Güdüm sistemi, bir füze, uydu, roket, uçak, helikopter, gemi veya benzeri aracın, iki veya üç boyutlu ortamdaki bir konumdan ayrılarak varmaya programlandığı bir başka konuma ulaşabilmesini sağlayan elektromekanik aygıt veya aygıtlara verilen genel isimdir.
Hedef genelde bir uçakta pilot ile, kara kuvvetleri saldırısında tank silah subayı ile işaretlenir. Lazer hedefe saniyeler içinde belli bir noktada ısı verir. Bu ısının derecesi aynı anda füzedeki sisteme yüklenir ve füze yola çıkar. Kaçırma olasılığı yapılan tatbikatlar sonucu sıfır olarak belirlenmiştir.
Füzeler, roketlerden farklı olarak sadece atmosferde çalışan çeşitli güdüm sistemleri ile (görüntü algılayıcılar, ısıl algılayıcılar, radar, ataletsel algılayıcılar, GPS, vb.) hedefe yönelen karmaşık silahlardır. Hava savaşı ve hava savunma savaşı'nın önemli parçasıdır.
Kablo Güdümlü SACLOS kullanan ATGM, fırlatılış anından itibaren operatör tarafından optik nişangah tarafından izlenmektedir. Operatör, nişangah ile füze arasında bağlı bulunan iki tel aracılığı ile elektrik sinyali göndermek suretiyle füzenin yörüngesini düzeltir.
Hava savunma sistemlerinin çoğu Türk Kara Kuvvetleri envanterindedir. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde genellikle uzun menzilli hava savunma sistemleri bulunmaktadır. 2 batarya ve 192 füze bulunmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
280 kilometreye kadar menzili bulunan Bora füzesi şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki en uzun menzilli balistik füze sistemi olarak biliniyor.
Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi, hibrit harekât alanında ve konvansiyonel harp ortamında kullanılan, insanlı veya insansız platformlardan fırlatılabilen, menzil ve hassasiyet üstünlüğü ile yumuşak hareketli ve sabit hedeflerde etkin tahrip gücü sağlayan yenilikçi silah sistemidir.
Hassas güdümlü mühimmat (PGM, akıllı silah, akıllı mühimmat, akıllı bomba), belirli bir hedefi tam olarak vurmak, ikincil hasarı en aza indirmek ve amaçlanan hedeflere karşı ölümcüllüğü artırmak için tasarlanmış güdümlü mühimmatlara verilen isimdir.
(askeriye, silahlar) Uzun menzilli, yangın başlatmak için alev fışkırtan ateşli bir silah türü.
Türkiye'nin elindeki bir diğer balistik füze ise Yıldırım olarak da bilinen 150 kilometre menzilli J-600 füzeleri. Bunun yanı sıra Türkiye'nin elinde menzili 120 kilometreye kadar çıkan Kasırga olarak da bilinen TRG-300 dışında TR-122, TRB-122, TRG-122, TRLG-122, TRG-230, TRLG-230 gibi topçu roket sistemleri var.
Türkiye, Ekim ayının ortasında bir füze denemesi yaptı. Gizlilik içinde yürütülen ve yıllar süren bir çalışmanın ürünü olan bu füze, bilinen ilk testinde 456 saniyede 561 kilometreye ulaşarak Türkiye'nin elindeki en gelişmiş füzenin menzilini ikiye katlamış oldu.
Genel olarak bir güdümlü mermi, kendi konumu ve hedef konumunu algıladıktan sonra dâhili veya bazen harici sensörlere bağlı olarak hedefe ulaştıran rotayı hesaplar, kontrol sistemi vasıtasıyla mermi üzerindeki kanatlar ve tahrik sistemine gerekli komutları ileterek hedefe intikal eder[4].
Bölge planında belirlenen öncelikler doğrultusunda, konusu ve koşulları Ajans öncülüğünde ve yönlendirmesinde belirlenen özel nitelikli model projelere verilen istisnai bir destek türüdür.
Güdümlü projeler, proje teklif çağrısı yöntemi uygulanmaksızın; bölge planında öngörülen öncelikler doğrultusunda, konusu ve koşulları Ajans öncülüğünde ve yönlendirmesinde belirlenen özel nitelikli model projelerdir.
FGM-148 Javelin, personel tarafından taşınabilen, lazer güdümlü, sahip olduğu savaş başlığı çarpma tetikli yüksek ısı yayan patlayıcı içeren güdümlü bir tanksavar füzesidir. Personelin taşıdığı fırlatıcı tüp sayesinde lazerli elektronik işaretleme kullanılarak hedefe kilitlenir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit güdümlü kelimesi, 'Yönetme işi ve idare' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Aynı zamanda yönetim ile beraber belli bir durumun düzenleme şeklinde de anlatılmaktadır.
Çelikten yapılmış bir boru olan namlu, ateşli silahların en önemli parçasıdır.
Türkiye'nin yerli balistik füzesi Tayfun'un 2. test atışı Rize-Artvin Havalimanı'ndan başarıyla gerçekleştirildi.
Balistik ve seyir füzesi arasındaki en temel fark izledikleri rotalarda. Balistik füze rotası boyunca bazen atmosferin de dışına çıkarak bir yatay atış hareketi izliyor. Seyir füzelerinin ise rotası yere çok daha yakın. Farklı güdüm sistemleriyle engebeleri ve rakip savunma sistemlerini aşarak hedefine ilerliyor.
Bir roket astronotik amaçla kullanılıyorsa taşıyıcı veya fırlatıcı adını alır. Askeri amaçla kullanılıyorsa yani taşıdığı yük tahrip amaçlı ise füze adını alır.
BORA Füze Sistemi
Roketsan tarafından şuana kadar 72 adet BORA Füzesi, 3 adet Komuta Kontrol Aracı (KKA), 6 adet Fırlatma Aracı (FA), Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
Roketsan tarafından yapılan açıklamada ilk atışı yapılan ve Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan TRG-230-iHA ile 100 kilometre üzerindeki hedefin başarıyla vurulduğu belirtildi.
Kısa Menzilli Balistik Füze (Short-Range Ballistic Missile) (SRBM) 300 ile 1000 km menzil aralığında olan BF sistemidir. Orta Menzilli Balistik Füze (Medium-Range Ballistic Missile) (MRBM) 1000 ile 3000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri