5.1. GÜDÜLEME. Güdüleme, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarını tatminle sonuçlanacak bir iş ortamı yaratarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Güdüler kişilerin belirli davranışlarının nedenlerini açıklayan ve bir davranışla sonuçlanan itici güçlerdir.
GÜDÜLEME TAKTİĞİ
Öğrencileri sınıf içerisinde motive etmek için yapılan taktiktir. 1. Sınıf içi tutum veya başarılarından dolayı, “aferin” sözcüyü , hediye ve başarı belgesi vererek ödüllendirilir. Bu da öğrencinin derse olan ilgisini artırır. Ancak ödüllendirme alışkanlık haline getirilmemelidir.
Vücut uyarıldıktan sonra, birey ihtiyacını gidermek için bir davranışta bulunur. Karnı acıkan insanın, evde yemek yapmak için hazırlanmaya başlamasını ya da bir lokanta arayışı içerisine girmesini güdüleme sürecinin üçüncü aşaması olan davranışa örnek olarak vermek mümkündür.
Güdülenmeyi açıklayıcı birçok kuram geliştirilmiştir. Bunlardan bir bölümü şöyledir: Dürtü kuramı, özendirici uyarıcı kuramı, optimal uyarılma kuramı, içgüdü kuramı, basımlama kuramı, bilinç dışı güdülenme yaklaşımı, Maslow'un gereksinme derecelemesi yaklaşımı.
b) Güdüleme: Öğrencilere işlenecek konunun kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve öğrencilerin ne işine yarayacağını vurgulamaktır. Öğrencilere, konuyu niçin öğrendikleri açıklanır.
İlgili 23 soru bulundu
Güdüleme, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarını tatminle sonuçlanacak bir iş ortamı yaratarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Güdüler kişilerin belirli davranışlarının nedenlerini açıklayan ve bir davranışla sonuçlanan itici güçlerdir.
Güdü (veya Motivasyon), insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir. Güdü durumları genellikle, hedefe yönelik davranışta bulunma eğilimini yaratan, failin içinde hareket eden güçler olarak anlaşılır.
Güdülenme, öğrenci ve öğretmen eksenli bir kavramdır.öğrencileri güdülemek için, öğretmenin kiĢisel olarak eğitim etkinliklerine istek ve coĢku ile katılması gerekir. Öğretmen eğitime verdiği önemi ve eğitim etkinliklerine gösterdiği özeni, tutum ve davranıĢları ile yansıtmalıdır.
l.GÜdÜlenmiş davranış amaca yönelik ve seçicidir. 2.GÜdülenmiş davranışta organizma mutlaka harekete geçer. 3.GÜdÜlenmiş davranış yorucudur. 4.GÜdÜlenmiş davranış enerji verir; etkin, azimli ve inatçıdır.
İnsan davranışlarını etkileyen güdüleri dört başlık altında incelemek mümkündür. Bunlar; psikolojik güdüler, iç güdüler, sosyal güdüler, fizyolojik güdülerdir.
Güdüleme, öğretme- öğrenme sürecine, öğretmen ve öğrencilerin gönül güçleri ile katılımını tanımlamaktadır. Başarılı bir güdülenme, öğrencinin ilgi, beklenti ve gereksinimlerine dönük bir iletişimin sonucudur. Öğretmen, öğrencilerini yakından tanımalı ve eğitim amaçlarıyla sınıfın beklentilerini uyuşturmalıdır.
Akademik güdülenme kısaca akademik işler için gerekli enerjinin üretilmesi olarak tanımlanmaktadır (Bozanoğlu, 2004). Akademik olarak güdülenmiş öğrenciler, derse ilgi göstermekte, derslere hazır olarak gelmekte, ders çalışmaktan hemen sıkılmamakta ve daha fazla öğrenme çabası göstermektedirler.
Çalışanların örgütsel amaçların gerçekleşmesi için yürütülecek etkinliklerde iç güdüsel anlamda çaba göstermelerini sağlayacak, işine ve iş ortamına karşı olumlu tavırlar içerisinde olmasına yönelik olarak yönlendirilmelerine güdüleme denir.
2. Güdüleme-İstekli Kılma: Öğrencilerin işledikleri konuyu niçin öğrendikleri bir tartışma ortamıyla ortaya konur. Öğretmen bu derste öğrenilecek davranışların ya da becerilerin bir sonraki derste ve hayatta nasıl işe yarayacağını ortaya koyar.
Birincil Güdüler: Bu güdüler öğrenilmemiş ve fizyolojik temelli güdülerdir. Yeme, içme, nefes alma, cinsellik. İkincil Güdüler:Öğrenme yoluyla sonradan kazanılan ve yalnızca insana özgü olan güdülerdir.
İçsel güdü ise , bireyin içinde varolan ihtiyaçlarına yönelik tepkilerdir. Merak , bilme ihtiyacı, yeterli olma isteği , gelişme arzusu içsel güdülere örnek gösterilebilir.
Bu tanımdan güdülerin dört işlevlerinin olduğu çıkarılabilir: Davranışı başlatmak, organizmayı harekete geçirmek; Davranışa yön vermek, onu bir amaç doğrultusunda harekete geçirmek; Davranışın gücünü belirlemek, ona enerjisini vermek; Amaca ulaşılıncaya kadar davranışı sürdürmek, ısrarlı olmasını sağlamak.
Güdülenmiş davranış, insanların bir hedefe ulaşmak, bir ihtiyacı gidermek veya bir amacı gerçekleştirmek için dış etmenler tarafından yönlendirilmesi ve etkilenmesi durumudur. Bu tür davranışın birçok sonucu olabilir. İnsanlar, güdülenmiş davranış sonucunda farklı etkilerle karşılaşabilirler.
3)Güdüleme: Öğrenme isteği oluşturmaktır. Bunun için bilginin önemi ve yaşamdaki yeri söylenir.
Güdülemenin bireysel ayrılıkları dikkate alarak yapılması gereklidir. Başarılı bir güdüleme, öğrencinin ilgi, ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermelidir. 7. Öğretmen, öğrenciyi utandırma, eleştirme, gülünç duruma sokma, küçük düşürme ve cezalandırma, suçlama ve tehdit gibi davranışlardan kendini korumalıdır.
Davranışı harekete geçiren ve yönlendiren bir ihtiyaç ya da istek.
3. GÜDÜLEYİCİ İLETİŞİM :Güdü, insanı belli bir amaç için harekete geçiren güçtür. İletişimin ikna yeteneği, güdüleyici olmasına bağlıdır. 4. ETKİN İLETİŞİM :Etkin iletişim, mesajın tam olarak algılanması ve gerekli tepkinin gösterilmesiyle sağlanır.
Güdülenme kişinin davranışlarının ve beklentilerinin bütünüdür. Güdülenmişlik, isteklerin sonucunda oluşan davranışları içermektedir. Güdülenmiş bir kişi bilgisini, inançlarını başarılı davranışlarla bütünleştirmiş bir kişidir (Stipek, 1998).
Sosyal Güdü: Sonradan öğrenilen, başka bireylerle ilgili olan , kendini gerçekleştirebilmeyi sağlayan güdülerdir. Başarı , güvenlik, beğenilme, ait olma gibi unsurlar sosyal güdülere örnek olarak verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri