Guava meyvesi genellikle dikiminden iki yıl sonra etkili gübre ve bakımla beraber meyve vermeye başlar. Ülkemizde ise ilk guava meyvesi ağaçları Silifke'de yetişmiştir.
Meyvesinin rengi yeşildir, boyutu ise ceviz büyüklüğündedir. Gerçek bir guava türü olmamasına karşın onunla akrabadır ve akraba olduğu Guava ailesi içinde soğuğa en dayanıklı türlerden biridir, -16 dereceye soğuğa kadar dayanabilir.
Guava Fidanı geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.
Saksıda yetiştiriciliği oldukça uygundur.
Guava Meyvesi
İlkbahar çiçekleri geç sonbaharda olgunlaşır, sonbahar çiçekleri ise geç ilkbaharda olgunlaşır.
İlgili 27 soru bulundu
1 kg guava meyvesi fiyatı 90-100 TL aralığındadır.
Tadı ananas, greyfurt, muz ve armut gibi meyvelerin karışımını andıran guavanın iç kısmı, çok küçük sert tohumlar içerir ve genellikle pembe veya somon renklidir.
1-Tohumları çimlendirmeden önce bir müddet suda bekletiniz.Suda beklemeye aldığınız tohumları çıkarıp nemli bir bez veya pamuk içerisinde yerleştiriniz.Pamuk veya bezin nemli olmasına dikkat ediniz.Tohum çatlaması oluştuktan sonra çıkan çıkan filize zarar vermeden dikmek istediğiniz yere dikiniz.Periyodik olarak sulama ...
Hindistan ve Pakistan'da, guava meyveleri tuz, karabiber ve isteğe göre kırmızı biber eklenerek yenir. Guava, tart, salata, tatlı ve kokteyllerde de kullanılır.
Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın kuzeyidir.
meyve etinin rengi, beyaz, hafif pembe ve yahut yeşil gibidir. aynı zamanda çok güzel ve keskin kokuludur.
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Meyve ağaçları, geleneksel bahçelerde 3. ya da 4. yıl meyve vermeye başlarken bodur meyve fidanları ise, genellikle 2. yıl sonunda istenen verime ulaşır. Bahçenin 4. yılında ise, ekonomik verime geçer.
Meyve Tadı Passiflora ve Çilek arası bir tattadır. Meyvelerin kokularını muhafaza etmek için toplama isi sabahları erken yapılır. Çilek Guavasını diğer Guava çeşitlerinden ayıran en önemli özellikler bodur olması, saksıda rahatlıkla meyve alınması ve soğuklara dayanıklı olmasıdır.
Günümüzde Sakarya, Yalova ve Bursa'da meraklı üreticiler tarafından yetiştirilen meyve özellikle Adana Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. İklim, toprak ve sıcaklık gibi ekolojik istekleri bakımından zeytin ile benzerlik gösteren feijoa ağacı zeytinin yetiştirildiği tüm bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.
(i.) Amerika'nın sıcak taraflarında yetişen guava ağacı; bu ağacın armut şeklinde yenebilen meyvası.
Guava, birçok temel vitamin ve minerali içerisinde barındırır. B vitaminleri, A ve C vitaminleri, bakır, potasyum, manganez, demir, folat ve lif açısından zengindir. Guavalardaki potasyum kan basıncı seviyelerini de dengelemeye de yardımcı olur. Bir muz ve bir guava hemen hemen aynı miktarda potasyum içerir.
Hamilelik sırasında tüketebileceğiniz meyveleri ise çilek, kiraz, kayısı, limon, muz, armut, kivi, mango, karpuz, portakal, elma, avokado, nar, guava olarak sıralayabiliriz.
Hatta Feijoa olarak bildiğimiz ve ülkemizde yetiştirilmeye başlanan Meyve ağacı da Guava' nın bir çeşididir. Cattley Guavalar çok sıcak hava ve alkali topraklarda problem yaşarlar ve bu tür ortamlarda tadı ekşi olur.
Şeftaliyi yedikten sonra içinden çıkan çekirdekleri çimlendirerek evde kendi meyvelerinizi yetiştirebilirsiniz. Çekirdeği doğrudan toprağa gömmeyi de deneyebilirsiniz ancak sert kabuğu yüzünden çekirdek ihtiyaç duyduğu besin ve suya ulaşamayabilir. Bu yüzden çekirdekleri çimlendirdikten sonra ekmenizi öneririz.
İçeriğindeki bolca C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Vücudu hastalıklardan koruyor. Yüksek kalsiyum miktarı ile kemik gelişimine destek oluyor. Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önlüyor.
Meyvesi çiğ olarak,pişirilerek,kurutularak yendiği gibi salatası, reçeli,turşusu,meyve suyu da yapılabilinir. Antioksidan özelliği yüksek olan çilek guava, A, C vitaminleri ve likopen bakımından da çok zenginmiş.Kalp,şeker ve kilo sorunu olanlar için çok yararlı olan guava cildi de diri tutuyor.
Çoğu kişinin bilmediği fakat içeriğindeki besinlerle tam bir vitamin deposu olan guava meyvesinin anavatanı Batı Amerika ve Hindistandır. C vitamini bakımından turunçgillerden daha zengin olan ve tadı ananas, greyfurt, muz ve armut gibi meyvelerin karışımını anımsatan guava nedir?
Dış yüzeyi yeşil olana elma guava, kırmızı olana ise çilek guavana denir. Dış kabuğu serttir ancak içeriğindeki etli kısım oldukça yumuşaktır. Türüne göre tadı değişir. Acı veya tatlı bir tada sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri