Yaşla birlikte özellikle alt çene kesicileri üst çene kesicilerin aşınmasına neden olmakta buda üst çene kesiclerin gülme ve konuşma sırasında görünmesini azaltmaktadır. Genç bireylerde maksiler keserlerin kesici kenarı 2-4 mm görünürken , yaşlandıkça görünür diş kalmayabilir.
Dişleriniz Küçük
Bazen dişlerin küçük boyutu nedeniyle gülümsediğinizde dişler görünmez. Doğal olarak küçük dişleriniz olabilir veya hasar veya aşınma nedeniyle hacim kaybetmiş olabilirler. Tipik olarak, çene yapınız, daha küçük dişlere yol açabilen kemik yoğunluğunu kaybetme eğilimindedir.
Dişler: Üst ön dişler düzgün ve herhangi bir görünen dolgu içermemelidir. Üst santral kesici dişler diğerlerine göre daha belirgin ve önde olmalıdır. Alt kesici dişler de gülüş esnasında görünmelidir.
– Bazı insanlarda ayrık dişler, çene ebatları ve diş boyutları ile alakalıdır. Eğer dişleriniz, çene kemiğiniz için fazla küçük ise ister istemez aralarında boşluklar oluşabilir. Bunun sonucunda dişler birbirinden uzak lokasyonlarda konumlanır ve ayrık diş problemi meydana gelir.
İnsanlar yaşlandıkça vücutlarında çeşitli değişmeler meydana gelir, ağız ve dişlerde bu değişmelerden nasibini alırlar. Bu nedenle de dişlerde kaymalar ve çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Diş minesinin aşınması, çeşitli ağız ve diş kazaları, darbeler, bruksizm gibi çeşitli sorunlarda diş kaymasına neden olur.
İlgili 36 soru bulundu
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
– Bazı insanlarda ayrık dişler, çene ebatları ve diş boyutları ile alakalıdır. Eğer dişleriniz, çene kemiğiniz için fazla küçük ise ister istemez aralarında boşluklar oluşabilir. Bunun sonucunda dişler birbirinden uzak lokasyonlarda konumlanır ve ayrık diş problemi meydana gelir.
Ergenlik dönemini tamamlamamış çocuklarda, bu tür vakalar için çeneye uygun fonksiyonel apareylerle tedavi yöntemleri uygulanır. Sonrasında ise sabit ortodontik tedavi uygulanır. Erişkin bireylerde ise bu problemler sabit ortodontik tedavi ile çözülür.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
İki farklı tedavi yönteminden bahsetmek mümkündür. Bunlardan bir tanesi botoks aracılığıyla yapılan tedavi, diğeriyse kuron boyu uzatılarak yapılan tedavidir. Bu tedaviler için öncelikli olarak diş eti sağlığının yerinde olması istenir ve diş etlerinin nihai yerine göre planlama yapılır.
Fotoğraflarda gülüşünüzün daha güzel görünmesi için üst ön dişlerinizin kenarları, alt dudağınıza hafif değecek bir şekilde gülümseyin ve ardından fotoğraf çekinirken dilinizi de tam o dişlerin arkasına konumlandırın. Bu şekilde daha fazla dişiniz görünecek ve dişleriniz daha parlak ve büyük çıkacaktır.
Gülüş esnasında dudak kenarları simetrik olmalı ve kaşlar arasından geçen düzleme paralel olacak şekilde geriye çekilmelidir. Üst dudak, dişlerin diş eti ile birleştiği noktaya kadar sıyrılmalı; alt dudak ise alt dişlerin sadece uç kısımları görünecek şekilde açılmalıdır.
Gummy smile, gülümseme ve konuşma sırasında kişinin diş etinin ideal durumdan daha fazla görünmesidir. Kişiden kişiye fark etse de standart bir gülümsemede diş etinin üst dudak sınırından en fazla 2 mm görünmesi öngörülür.
Diş Şeffaflaşması Nedenleri
Dişlerimizin en dış katmanında bulunan diş minesi dişlerimizi korumakla görevlidir. Bazı sağlık koşulları ve tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olarak diş minesi yavaş yavaş aşınabilir. Bu aşınmalar yüzünden de dişleriniz zamanla şeffaf bir görünüme ulaşır.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Hastalar ortodonti kliniğine geldiğinde açık kapanış problemine sahipse konuşmalarında problemlerinin olduğu hemen anlaşılır. Tükürüklerini yutarken dudak hafifçe çekildiğinde dilin dişler arasında taştığı görülür.
Yetişkin bir bireyde(süt dişlerinin tamamını değiştirmiş)normal kapanış ilişkilerini tanımlarsak; Üst dişler önden ve yanlardan alt dişleri kavrar, üst ön dişler alt dişleri 2mm kadar örter ve 2 mm kadar önde yer alır.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Ayrık diş yani bir diğer adı ile seyrek diş hâli, diş hekimliğinde “diastema” olarak adlandırılmaktadır. Dişlerin konum olarak aralarında boşluk, ayrıklık anlamına gelir. Populasyonda görülme sıklığı ortalama %20'dir.
Ayrık dişler genellikle üstte bulunan iki ön dişte büyük sorun olarak algılanır. Çünkü bu hem dişlerin uyumunu bozmakta hem de güzel bir gülüşü olumsuz olarak etkilemektedir. Dişlerde bulunan boşluklar ön yüzeylere yapıştırılan incecik porselen laminalar (tırnak porselen) ile kapatılır.
Erken yaşta diş kaybının temel sebepleri; ağız ve diş hijyeninin gerektiği gibi sağlanamaması nedeniyle oluşan ve dolgu veya kanal tedavisiyle kurtarılamayacak durumda olan diş çürükleri, diş eti hastalıkları, genetik nedenler ve diş travmalarıdır.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
Yine diş teli olmadan diş düzeltme tekniği olarak bilinen plak tedavisinde plakların diş teli gibi her zaman ağızda bulunması gerekmez. İstenilen zamanda çıkarılıp temizlikleri yapılır ve tekrardan kullanılır. Bu sebeple diş düzeltmek için uygulanacak yöntemler arasında en çok telsiz yöntemler tercih edilir.
AAO'ya göre, doğal kaymayı önlemenin yanı sıra diş tellerini çıkardıktan sonra meydana gelen kaymayı önlemenin en iyi yolu önleyici tedbirler almaktır. Asitli yiyecekleri sınırlayarak, diş ipi kullanarak, dişleri günde iki kez fırçalayarak ve düzenli diş kontrolü yaptırarak iyi bir ağız hijyeni sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri