Özellikle bahar aylarında etkili olan bu hastalık, karın ve yüz bölgesinde pembemsi lekeler ve gül şeklinde kendini gösteriyor Bu leke sonrasında o bölgede ciltte kepeklenme ve daha küçük lekeler ortaya çıkıyor.
Roza hastalığını oluşturan faktörlerden uzak durarak tekrarlamasını önleyebilirsiniz. Hastalığın boyutuna göre süresi de değişiklik gösterebilir. Gül hastalığının oluşmasına neden olan faktörler azaltıldığında ise iyileşme süresi hızlanır ve 3-6 hafta içerisinde tamamen yok olabilir.
Aşırı sıcak veya soğuk, güneş ışınları, genetik etkenler, alkollü veya aşırı kafeinli içecekler, sindirim sistemindeki bozukluklar, iş hayatından veya gündelik hayattan kaynaklanan sinir ve stres birleşiminden dolayı gül hastalığı ortaya çıkabilir.
Cilt yüzeyinde görülen ve Rozasea olarak da bilinen Gül Hastalığı, yüz bölgesinde kızarıklık ve kırmızı sivilcelerle kendini gösteren bir hastalıktır. Başlarda yüz çevresinde kendini gösteren semptomlar zamanla göğüs ve sırt taraflarına da yayılabilir. Genellikle beyaz tenli kişiler gül hastalığından muzdariptir.
İlgili 27 soru bulundu
Peki gül hastalığı olanlar ne yememeli? Acı ve baharatlı gıdalar, kahve, çay, tuzlu besinler, ceviz, alkol, domates, incir, çikolata ve narenciye tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Gül hastalığı belirtileri aylarca ciltte sebat edebilir ve kendiliğinden gerileyebilir.
Gül hastalığı, yüzü en çok etkileyen kronik, enflamatuar bir cilt durumudur. Gül hastalığı tedavi edilmezse zamanla kötüleşir. Genellikle akne, egzama veya cilt alerjisi ile karıştırılır. Gül hastalığı açık tenli insanlar arasında daha yaygın görünmektedir ve özellikle ABD'de 14 milyon insanı etkilemektedir.
Rozasea hastaları sıcak yiyecek- içecekler, çay, kahve, alkol, rafine edilmiş basit karbohidrat içeren yiyeceklerle kakao ve kakaolu ürünlerden de uzak durmalıdır.
En çok kullanılan metronidazol (krem, jel, losyon), azelaik asit (krem, jel) ve sodyum sülfasetamid, sülfasetamid+sülfürdür. Diğer ilaçlar ise tretinoin, benzoil peroksit, eritromisin, klindamisin, tetrasiklin, % 5 permetrin krem, takrolimus ve pimekrolimustur.
Gül hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat hastalığa neden olabilecek bazı durumlar olduğu düşünülmektedir. Gül hastalığı cilt akarları, mantarlar, psikolojik faktörler veya cilt altındaki bağ dokusunun bozulmasından da kaynaklanabilmektedir.
Ardıç Katranlı Sabun, uzun yıllardan beri cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Egzama, sedef, mantar, uyuz ve gül hastalığı gibi cilt hastalıklarına önerilir.
Gül hastalığı olan hastalar öncelikle güneş ışığı, sıcak ortamlar, buhar, hamam ve saunadan uzak durmalıdır . Sıcak yiyecek ve içecek, çok miktarda çay ve kahve tüketimi, çikolata, acı ve baharatlı yiyecekler, yüzdeki damarlarda genişleme yaparak hastalığın alevlenmesine neden olabilir.
Pityriasis rosea (Gül hastalığı) her yaşta görülebilen, fakat sıklıkla 10-35 yaşlara arasında rastlanılan döküntülü bir deri hastalığıdır. Döküntü birkaç hafta veya yıl sürebilir. Genellikle hastalık kalıcı bir iz bırakmaz, fakat esmer kişilerde zaman içinde gerileyen kahve renkli lekeler kalabilir.
Roza hastalığı için Metronidazol içeren kremler veya jeller kullanılabilir. Doktorun önerdiği azeleik asitli kremler de roza hastalığında işe yarayabiliyor. Bu dönemde kortizon içeren kremlerden uzak durmalı ve alkollu tonik, serum gibi cilt bakım ürünlerini cildinden uzaklaştırmalısın.
Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar:
Doktorunuz tarafından başka bir şekilde önerilmediyse; ROZA'yı, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez deri üzerine sürerek uygulayınız. ROZA ile ortalama tedavi süresi 3 - 4 aydır. Önerilen tedavi süresini aşmayınız.
Burun derisinde kalınlaşma zaman içinde Rinofima, diğer cilt lezyonları ile birlikte veya tek başına görülebilir. Erkeklerde daha sık görülen bir durumdur. Kremler, antibiyotikler ve Lazer ile tedavi edilebilir. Lazer ile rinofima tedavisi 15 gün aralıklarla ortalama 4-6 seans yapılır.
Çinko oksit, titanyum dioksit veya her ikisini de içeren mineral filtreli güneş koruyucular tercih edilmelidir.
Doktorunuz, şişlikler ve sivilceler ile kendini gösteren orta ila şiddetli gül hastalığı tedavisinde doksisiklin gibi oral bir antibiyotik reçete edebilir. Oral akne ilacı. Diğer tedavilere yanıt vermeyen şiddetli gül hastalığınız varsa, doktorunuz izotretinoin kullanmanızı önerebilir.
Gül hastalığının görüldüğü bölgelerde ciltte hassasiyet oluşması, yanma ve kaşıntı hissi, Hastalığın şiddetinin yüksek olduğu durumlarda gözlerde şişlik, kuruma, yanma, kaşıntı ve kızarıklık, Yine hastalığın şiddetli olduğu durumlarda burunda kızarıklık, kalınlaşma ve şişlik.
Gül hastalığı sonucu kızaran yüzü sebebiyle sürekli sarhoş veya fazla güneşlenmiş muamelesi gören 30 yaşındaki öğretmen bu sayede gül hastalığını yendi.
Rozasea hastalığı ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Ataklar halindedir. Düzenli takiplerle atakların sıklığı ve şiddeti azaltılabilir.
Gül hastalığı nasıl geçer İbrahim Saraçoğlu bununla ilgili bir kür önermiş midir diye merak ediyorsanız süpürge otu, süpürge otu tohumu ve melisadan faydalanabilirsiniz. Gül hastalığı kürü 2 ay sürmektedir. 1 ay boyunca sabah ve akşam aç karnına ezdiğiniz bir tutam süpürge otu tohumunu biraz suyla için.
Gül Hastalığı nasıl tedavi edilir? Aslında kendiliğinden iyileşen bu hastalık için tedaviye gereksinim yoktur. Fakat bazı durumlarda nemlendirici kremler, kortizonlu kremler ve kaşıntı gidermek için haplar verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri