Peki Meftun kelimesi ne anlama gelir, hangi durumlarda kullanılır? İşte detaylar. Türk Dil Kurumunca tutkun, gönül vermiş, vurgun anlamında kullanılan meftun kelimesi Arapça kökenlidir. Osmanlı döneminde sıklıkla kullanılan meftun kelimesi, aşk konsepti içerisinde kullanılır.
Genelde tutkun olmak ya da birine tutulmak üzerine kullanılan bir sözcüktür. Meftun Ne Demek? Birine tutulmuş veya o kişiye gönül vermiş anlamları doğrusunda meftun kelimesi ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle aşkın içine düşmüş ve birine tutulmuş, baştan çıkmış kişi olarak değerlendirilir.
Arapça ftn kökünden gelen maftūn مفتون “yanmış, baştan çıkmış” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça fatana فَتَنَ “yaktı” fiilinin mafˁūl vezninde edilgen fiil sıfatıdır. Daha fazla bilgi için fitne maddesine bakınız.
Türk Dil Kurumuna göre müptela bağımlı, tutulmuş, aşık ve vurgun demektir. Arapça dilinden Türkçe diline geçmiş olan bu kelime bahsedilen anlamıyla dilimizde sıklıkla kullanılmaktadır. Müptela kelimesinin kullanıldığı atasözü ve deyimler de mevcuttur.
İdrisMahfi on X: "Hamiş: Defnedilmiş, gömülmüş anlamına gelen medfun/metfun kelimesinin meftun şeklinde kullanılması yanlıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Efulim kelimesi aşk ve sevgi anlamına gelmektedir. Daha sıcak ve samimi bir anlam ifade eden bu kelime, 'sevgilim', 'sevdiğim' anlamında cümleler içerisinde daha çok kullanılır. Kökeni eskiye dayanan bu kelime aşk ve sevgi üzerine farklı anlamlarda değerlendirilebilmektedir.
Meftun oldum sözü, aşkın ateşiyle yandım, aşık oldum manasında kullanılır. Söz sanatlarında sık sık kullanılan bu ifade mecaz yoluyla "aşık oldum, fitne ve belaya tutuldum" manasına gelecek şekilde kullanılır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Herhangi bir sorununu çözmede yetersiz kalan, çaresiz kişiler biçare olarak nitelendirilir. Biçare ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman Sükut etmek kelimesinin anlamı, 'susmak veya sessizlik' şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle sessizlik istenen bazı yerlerde bunun gerçekleşmesi için sükut kelimesi kullanılır.
Hayran olmuş, şaşırmış. Meftun isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 88.271 kişiden birinin ismi Meftun.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Ketum kelimesi aynı zamanda Arapça kökene sahiptir. Ketum Nedir? Payitaht kelimesinin anlamı, sır saklamayı bilen, sır saklayan, ağzı sıkı demektir. Daha da doğrusu sır saklamayı bilen insanlara ketum insan denmektedir.
Biri açmak için kışın gelmesini ve karın yağmasını beklerken, diğeri o yaz açar. O gün bugündür, karda açan ve sevgilisini bekleyen çiçeğe “Kardelen” sevgilisini yarı yolda bırakan çiçeğe de “Hercai” denilir. İşte bu yüzden hayırsız sevgiliye “Hercai” diye hitap edilir.
Arapça kökenli bir sözcük olan Mefkure, 20. yüzyılın en etkili düşünce adamlarından biri olan Ziya Gökalp tarafından Türkçeye kazandırılmıştır. Bu sözcük, fikir kelimesi ile aynı kökten türemiştir. Fikir, düşünce ve görüş manasına gelirken, mefkure, gerçekleştirilmek istenen amaç demektir.
Dilimizde kullanılan kelimelerden biri mefhum Arapça kökenlidir. Arapçada "fehm" kelimesinden türetilmiştir. Fehm, anlam itibariye "anlayış" demektir.
Besleme, evlâtlık, ahretlik.
Meçhul kelimesi Türkçede aynı zamanda gizemli veya ne olduğu anlaşılmış gibi ifadeler üzerinden de değerlendirilmektedir. Ancak daha çok bilinmeyen veya bilinmemiş olanı anlatan bir sözcüktür.
"Yürü, ey zair-i biçare yürü, durma yürü!"
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Yalvarmak, dilemek, rica etmek anlamına gelir.
Kısaca bilmukabele kelimesinin anlamı nedir? İşte detaylar. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Bilmukabele kelimesi 'karşılık olarak' anlamına gelmektedir. Diğer bir anlayışla herhangi bir cümle veya davranış karşısında, ben de size, ben de, size de ya da sizlere de şeklinde bir karşılık bulunmaktadır.
Tutkun, gönül vermiş, vurulmuş.
Melun, lanetlenen anlamına gelir. Gerek sözleri gerek davranışlarıyla insanların tepkisi çeken kişiler için de aynı kelime kullanılır.
Zaman Mevhumu Ne Demek? Zaman mevhumu, zaman kavramı demektir. Kelimenin ''zaman mefhumu'' şeklindeki kullanımı da yaygındır. ''Bu mevhum düşüncelerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor.''
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri