· Damla sulama gübrelemesi için suda eriyen özel gübreler kullanılmalı, kompoze gübreler eritilerek kullanılmamalıdır. Aksi takdirde sulama sisteminde tıkanıklıklar meydana gelebilir. · Örtü altında kışın (ısıtmasız) yapılan yetiştiricilikte yüksek dozda azotlu gübre kullanılmamalıdır.
Gübreleme uygulaması için suda kolay eriyebilen granül yada toz gübrelerden kullanılacak olan gübre, Gübre tankına gerekli miktarda konulur. Gübre tankının kapağı iyice kapatılır, büyük vana biraz kısılır ve gübreleme vanaları açılır. Gübreleme ardından borularda gübreli su kalmayıncaya kadar su vermeye devam edilir.
DAP gübresinin içeriğindeki fosforun %90'ından fazlası suda eriyebildiğinden, gerekli rutubeti bulur bulmaz DAP gübresinin bünyesindeki fosfor ve azot toprağa geçerek bitkiler tarafından kullanılmaya başlar.
Suda kolaylıkla eridiği için, yapraktan ve damla sulama ile uygulamaya uygundur.
15 15 15+Me Azot Fosfor Potasyum Çinko Suda Çözünür Iz Elementli Ağaç Bahçe Bitki Besini Kompoze Taban Npk Gübresi 5 kg. İz elementli NPK gübresidir. Üre azotu içermediğinden soğuk dönemlerde de kullanılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Ürün suda tamamen erir ve tortu bırakmaz.
Suda tamamen erir, beyaz renkli ve yuvarlak tanelidir. Bütün bitkilerde kullanılabilir.
Azotlu gübreler içinde azot miktarı en yüksek olan, granül yapılı, beyaz renkli, suda kolay ve çok eriyen bir gübredir.
Ancak toprak altı uygulama sırasında eğer gübre ekinin köküne veya ekilen tohuma denk gelirse bitkiye zarar verebiliyor. Tohumun çimlenmesi bozuluyor veya tamamen engelleniyor. Fazla üre gübresi uygulaması toprağı asidik hale getirebiliyor ve doğal verimi azaltıyor. Çok fazla kullanımda ekinde yanma görülebiliyor.
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Suda %100 çözünür. NOT: Yapraktan önerilen dozlar 10-15 gün ara ile, damla sulama dozları ise haftalık olarak uygulanır.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
İçerdiği Fosforun %90'ından fazlası suda eriyebildiğinden, toprağa verildikten hemen sonra gerekli rutubeti bulunca içeriğindeki Fosfor ve Azottan bitkiler hemen yararlanabilir.
Gübre yanığı genel olarak fazla miktarda gübre kullanıldığında ve/ya sıcak havalarda uygulama yapıldığında rastlanan bir şeydir. İçerisinde yüksek tuz konsantresi bulunan gübre granülleri çimin üzerinde kaldığında bitkinin suyunu emer ve bitki hücresindeki su kaybından dolayı ölür.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Çözüm: Dökülen maddenin toplanmasıyla hasar azaltılabilir. Hemen ardından bolca sulanarak kimyasal maddenin yıkanması sağlanır. Dökülen madde suda çözünen cinstense normalin 3-5 katı fazla su verilmelidir.
Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN kullanmalı, ikinci gübrelemede % 26 N CAN kullanmalıdırlar. Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre uygulaması yaptıktan sonra bir kaç gün içinde yağmur yağması ve havaların güneşli ve sıcak geçmemesidir.
Sulanan bitkilerde üre toprağa kuru olarak uygulanabilir veya çözünmüş ve sulama suyu vasıtasıyla uygulanabilir. Üre kendi ağırlığıyla suda çözünür, ancak konsantrasyon arttıkça çözülmesi gittikçe zorlaşır. Üre suda eritilirse endotermik olur; çözelti sıcaklığı üre eriyince düşer.
İnkübasyon denemesi sonunda, topraklardaki toplam mineral azot miktarı saptanmış ve daha sonra toprağa uygulanan üre azotunun dönüşümleri oransal olarak hesaplanmıştır. Toprakların amonyum azotu miktarları inkübasyon süresine bağlı olarak 7. güne kadar artmış, 14. ve 28. günlerde ise azalmıştır.
Ekonomik bir azot kaynağı olan Üre gübresi; tüm bitkilerde ve her dönemde kullanılabilmektedir. Üre gübresi sonbaharda ekimle yada ekim öncesi taban gübre olarak uygulanabildiği gibi, ilkbaharda üst gübre olarak da kullanılabilir.
Beyaz renkli iri kristal yapıda olup suda tamamen erir, toz şekere benzediği için çiftçiler tarafından “şeker gübre” olarak da adlandırılır. Yapısında kütlece yaklaşık % 24 Kükürt (S) bulundurur.
Amonyum Sülfat ÜRE gübresine göre suda daha az çözünür. Genellikle beyaz renkli ve ince taneli oluşundan dolayı halk arasında şeker gübre olarak da adlandırılır.
Bitkinin başlangıç ve (vejetatif) gelişme döneminde dengeli besleme için suda eritilerek kullanılır.N,P,K gibi makro bitki besin maddeleri ve B,Cu,Fe,Zn gibi mikro bitki besin maddeleri ihtiyacı için kullanılır. Suda tamamen çözülen katı formda bir gübredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri