Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Bazen ortada bir sebep yokken kişi ağrı hissedebilir, bazen ağrıya fazla ya da az tepki gösterilebilir ya da bazen ağrı yapan fizyolojik durum ortadan kaldırılsa dahi ağrısı hissedilmeye devam edilir. Bu tür ağrılara somatik yani psikolojik ağrı denir.
Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir. Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar.
Buna göre, baş ağrısı - stres ve rahatlayamamaktan, boyun ağrısı - affedememek ve kinden, omuz ağrısı - duygusal yükler ve suçluluktan, sırt ağrısı - duygusal destek ve sevgi eksikliğinden, bel ağrısı - maddi kaygılardan, el ağrısı - iletişim eksikliği ve kendini ifade edememekten, kalça ağrısı ve dirsek ağrısı - ...
İlgili 29 soru bulundu
Ruhsal gerginlikler ağrıya yol açıyor
Bu korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılıyor ve sonucunda bu ağrılar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Günümüzde birçok kişi strese bağlı kas ağrısının termal su tedavisi ile kısa sürede geçtiğini deneyimlemiştir. Siz de bu yöntemi muhakkak denemelisiniz. Kimi zaman termal suyla dolu bir havuzda saatlerce bol bol yüzmek, kimi zaman ise termal suyun kullanıldığı bir hidroterapi seansına katılmak size iyi gelecektir.
Stres, sempatik sinir sistemini uyaran hipotalamusta başlar. Bunu takiben böbreküstü salgı bezleri, epinefrin olarak da bilinen adrenalin ve noradrenalin salgılar. Bunların kana karışmasıyla beraber kalp atışı hızlanır.
Kronik stres, depresyon, anksiyete, demans ve Alzheimer hastalığı gibi çeşitli bozukluklarla yakından ilişkilidir. Strese bağlı sinyalleşme ile tetiklenen beyindeki iltihaplanma, nörolojik ve psikiyatrik bozuklukların önemli bir kaynağıdır.
Bedenimizin her yeri sinirlerle kaplı olduğu için vücudumuzun her yerinde nöropatik ağrı olabilir. Mesela şeker hastalarında en fazla ayaklar ve ellerde ağrılar görülür. Hastanın ayağı yanıyor, uyuşuyor, karıncalanıyor ve hastalık ilerledikçe ağrının ellere de yayıldığını söylüyor.
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Kas ağrıları, mide bulantıları, baş dönmesi ve ağrısı anksiyetenin belirtileri arasında yer alır.
Kronik ağrı bozukluğu ve psikolojik kökenli ağrıların tedavisinde en efektif yöntem psikoterapidir. Psikoterapist-psikiyatrist hastanın ağrısını ciddiye almalı, terapi hedefleri ve süresi açıklanarak tedaviye başlanmalıdır.
Psikosomatik ağrıların tedavisinde kullanılabilecek bir diğer yöntemde yoga ve meditasyon yapmaktır. Yoga ve meditasyon gevşemenize ve duygularınızı daha rahat kabullenmenize yol açacaktır. Psikosomatik ağrılarınız bir türlü geçmiyorsa bir psikoterapiste danışmanızda fayda vardır.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Stres belirtileri; fiziksel (çarpıntı, baş ağrısı, soğuk ya da sıcak çarpması, sindirim rahatsızlığı, nefes darlığı, uykusuzluk, düzensiz uyku, mide krampları, boyunda ağrı) veya duygusal (unutkanlık, konsantrasyonda azalma, kararsızlık, zihin karışıklığı, olumsuz üzerine odaklanma) olabilir.
Akut stres, nabızda ve kan basıncında bir artışla, solumanın sıklaşmasıyla, ayrıca avuç içlerinin terlemesi ve ani üşüme hissiyle sonuçlanabilir. Kronik stres ise depresyona yol açabilir, bağışıklık sistemine zarar verebilir ve uyku problemleri yaratabilir.
Stres hormonlarının en önemlileri kortizol ve adrenalindir. Bu hormonlar böbreğin üzerinde bulunan “adrenal” bezlerden sentezlenir. Bu hormonların sentezlenmesi emrini de beynimizde bulunan küçücük yapılar verir. Çok önemli bir sınava girdiğinizi düşünün…
Alarm Aşaması: Birey bir stres kaynağı ile karşılaştığında, sempatik sinir sisteminin etkin hale gelmesi nedeniyle beden savaş ya da kaç tepkisi" gösterir.
Bilim adamları, ağrı kesicilerin etken maddesi parasetamolün baş ağrılarını dindirdiği gibi zor kararlar alması gerekenlerin kapıldığı endişe ve stresi de azaltabileceğini vurguladı.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Mehmet Akdemir, eklem, diz ve bel ağrılarının temelinde stres olduğunun altını çizdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri