kirmir Çayı kenarında İnönü mevkiinde bulunan, Bizanslılar döneminden kaldığı tahmin edilen, dağın içini oymak suretiyle yapılan bu mağaralarda, merdivenlerle kat kat yukarılara çıkılmaktadır.
Dünyadaki diğer ülkelere göre 'mağara cenneti ülke' durumunda olan yurdumuzda yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır.
Doğal taş olarak çıkarılan kesmelik, BÜYÜK KESMELİK, İKİ DE KÜÇÜK KESMELİK adı altında üç işletme alanına sahip olmuştur. Ucu bucağı görünmeyen bu mağaralardan çıkarılan taşlar, özel yetiştirilmiş eşek sırtlarına konulmak suretiyle şehre taşınmış ve Kilis'in birçok taş binalarının yapılaşmasında yer almıştır.
İstanbul'un 22 kilometre kuzeybatısında Küçükçekmece Gölü'nün 1.5 kilometre kuzeyinde, Altınşehir mahallesi civarında ve Kayabaşı-Şamlar Köyü yolu üzerinde yer alıyor. Denizden yüksekliği ortalama 15 metre olan mağaralar, 1838'den günümüze dek birçok jeolog ve antropolog tarafından incelendi.
Konya'nın Güneysınır ilçesinde yer alan Güvercinlik (Güneysınır) Mağarası'ndaki perde sarkıtların, dikitlerin ve diğer büyük jeolojik oluşumların yer aldığı büyük salona ulaşmak için 130 metrelik bir dikey iniş yapmak gerekiyor. Bu nedenle bu mağaraya ancak mağaracılık ve dağcılık konusunda uzman kişiler girebiliyor.
Hatta uzmanlarının incelemelerine göre bu mağaranın büyük bir bölümü keşfedilemedi ve bambaşka canlı organizmalarının olduğunu belirtiyorlar. Hang Son Doong, diğer anlamıyla "dağ nehir mağarası", orta Vietnam'da bir bölgede bulunuyor.
Çan'a bağlı Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki İnkaya Mağarası, 2016 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Paleoantropoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan 'Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması' sırasında bulundu.
Çankırı Tuz Madeni, yaklaşık 5 bin yıldır tuz üretildiği bilinen dünyanın en eski ve en büyük tuz madenlerinden biridir. Çankırı'nın doğusunda merkez ilçeye bağlı Balıbağı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Trabzon'un Düzköy ilçesinde, dünyanın en uzun 2'nci mağarası olan, sarkıtları, dikitleri, deresi, şelaleleri ve göletleri ile ilgi çeken Çal Mağarası'na yılın 11 ayı 182 bin 511 turist geliyor. 'Yer altındaki saklı cennet' olarak nitelendirilen mağara, corona virüs salgını tedbirleri kapsamında ziyaret ediliyor.
Bölüm Özeti. 68 yaşındaki Bill Stone liderliğinde seçkin mağaracılardan oluşan ekip, Meksika'nın Oaxaca kentindeki Cheve Mağarasını resmi olarak dünyanın en derin mağarası yapmak için aylarca sürecek bir keşif gezisine çıkıyor.
Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir. Bunlardan yalnızca birkaç tanesi uluslararası öneme sahiptir. Antalya merkez ilçeye bağlı Yağca köyü sınırları içinde bulunan Karain Mağarası, Alanya'da bulunan Damlataş ve Dim mağaraları turizme açık mağaralardır.
Malatya'da yaşadığı mağarada 18 çocuğunu büyüten eski muhtarın hayatı turistlerin ilgisini çekiyor. Bölgenin turizm alanları arasında yer alan Levent Vadisi'ndeki Neolitik Çağlar'dan kalma kalıntıların bulunduğu mağaralarla çevrili Küçükkürne köyü sakinlerinden Şükrü Kurt, farklı yaşam tarzıyla dikkati çekiyor.
Buzluk Mağarası, Elazığ yakınlarındaki Harput antik kentinde bulunan mağaradır. Elazığ merkeze 12 km, Harput'a 6 km uzaklıkta, Harput Platosu üzerindeki Buzluk Tepe'nin kuzey yamacındadır.
Antalya'da turizme açılmayı bekleyen pek çok mağara bulunmaktadır. Yalan Dünya Mağarası, Altınbeşik Mağarası, Kocain Mağarası, Beldibi Mağarası, Sırtlanini Mağarası, Geyikbayırı Mağarası, Konakaltı Mağarası ve Zeytintası Mağarası bunların başında gelmektedir.
Vietnam'daki Son Doong Mağarası dünyanın en büyük mağarası olarak biliniyor. Yaklaşık 9 metre uzunluğundaki bu dev mağaranın içinde balta girmemiş bir orman, bir de nehir var. Yapılan hesaplamalara göre, mağaranın içine 40 katlı bir gökdelen sığdırmak mümkün.
Mağaralar görev ve yapılarına göre düden veya obruk diye tarif edilir.
Özellikle 1970'lerden sonra mağara araştırmaları ve bağlı olarak da ekonomik amaçlarla kullanım artmıştır. Günümüzde çok sayıda mağara başta turizm olmak üzere; depolamacılık, kültür mantarcılığı, mağara tedavisi, askeri amaçlarla sığınak olarak ülke ve yöre ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.
Dünyanın bilinen en eski mağara resmi Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda bulundu. Koyu kırmızı aşı boyasıyla çizilmiş resmin başrol oyuncusu, en az 45 bin 500 yaşındaki bir Visaya yaban domuzu.
İlin arazisini Sakarya ve Kızılırmak nehirleri ile Çubuk Çayı, İncesu ve Ova Çayı sulamaktadır. Adı geçen üç çay birleşerek Ankara Çayı'nı oluşturur. İlin arazisini Sakarya ve Kızılırmak Nehri ile Çubuk, İncesu, Ova, Kirmir ve İnözü Çayı ile çok sayıda dere sulamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri