Bu işlem özellikle 90 yılı öncesi yapılan binalara gereklidir ve eski oldukları için de ortalama olarak 2000 yılında yapılmaya başlanmış binalara göre daha uzun süre alabilir. Kolon güçlendirme işlemi için beş katlı bir binayı örnek vermek gerekirse, ortalama 40 gün süreceğini söyleyebiliriz.
Yeniden yapımla gerçekleştirilen kentsel dönüşüm yaklaşık 18 ay, güçlendirme ile kentsel dönüşüm 6-8 ay kadarsürüyor. Ayrıca güçlendirme yapılması düşünülen binanın maliyeti, yıkıp yapma maliyetinin yaklaşık 1/3'üne denk geliyor.
Bakan Özer toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'deki tüm okulların güvenli eğitim ortamları olması için yapılan güçlendirme çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı.
Bina Güçlendirmede Ev boşaltılır mı ? Güçlendirme yapılacak binada eğer ki sadece zemin ve temele güçlendirme yapılacak ise binada yaşayanlar evi boşaltmalarına gerek yoktur. Fakat Güçlendirme tüm binaya yapılacak ise binanın komple boşaltılması gerekebiliyor.
Bu işlem özellikle 90 yılı öncesi yapılan binalara gereklidir ve eski oldukları için de ortalama olarak 2000 yılında yapılmaya başlanmış binalara göre daha uzun süre alabilir. Kolon güçlendirme işlemi için beş katlı bir binayı örnek vermek gerekirse, ortalama 40 gün süreceğini söyleyebiliriz.
İlgili 15 soru bulundu
Bina ağır hasarlı veya orta hasarlı ise kullanıma uygun değildir, boşaltılmalıdır. Orta hasarda kullanıma devam etmek için güçlendirme yapılmalıdır. Hasarsız ya da Hafif hasarlı olması durumunda gerekli tadilatlar yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.
28) Güçlendirme çalışmaları için Hak Sahipliği sıfatını kazanıldıktan sonra güçlendirme yapılmazsa ne olur ? 1 yıl içerisinde güçlendirme çalışmaları yapılmazsa binalar yıkılmakta ve afetzedelerin hak sahiplikleri sona ermektedir.
Deprem Güçlendirme Derneği(DEGÜDER), bina güçlendirme maliyetinin daire başı ortalama 250.000 TL civarında olduğunu belirtiyor. Güçlendirme maliyetinin yapım maliyetinin %40'ını geçtiği durumlarda yeniden yapım seçeneği tercih edilmelidir.
Güçlendirme hasar almış yapılara uygulanabildiği gibi henüz hasar almamış yapılara da uygulanabilir. Güçlendirmenin öncelikli amacı söz konusu yapının belirlenmiş bir sismik emniyet seviyesine taşınmasıdır. Bu nedenle hazırlanacak olan güçlendirme projeleri güncel deprem yönetmeliği esas alınarak yapılmalıdır.
Binaların eski veya yeni olmasına bakılmaksızın güçlendirme işlemi yapılmaktadır. Yeni ve genç binalar da deprem sonrası büyük hasarlar alabilirler. Depreme dayanıklılık konusunda eksikliği olan binaların mutlaka depreme karşı güçlendirilmesi gerekir. Bu tarz ihtiyaçları olan binalar da güçlendirme hizmeti alabilirler.
Kiriş güçlendirme uygulaması bu ekstra çalışmalara göre şekil almakla beraber aynı zamanda uzman görüşüne göre de belirlenmektedir. Ortalama bir ay gibi bir süre verebiliriz.
Bina güçlendirme işe yarar mı sorusunun cevabı, mühendislik hesapları uygun şekilde yapıldığında ve başarılı bir şekilde uygulandığında, evet işe yarar şeklindedir. Ülkemizde son 20 yıldır güçlendirme uygulamaları hız kazanmakla birlikte ne yazık ki önemi henüz yeterince anlaşılmamıştır.
Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır. Yani yapıldığı dönemin yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilip inşa edilen ve doğru denetlenen her yapı sağlamdır.
Her bina kendi içinde mühendislik kurallarıyla değerlendirilmelidir. Önce binanın performans analizi yapılıp zayıflıkları anlaşılmalıdır. 3- Her bina güçlendirilebilir mi? Malzeme kalitesi çok kötü değilse ve güçlendirme maliyeti belli sınırlar içerisinde ise her bina güçlendirilebilir.
Bina güçlendirme, bir yapının muhtemel bir depremde yıkılması veya çökmesi ile oluşacak can kaybını engellemek amacıyla yapılan, binayı yapısal ilavelerle depreme dayanıklı duruma getirmektir. Bina güçlendirme sistemi Orta Doğu Teknik Üniversitesi mühendisleri tarafından geliştirilmiştir.
Lisanslı firmalar tarafından yapılmakta olan güçlendirme projeleri yapı denetim kontrolünde ve belediye denetiminde gerçekleştirilir. Belediye bu işlemleri yapılması için mal sahibinden statik projesi mimari projesi ve bazı belgeler istemektedir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi kapsamında konutunu güçlendirmek isteyenlere yönelik de destekler hayata geçirildi. Bu çerçevede evini depreme karşı güçlendirmek isteyenler 320 bin TL'ye kadar kredi kullanabilecek.
Hasarsız yapı elemanlarının veya yapı sistemlerinin, veya hasarlı yapı elemanlarının hasarlarının giderilmesi amacı ile yapılan onarımdan sonra, performanslarının iyileştirilmesini sağlamak üzere yapılan müdahalelerdir.
Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
10- Kiracı dayanıklılık testi ve güçlendirme isteyebilir mi? Mevcut yasal düzenlemelerde kiracıların site yönetimlerinden veya kamu kurumlarından doğrudan bina dayanıklılık testi veya binanın depreme karşı güçlendirilmesini talep etme hakları yok.
BİNANIN YENİDEN YAPILMASI KADAR ETKİLİ OLABİLİYOR
Uzmanlara göre bina güçlendirme çalışmaları doğru uygulanırsa en az kentsel dönüşüm çalışmaları kadar geçerli ve etkili. Uzmanlar güçlendirme çalışmalarının insanlar konut içerisinde otururken yapılabileceğini söylüyor.
Paket kapsamında güçlendirme kredisi de kullanabilecek. 320 bin liraya kadar olan kredilerde hak sahiplerince ödenecek faiz oranı %0,99, devlet katkısı oranı da %0,40 olarak belirlenmiştir. Müteahhitler ve yerli üreticiler için %90, KOBİ dışı işletmelere%85 oranında kefalet sağlanacak.
Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Ağır hasar kaydı bulunan araçların trafiğe çıkış izinleri bulunmaz. Bu durumda ancak gerekli tamir ve değişimlerin yapılması sonucunda araçların yeniden trafiğe çıkarılmasına izin verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri