Yine de bu, sıcak bir evde kilitli kaldığında güvenli ve rahat olacağı anlamına gelmez. Kediler, insanlar gibi terleyemezler. Bunun yerine, kedinizin serin yüzeylere yayılarak, daha hızlı nefes alarak ve soğuk su içerek sürekli ısı salması gerekir.
Çöl hayvanları olarak ünlenmiş olmalarına rağmen kediler, sıcaklığı insanlardan daha iyi tolere edemezler. Kediler aşırı sıcağa maruz kaldıklarında sadece ayak tabanlarından terleyerek metabolizmalarını dengelemeye çalışırlar.
Pek çok hayvan gibi kediler de soğuk ortamlara karşı sıcak yerleri tercih ederler. Patili dostunuzun en çok evinizdeki kaloriferlerin etrafında dolaşmasının, kaloriferin yanında uyuklamasının temel nedeni de yüzlerinde bulunan hassas reseptörlerle açıklanabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Kediler sıcak yerde uyumayı çok severler. Bu nedenden ötürü kedinizi yanınıza almak ya da onların üzerini örtmeniz gerekebilir. Kedilerinizi çok sarsmadan dikkatli bir şekilde üzerini örterseniz sıcaklıklarını korumuş, onları rahat ettirmiş olursunuz.
Sadece zorunlu kalındığı taktirde banyo yaptırılması veya yaz aylarında çok sıcak havalar olduğu taktirde, kedi de su altına girmek isterse banyo yaptırılmalıdır. Sfenks kedisi gibi tüysüz olan kediler için de aksine deri sağlığının korunabilmesi için düzenli aralıklarla banyo şarttır.
Kedilerin sırt üstü yatmasının en belirgin nedenleri arasında rahatlığını ve serinliğini sevmeleri yer almaktadır. Sıcak havalarda, sırt üstü yatmak, vücut ısısını düşürmelerine fayda sağlayabilir. Bununla birlikte, karın bölgelerindeki tüylerin havayla temas etmesi, serinlemelerine ve rahatlamalarına destek olur.
Kediler Maksimum Kaç Yıl Yaşar? Kedilerin maksimum yaşam evresi genel olarak 12 ila 20 yıl civarında olabilir, fakat bu zaman dilimi kedinin genetik faktörlere ve sağlık durumlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Gerekli durumlarda kedilere soğuk su verilir. Özellikle sıcak yaz günlerinde güneş çarpmasını önlemek amacıyla su kabına buz ekleyebilirsiniz. Bununla beraber sürekli buzlu veya soğuk su vermeniz de doğru olmayacaktır. Buzlu suyu sıcak yaz aylarında vermeniz yeterli olacaktır.
Baş, çene ve boyun genelde en sevdikleri yerlerdir. Bazı kediler kuyruklarına dokunulmasından hoşlansa da bazıları kuyruklarına dokunulduğunda ürker ve hatta canı yanabilir. Yavaş hareket edin, kedinizin dokunuşunuza verdiği tepkilere çok dikkat edin ve onların tercihlerine saygı duyun.
Kedilerin Kaçındığı Diğer Kokular
"Kediler hangi kokuyu sevmez?" sorusunu sorduğunuz anda yüzlerce yanıt almak mümkün. Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar.
Kedilerde tüy dökümü mevsimsel olarak gerçekleşebilmektedir. İlkbahar ve sonbahar kedilerinizin tüy değiştirme mevsimleridir. İlkbahar aylarında, yazın sıcaklarından korunmak için uzun tüyler dökülür ve seyrekleşir.
Kedilerde sıcak çarpması belirtileri gözlemlendiğinde sıcak ortamdan uzaklaştırılmalı gerekir, sularına buz KOYULMAMALIDIR, tüyleri nemli bezle silinmeli ve zaman kaybetmeden veteriner hekimlere gidilmelidir.
Bilindiği üzere kediler meraklı hayvanlardır. Kapalı kapıları onların ilgisini çeker ve içeride neler olduğunu merak ederler, görmek isterler. Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Her canlı gibi kediler de içgüdüsel olarak uyurken savunmasız olduklarını bilirler. Yavruyken annelerine sokularak tehlikelere karşı güvende olduklarını hissedip uyuyan kediler, büyüdüklerinde eğer bir insanla yaşıyorlarsa bu alışkanlığı devam ettirirler.
Özellikle uyurken kediler güvende hissetmek ve kendilerini sıcak tutmak isterler. Bu nedenle çoğu sahiplerinin yanlarında, kucaklarında ve üstlerinde uyurlar. Kediler için güvende olmak en önemli şeylerden biridir. Bu nedenle uyurken sahiplerine yakın yerlerde olmayı tercih ederler.
Su ile temastan hiç mi hiç hoşlanmayan sevimli dostlarımız için banyo yapmak adeta bir kabustur. Kediler, her ne kadar kendilerini temizlemekte usta olsalar da yılda en az 2 defa yıkanmaları gerekmektedir.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Aslında o kadar çok sever ki, güneş yanığı olacak kadar çok kalabilir. Sıcak bir verandaya yatmışsa özellikle risk altında olacak ve açık renk tüyleri ve pembe bir burnu ya da cildi varsa daha çok yanacaktır. Yaz geldiğinde, kedinizin de tıpkı sizin gibi güneşten korunması gerektiğini unutmamalısınız.
Kediler Neden Gizlenir? Kediler, kendilerini güvende hissetmekten hoşlandıkları için mobilyaların altı ve karton kutular gibi kapalı alanlarda olmaktan hoşlanırlar. Saklanmak, bir kedinin sahip olması gereken normal bir davranıştır.
Kediler günlerinin ortalama 15 saatini uyuyarak geçirirler; bu iyimser bir yaklaşımdır. Uykuda göründükleri süre gözler kapalı dinlenmelerle artabilir. Gelişim dönemlerindeki ihtiyaçları doğrultusunda da "kediler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtları değişebilir.
Buna ek olarak kediler kendilerini heyecanlı ve kaygılı hissettiklerinde kuyruklarında ve bedeninde bulunan tüyleri farklı yönlere doğru dik bir şekilde kabarmaktadır. Eğer minik kedinizin kuyruğunun aşağıya doğru baktığını görüyorsanız bu onun avlanmakta olduğunu anlamanıza da yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri