Güç kaynağı, bir sistem ya da düzeneğin gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adı. Cep telefonu ya da el feneri pili, bir pili doldurmak için kullanılan adaptör, bir bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdırlar.
Bilgisayar güç kaynakları masaüstü ve dizüstü bilgisayarların çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu gücü temin eder. Bu tür cihazların sistemleri için kaynak türünün güçlü olması gerekir. PC güç kaynakları, şebekeden aldığı enerjiyi bilgisayar sistemine uygun hale getirir.
Dört güç kaynağı vardır. Bunlar; bulunulan pozisyon, kişisel özellikler, uzmanlık ve bilgiyi elde etme ile bilgiye engel olma konusunda sahip olduğumuz fırsatlardır.
Power supply bilinen adıyla güç kaynağı bilgisayarda yer alan donanımları çalıştırarak gereken enerjinin eşit oranda dağıtılması için kullanılan parça olarak tanımlanır. Power supply olarak bilinen bu parçanın bir diğer adı da PSU yani power supply unit şeklindedir. Güç kaynağı elektrik enerjisini, DC akıma dönüştürür.
Güç kaynağı bir sistem ya da düzeneğin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adıdır. Örneğin; cep telefonu, el feneri pili, pili doldurmak için kullanılan adaptör, bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Güç kaynağı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Elektrik enerjisini depolayan ve akımın kesilmesi sırasında kullanılmasını sağlayan aygıt.
Güç kaynakları, elektrik enerjisini doğru gerilim ve akım değerlerinde sağlayarak elektronik cihazların stabil bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu kaynaklar, ana güç kaynağından gelen alternatif akımı (AC) doğru akıma (DC) dönüştürerek cihazların ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar.
Yapılan güç kaynakları sınıflamasından en çok kullanılanı French ve Raven tarafından yapılan beşli sınıflamadır. Bu taksonomiye göre güç kaynakları; ödül gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü, özdeşim gücü ve yasal güçtür.
Güç kaynağı yalnız başına çalıştırılmaz. Anakart üzerinden çalışma sinyalini alır. Anakarta bağlanan bilgisayarın güç düğmesine basmakla çalışır. Çalışma sinyali anakarta giren bir kablo ile sağlanmaktadır.
İhtiyacınız olan güç değerini hesapladıktan sonra ise, o sayıya en yakın olan güç kaynağını tercih edebilirsiniz. Örneğin, 370 Watt'a ihtiyacınız varsa, 400 Watt'lık bir PSU tercih edebilirsiniz. Fakat, ileride bilgisayarınıza başka parçalar da eklemek isterseniz, 500 Watt da sizin için uygun olabilir.
Güç kaynakları (sources of power) ise kişinin başkalarını etkileyebilmek için hangi kaynaklardan yararlandığını belirtir (Şimşek, 2009; Koçel, 2011). Güç kaynakları, sahip olunan gücün temelinin neye dayandığını ifade etmektedir. Yani kaynaklar, güç temelinin nasıl kontrol edildiğini tanımlamaktadır.
Güç, bir işin ne kadar sürede yapıldığını belirten bir kavramdır. Kısacası enerjinin zamana bölümü şeklinde de ifade edilebilir. Gücün birimi olan watt, Uluslararası Birimler Sisteminde (SI) saniyede bir joule eşit olarak türetilmiş bir birimdir.
Güç kaynakları, elektrik ve otomasyon sistemlerinin çok büyük önem taşıyan bileşenlerinin başında gelmektedir. Bu bakımdan iyi seçilmiş olan bir güç kaynağı her daim stabil olarak çalışmalıdır. Çünkü bu durum sistemin çalışma ömrünü önemli ölçüde etkileyen faktörlerin başında gelmektedir.
Güç kaynağı yerleşik kendi kendini sınama özelliği, masaüstü bilgisayarın arka panelinde güç kablosu konnektörünün yanında bulunur (bazı küçük kasa türlerinde PSU'nun yan tarafındaki BIST'yi görmek için bilgisayar kapağını çıkarmanız gerekebilir).
Güç kaynağının kullanım alanları, genelde güç depolaması gereken yerlerdir. Güç kaynağı; bir sistemin ya da düzeneğin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adıdır. Örneğin; kullandığımız bazı cihazların pillerini doldurmak için kullanılan cihazlar birer güç kaynağıdır.
Güç kaynağının kaç watt olduğu bilgisayarın performansını etkileyeceğinden iyi bir güç kaynağı olması önemlidir. Bilgisayarınızda güç kaynağının yetersiz olması halinde sistem daha düşük bir düzeyde çalışacağından düşük performans alırsınız. Ayrıca, güç kaynağınızın yanma durumu söz konusu olabilir.
Güç kaynağı, bir sistem ya da düzeneğin gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adı. Cep telefonu ya da el feneri pili, bir pili doldurmak için kullanılan adaptör, bir bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdırlar.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi kullanıcılar genelde ilk kaç Watt? sorusunu sorar. Genel olarak konuşursak orta giriş seviyesindeki bir işlemci ve ekran kartı için ortalama 400 Watt'lık güç kaynağı yeterlidir. Ancak orta sistem bilgisayarınızda sık oyun oynamayı tercih ediyorsanız da 600 Watt doğru seçim olacaktır.
Şekildeki vektörlerde bu durum alıcının özelliğine göre belirtilmiştir. Bundan dolayı alternatif akım devresindeki endüktif ve kapasitif özellikli alıcılarda üç ayrı güç ölçme faktörü ortaya çıkarır. Bu güçler görünür güç, aktif güç, reaktif güçtür.
Devletlerin hayatta kalması için önemli bir yer tutan güç kavramının unsurları coğrafya, doğal kaynaklar, endüstriyel kapasite, askeri hazırlık, nüfus, milli karakter, milli maneviyat/manevi değerler ve diplomasinin kalitesi olarak tanımlanmıştır.
Güç, “birim zamanda yapılan iş miktarı” şeklinde açıklanır. Güç, o işin tamamlanması için gerekli olan enerjinin hangi hızda harcandığını ifade eder. Dolayısıyla işin ne kadar hızlı yapıldığını gösterir. Bir cihazı çalıştırmak için birim zamanda ne kadar enerji kullanıldığını “Güç” kavramı ile ölçeriz.
Kilopat. Üzgünüm, çalıştıramazsınız. Kasa olmadan, power tuşu vs. olmadan çalıştırmak mümkün ama güç kaynağı zorunlu.
Bir diğer adı Power Supply Unit olarak bilinmektedir. PSU güç kaynağı sistemi olarak adlandırılır. Bilgisayarlarda kullanılan güç kaynakları +3V, +5V, +12V, -12V ve -5V gerilimlerini aynı anda üretir. Ayrıca ürettiğini parçalara hemen iletir.
DC güç kaynağı, bir cihaza güç sağlamak için doğru akım veren güç kaynağı türüdür. DC güç kaynağının birincil işlevi, yüke güç sağlamak için kaynaktan gelen elektriği doğru gerilim ve akıma dönüştürmektir. Programlanabilir DC güç kaynağı, çıkış gerilimi ve akımının ayarlanabildiği güç kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri