Ayrıca bu belgede borçluya mahkemeden tehiri icra kararı getirmesi için süre verilmektedir. Bu süre 90(doksan) gündür. Doksan gün boyunca mehil vesikasına dayalı olarak takip durdurulur. Diğer bir anlatımla alacaklı bu sürede herhangi bir haciz işlemi yapamaz.
İcranın geri bırakılması kararı, yerel mahkeme tarafından hüküm verilip de bu hüküm icra takibine konu edildikten sonra her aşamada alınabilir.
İcranın Geri Bırakılması Şartları
İlama dayanan dava dosyasının istinaf/temyiz edilmesi gerekmektedir. Bu temyiz/istinafın icranın geri bırakılması talebi ile yapılması gerekir. Eğer ilk derece mahkemesinin verdiği karar tehiri icra talepli olarak istinaf/temyiz edilmediyse icra geri bırakılmaz.
Mehil vesikası, istinaf mahkemesinden tehir-i icra kararı getirilebilmesi adına belirlenen süreyi gösteren belgedir. Bu süre icra dairesinin takdirinde olmakla birlikte genelde icra daireleri bu süreyi 90 gün olarak belirlemektedir.
Borçlunun tehir-i icra kararını icra dosyasına sunmasından sonra dosyanın istinaf veya temyiz yargılaması sonucunda borçlu haklı çıkar ve icra mahkemesinin kararı bozulursa borçlu icranın geri bırakılması talebi için yatırdığı teminatı icra dairesinden geri alabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ayrıca bu belgede borçluya mahkemeden tehiri icra kararı getirmesi için süre verilmektedir. Bu süre 90(doksan) gündür. Doksan gün boyunca mehil vesikasına dayalı olarak takip durdurulur. Diğer bir anlatımla alacaklı bu sürede herhangi bir haciz işlemi yapamaz.
Etiket: tehiri icra kararının süresinde ibraz edilmemesi
Hakkında karar verilmiş bir dava dosyasının temyiz edilmiş olması icrasını kendiliğinden durdurmaz. İcrayı durdurmak isteyen borçlu dosyayı tehir-i icra talepli olarak temyiz edecek ve buna ilişkin prosedürleri yerine getirecektir.
İcranın Geri Bırakılması (Tehir-i İcra) Kararı
Hakkında karar verilmiş bir dava dosyasının temyiz edilmiş olması icrasını kendiliğinden durdurmaz. İcrayı durdurmak isteyen borçlu dosyayı tehir-i icra talepli olarak temyiz edecek ve buna ilişkin prosedürleri yerine getirecektir.
Başvurunun kabulü halinde bu harçlar hazineye irad kaydedilir, reddi halinde ise iade edilir. İcra Mahkemesi tarafından ”İcranın Geri Bırakılması (Tehir-i İcra)”'na karar verilmesi halinde, bu karar İcra Müdürlüğü dosyasına ve mahkemeye bildirilir.
Buna göre, Tehiri İcra Kararları artık İcra Mahkemelerinden talep edildiğine göre, İstinaf ya da Temyiz başvuru dilekçesine mantıken “ Tehiri İcra Taleplidir ” yazılmasına gerek yoktur.
UYAP üzerinden tehir-icra yapmak isteyen avukatlar önce dava aç sekmesine gelmeli, ardından icra hukuk mahkemelerini seçmelidir. Bu seçim yapıldıktan sonra dava türü olarak değişik iş, dosya türü olarak İlamlı Takip İcranın Geri Bırakılması seçeneğini seçmelidir.
Konusu para ile ölçülemeyen icra takiplerinde de başvuru harcı kadar, yerine getirilmesi harcı alınır. İlamlı takibin türüne göre değeri belli olmayan icra takiplerinde 2023 itibari ile icranın yerine getirilmesi harcı da 179,90 TL'dir.
Teminatın tutarı ise dosya borcunun toplam bedeli + üç aylık faiz olarak hesaplanan tutardır. Borçlu teminat için belirlenen rakamı nakit yatırabilir, banka teminat mektubu veya nakde çevrilebilecek gayrimenkul göstererek de yapabilir.
İlamlı icra dosyasının borçlusu mehil vesikası aldıktan sonra takibin istinaf veya temyiz incelemesi sonuna kadar durması için icra mahkemesinden tehiri icra kararı almalıdır. Tehiri icra kararı alabilmek için bir dilekçe ile icra hukuk mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir.
Kesinleşmiş İcra Takibine İtiraz
Bunun önüne geçilebilmesinin yolu ise icra müdürlüklerine başvurularak mümkündür. Borçlu icra dairesine başvurarak kesinleşmiş olan icra takibinin geçici olarak durdurulmasını veya ötelenmesini talep edebilir. Bu durumda çoğunlukla bir teminat bedeli ödenmesi istenir.
Öncelikle tanımından başlamak gerekirse; tehirli icra, ilamlı icra takiplerinde ilk derece mahkemesi kararının borçlu olan kişi tarafından istinaf ya da temyiz edilerek ve üst mahkemeden alınan karar ile icra işlemlerinin üst derece mahkemesindeki dosya sonuçlanana kadar durdurulmasıdır.
İcra ve iflas takip işlemlerinde icra takip masraf ve vekalet ücretlerine bakılacak olursa; avukatlık ücreti ortalama 750-800 TL arası alınmaktadır. İcra takibi dosya açma masrafı 80,70 TL lik ücret alınmakla beraber icra takibine konu olan tutarın ortalama kadar icra takibi masrafı tahsil edilmektedir.
Talebiniz sonrasında icra müdürlüğünden aldığınız mehil vesikası ile birlikte icra hukuk mahkemesinden değişik iş dosyası olacak şekilde tehiri icra kararı talep edilmelidir. (Başvuru esnasında yatırılan harçlar, başvurunun kabulü halinde bu harçlar hazineye irad kaydedilir, reddi halinde ise iade edilir.)
Mehil vesikası, borçluya icrayı geri bırakma kararını getirebilmesi için verilen karar tarihinden itibaren ya da dosya Yargıtay'a gönderilme tarihinden itibaren yaklaşık olarak 30- 60 gün ya da 90 gün verilir.
Kanun yoluna başvurma süresi, gerekçeli kararın taraflara, avukatla temsil ediliyor iseler avukatlarına tebliği ile başlar. Ancak ilamın icrası, kanun yolundan bağımsız bir yoldur. Bu nedenle gerekçeli karar yazılmış ise icra takibine koyulması için tebliğ edilmesini beklemek gerekmez.
Tehiri İcra Talebi, yerel mahkemece aleyhe sonuç alan tarafın istinaf kanun yoluna başvurmadan önce yerel mahkeme kararında belirlenen icrai hükümlerin durdurulması amacıyla istinaf mahkemesinden talep edilen bir tedbirdir.
Her ne kadar şikayet tarihinde borçlu Yargıtay'ın ilgili dairesinden tehiri icraya dair karar getirememiş ise de, tehiri icra kararı alınmış olsa bile bu karar takibi olduğu yerde durdurur, karardan önce uygulanan haciz işlemlerini ortadan kaldırmaz.
Yargıtay'a göre tehir-i icra ( icranın geri bırakılması) kararının bu 7 günlük süre içerisinde istenmesi şart değildir. Bu süre dolduktan sonra da icranın geri bırakılması talep edilebilir.
Kararı kim verir? Tehiri icra talepli istinaf dilekçesi, kanun değişikliği sonrasında sona erdi. Çünkü artık tehiri icra kararlarını istinaf mahkemeleri değil icra hukuk mahkemeleri vermektedir. Bu nedenle istinaf dilekçesinde tehiri icra taleplidir yazılmasına gerek bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri